Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

Zentai fellebbez kiadatása ellen

2009.11.12. 19:42
Zentai Károly az ausztrál szövetségi bíróságnál támadja meg a belügyminiszter döntését kiadatásáról. A háborús bűnökkel vádolt 88 éves férfi fia szerint politikai döntés született. Magyarország egyelőre nem tud lépéseket tenni az ügyben.

Az ausztrál belügyminiszter, Brendan O'Connor csütörtökön jelentette be, hogy az ausztrál kormány engedélyezte a háborús bűnökkel vádolt Zentai Károly kiadatását Magyarországnak. A 88 éves férfinak két hónapja van a fellebbezésre, de fia, Ernie Steiner néhány órával a bejelentés után azt közölte, hogy jogi úton támadják meg a miniszter döntését, írja az AAP.

Steiner azt mondta, hogy ügyvédeikkel összegyűjtik az ügyre vonatkozó iratokat, és a szövetségi bírósághoz fordulnak. Szerinte a jelenlegi helyzetben több beadványt is meg tudnak fogalmazni, édesapja védőinek számos jogi eszköz van a kezükben.

Megjegyezte, hogy a belügyminiszter kiadatásról szóló döntése sokként érte a családot. Azt mondta, az ügyben politikai döntés született, állítását arra alapozta, hogy O'Connor a bejelentéskor Ausztrália nemzetközi kötelezettségvállalásait hangsúlyozta, míg egy ausztrál állampolgár érdekeit kellett volna védenie. Ismét elmondta, hogy kételkedik abban, hogy ha édesapját kiadják, Magyarországon jogszerű bírósági eljárást folytatnának le az ügyben.

A miniszter azt mondta, a kiadatás jóváhagyása nem jelenti azt, hogy Zentai bűnös. "Azt döntöttük el, hogy az ausztráliai kiadatási szabályokkal és a nemzetközi kötelezettségvállalásokkal összhangban átadható-e Magyarországnak" - fogalmazott O'Connor.

Zentait az ausztrál szövetségi bíróság október 8-i döntése alapján október 22-én helyezték kiadatási őrizetbe, azóta a perthi Hakea börtönben várja a róla szóló döntést.

Höltzl Lipót, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium főosztályvezetője kérdésünkre azt mondta, hogy a magyar hatóságok egyelőre nem tudnak semmilyen lépést tenni, csak ha az eljárás Ausztráliában végleg lezárult és a kiadatás mellett döntenek. Ebben az esetben Zentait bilincsbe verve hoznák Magyarországra, további sorsáról a magyar bíróság döntene.

Az évtizedek óta Ausztráliában élő Zentai Károlyt a magyar hatóságok azzal vádolják, hogy 1944. november 8-án a magyar királyi hadsereg tiszthelyetteseként egy budapesti laktanyában két társával együtt órákig kínozta és halálra verte a 18 éves Balázs Pétert, mert a fiatalember nem viselt sárga csillagot. Holttestére ezután köveket kötöttek, és a Dunába dobták. Zentai Balázs Péterhez hasonlóan budafoki volt, ismerték egymást, ezért tudhatta, hogy a fiatalember zsidó származású.

A Simon Wiesenthal Központ legkeresettebb háborús bűnösökről összeállított tízes listáján Zentai a hetedik helyen szerepel. A vádat is ők fogalmazták meg ellene, miután Balázs Péter bátyja eljutatta hozzájuk a bizonyítékokat, melyeket édesapjuk gyűjtött össze.

Zentai Károlyra 2004-ben bukkantak a háborús bűnösök felkutatására specializálódott Simon Wiesenthal Központ emberei. Kiadatási kérelmét 2005-ben juttatta el a magyar külügyminisztérium az illetékes ausztrál hatóságoknak. A Perth-ben élő Zentai mostanáig különböző kérelmek segítségével sikeresen elkerülte a kiadatást.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!