Bokros Lajos szlovákul szólalt fel a szlovák nyelvtörvény vitájában

2009.11.25. 06:41
Kiemelt figyelemmel követi majd az Európai Bizottság a szlovák nyelvtörvény végrehajtásának mikéntjét. Az Európai Parlamentben magyar képviselők kezdeményezésére tartottak vitát a magyar álláspont szerint emberi jogi és uniós normákat sértő nyelvtörvényről. A vitában Bokros Lajos szlovákul szólalt fel.

Szlovákul szólalt fel az Európai Parlament szlovák nyelvtörvényről tartott vitáján az európai konzervatívok frakciójának vezérszónokaként Bokros Lajos. "A szlovák nyelv Európa egyik legszebb nyelve" - kezdte felszólalását, amiben a későbbiekben érthetetlennek nevezte, hogy a nyelvtörvény aránytalanul korlátozza a szlovákiai kisebbségek nyelvhasználatát, és kifogásolta, hogy a jogszabály előkészítésébe nem vonták be a szlovákiai kisebbségeket.

A képviselő az új szabályozás egyik legfőbb hibájának azt tekinti, hogy az nemcsak a hivatalos nyelvhasználatot szabályozza, hanem a közélet, az üzleti élet és a magánélet mélyrétegeibe is beavatkozik. A szabályozás továbbá bevezeti a nyelvi vétség fogalmát a kisebbségi őshonos nyelvekkel szemben, ami elfogadhatatlan.

Kifogásolta továbbá, hogy a szlovák kormány ígéretei ellenére mind a mai napig nem történt meg a törvény végrehajtási rendeltekben szabályozott pontosítása. Jelen formájában a törvény szerinte alapvető emberi jogokat és uniós normákat sért, és annak változatlan formában történő fenntartása nem felel meg a szlovák állam és a többségi nemzet érdekeinek sem.

A vitában amit a néppárti képviselőcsoport két magyar tagja, Gál Kinga, és a szlovákiai Bauer Edit kezdeményezett, az Európai Bizottság többnyelvűségi kérdésekben illetékes biztosa is felszólalt. Leonard Orban ígéretet tett rá, hogy a Bizottság "megkülönböztetett figyelemmel" kíséri majd, miként hajtják végre a nyelvtörvényt.

Bokros az Index információi szerint alap fokú szlovák nyelvismerettel rendelkezik. Korábban dolgozott a szlovák kormányzat mellett. Mikulas Dzurinda tanácsadónak kérte fel.