Erik, Alexandra
9 °C
18 °C

Guantánamót nem zárják be határidőre

2009.11.18. 14:30 Módosítva: 2009.11.18. 14:45
Barack Obama elismerte, hogy nem fogják bezárni januárban Guantánamót, ahogy azt még korábban megígérte. Elemzők szerint várható volt a csúszás, Obama újabb határidőt nem jelölt meg, valamikor 2010-ben számolhatják fel a fogolytábort.

Barack Obama amerikai elnök szerdán először ismerte el, hogy a guantánamói börtöntábort biztosan nem zárják be a választási kampányában ígért 2010 januári határidőig, írja a Washington Post.

A Kínában tartózkodó amerikai elnök Pekingben adott interjút amerikai tévétársaságoknak. Azt mondta, hogy nem csalódott, amiért csúszik a börtöntábor bezárása, mivel már az elején is tudta, hogy nem lesz könnyű megvalósítania elképzelését.

Nem adott meg újabb határidőt, ugyanakkor jelezte, hogy mindenképpen 2010-ben szeretné bezárni Guantánamót.

A kubai fogolytábort még George W. Bush volt amerikai elnök hozta létre a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után az elfogott feltételezett al-Kaida-tagok, tálib lázadók és afganisztáni zsoldosok számára. A bázis fenntartását azóta éles bírálatok érték.

Obama január 22-én rendelte el, hogy egy éven belül be kell zárni a börtönt, és be kell szüntetni a terrorizmussal gyanúsítottak kegyetlen módszerekkel történő kihallgatását. A telepen éveken át vádemelés nélkül tartottak és tartanak ma is fogva terroristagyanús embereket.

A legnagyobb problémát az jelentette, hogy a 225 fogoly ügyét egyenként kellett felülvizsgálni, és elhelyezésükről is gondoskodni kellett. A határidőhöz közeledve egyre többen állították, hogy nem tartható a tábor januári bezárása. Az előző héten lemondott Obama Guantánamo-ügyi tanácsadója is, bár ezt elemzők nem feltétlenül kapcsolták össze a várható csúszással.