Vilhelmina
12 °C
28 °C

Feladta magát a Fülöp-szigeteki mészárlás gyanúsítottja

2009.11.26. 06:43
Az államfő szövetségesének fia apja politikai riválisaival számolt le. A mészárlásnak eddig 57 áldozatát találták meg.

Feladta magát csütörtökön a minapi Fülöp-szigeteki véres leszámolás fő gyanúsítottja, az államfő egyik szövetségesének, a helyi tartományi kormányzónak a fia. A szigetország egyik déli tartományában, a Mindanao szigeti Maguindanaóban hétfőn több tucatnyi embert túszul ejtettek és meggyilkoltak egy rivális klánok közötti leszámolásban. A hatóságok eddig 57 áldozat holttestét találták meg.

Feltehetőleg Maguindanao kormányzójának, Andal Ampatuannak azonos nevű fia - aki egyben Datu Unsay város polgármestere - áll a mészárlás hátterében. A hatóságok az ügyben vizsgálatot indítottak a városi rendőrség tagjai ellen is.

A hadseregtől és az áldozatok rokonaitól származó információk szerint a mészárlás célja az volt, hogy Ampatuan klánja megszabaduljon politikai ellenfeleitől a szigetországban májusban esedékes általános választások előtt.

A támadók kezére került többek között Maguindanao tartomány egy másik polgármesterének, Esmael Mangundadatunak a felesége, valamint több újságíró is. A polgármester arra készült, hogy jelöltesse magát a többségében muzulmánok lakta tartomány kormányzójának.