Olivér
5 °C
8 °C

Guantánamót nem zárják be határidőre

2009.11.18. 14:30 Módosítva: 2009-11-18 14:45:54
Barack Obama elismerte, hogy nem fogják bezárni januárban Guantánamót, ahogy azt még korábban megígérte. Elemzők szerint várható volt a csúszás, Obama újabb határidőt nem jelölt meg, valamikor 2010-ben számolhatják fel a fogolytábort.

Barack Obama amerikai elnök szerdán először ismerte el, hogy a guantánamói börtöntábort biztosan nem zárják be a választási kampányában ígért 2010 januári határidőig, írja a Washington Post.

A Kínában tartózkodó amerikai elnök Pekingben adott interjút amerikai tévétársaságoknak. Azt mondta, hogy nem csalódott, amiért csúszik a börtöntábor bezárása, mivel már az elején is tudta, hogy nem lesz könnyű megvalósítania elképzelését.

Nem adott meg újabb határidőt, ugyanakkor jelezte, hogy mindenképpen 2010-ben szeretné bezárni Guantánamót.

A kubai fogolytábort még George W. Bush volt amerikai elnök hozta létre a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után az elfogott feltételezett al-Kaida-tagok, tálib lázadók és afganisztáni zsoldosok számára. A bázis fenntartását azóta éles bírálatok érték.

Obama január 22-én rendelte el, hogy egy éven belül be kell zárni a börtönt, és be kell szüntetni a terrorizmussal gyanúsítottak kegyetlen módszerekkel történő kihallgatását. A telepen éveken át vádemelés nélkül tartottak és tartanak ma is fogva terroristagyanús embereket.

A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a 225 fogoly ügyét egyenként kellett felülvizsgálni, és elhelyezésükről is gondoskodni kellett. A határidőhöz közeledve egyre többen állították, hogy nem tartható a tábor januári bezárása. Az előző héten lemondott Obama Guantánamo-ügyi tanácsadója is, bár ezt elemzők nem feltétlenül kapcsolták össze a várható csúszással.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?