Előd
8 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Vége az AIDS-esek elleni amerikai blokádnak

2010.01.04. 07:04 Módosítva: 2010-01-04 07:27:55
22 éve nem léphettek be HIV-fertőzöttek az USA-ba. Az ország az AIDS elleni küzdelem élharcosává kíván válni, hétfőtől megszűnik a korlátozás.

Barack Obama szerint a korlátozás nem összeegyeztethető a kormány célkitűzésével, hogy az USA a HIV/AIDS elleni küzdelem vezető országává váljon – írja a BBC.

A HIV-fertőzöttek beutazási tilalmát a 80-as évek AIDS-pánikja idején léptették életbe. Az embargót világszerte alig 12 ország vezette be, az USA-n kívül egyebek mellett Líbia és Szaúd-Arábia. A beutazási könnyítés január 3-tól hatályos.

Washington 2012-ben globális HIV/AIDS-csúcstalálkozót szeretne rendezni, ám a szervezési jog a betegség ellen küzdő és a migrációs szervezetek által idejétmúltnak tekintett korlátozás miatt egy ideje veszélybe került. A puhuló washingtoni álláspontot előrevetítette az amerikai elnök októberi nyilatkozata, mely szerint a tilalom inkább a félelmeken, semmint a tényeken alapul.

A hivatalos álláspont változását a betegség közmegítélésének javulása és az egyre hatékonyabb kezelési módszerek is elősegítették – áll a BBC cikkében.