Judit
2 °C
7 °C

Bokros Lajos szlovákul szólalt fel a szlovák nyelvtörvény vitájában

2009.11.25. 06:41
Kiemelt figyelemmel követi majd az Európai Bizottság a szlovák nyelvtörvény végrehajtásának mikéntjét. Az Európai Parlamentben magyar képviselők kezdeményezésére tartottak vitát a magyar álláspont szerint emberi jogi és uniós normákat sértő nyelvtörvényről. A vitában Bokros Lajos szlovákul szólalt fel.

Szlovákul szólalt fel az Európai Parlament szlovák nyelvtörvényről tartott vitáján az európai konzervatívok frakciójának vezérszónokaként Bokros Lajos. "A szlovák nyelv Európa egyik legszebb nyelve" - kezdte felszólalását, amiben a későbbiekben érthetetlennek nevezte, hogy a nyelvtörvény aránytalanul korlátozza a szlovákiai kisebbségek nyelvhasználatát, és kifogásolta, hogy a jogszabály előkészítésébe nem vonták be a szlovákiai kisebbségeket.

A képviselő az új szabályozás egyik legfőbb hibájának azt tekinti, hogy az nemcsak a hivatalos nyelvhasználatot szabályozza, hanem a közélet, az üzleti élet és a magánélet mélyrétegeibe is beavatkozik. A szabályozás továbbá bevezeti a nyelvi vétség fogalmát a kisebbségi őshonos nyelvekkel szemben, ami elfogadhatatlan.

Kifogásolta továbbá, hogy a szlovák kormány ígéretei ellenére mind a mai napig nem történt meg a törvény végrehajtási rendeltekben szabályozott pontosítása. Jelen formájában a törvény szerinte alapvető emberi jogokat és uniós normákat sért, és annak változatlan formában történő fenntartása nem felel meg a szlovák állam és a többségi nemzet érdekeinek sem.

A vitában amit a néppárti képviselőcsoport két magyar tagja, Gál Kinga, és a szlovákiai Bauer Edit kezdeményezett, az Európai Bizottság többnyelvűségi kérdésekben illetékes biztosa is felszólalt. Leonard Orban ígéretet tett rá, hogy a Bizottság "megkülönböztetett figyelemmel" kíséri majd, miként hajtják végre a nyelvtörvényt.

Bokros az Index információi szerint alap fokú szlovák nyelvismerettel rendelkezik. Korábban dolgozott a szlovák kormányzat mellett. Mikulas Dzurinda tanácsadónak kérte fel.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?