Fábián, Sebestyén
-2 °C
0 °C

Vége az AIDS-esek elleni amerikai blokádnak

2010.01.04. 07:04 Módosítva: 2010-01-04 07:27:55
22 éve nem léphettek be HIV-fertőzöttek az USA-ba. Az ország az AIDS elleni küzdelem élharcosává kíván válni, hétfőtől megszűnik a korlátozás.

Barack Obama szerint a korlátozás nem összeegyeztethető a kormány célkitűzésével, hogy az USA a HIV/AIDS elleni küzdelem vezető országává váljon – írja a BBC.

A HIV-fertőzöttek beutazási tilalmát a 80-as évek AIDS-pánikja idején léptették életbe. Az embargót világszerte alig 12 ország vezette be, az USA-n kívül egyebek mellett Líbia és Szaúd-Arábia. A beutazási könnyítés január 3-tól hatályos.

Washington 2012-ben globális HIV/AIDS-csúcstalálkozót szeretne rendezni, ám a szervezési jog a betegség ellen küzdő és a migrációs szervezetek által idejétmúltnak tekintett korlátozás miatt egy ideje veszélybe került. A puhuló washingtoni álláspontot előrevetítette az amerikai elnök októberi nyilatkozata, mely szerint a tilalom inkább a félelmeken, semmint a tényeken alapul.

A hivatalos álláspont változását a betegség közmegítélésének javulása és az egyre hatékonyabb kezelési módszerek is elősegítették – áll a BBC cikkében.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!