Megkezdődött az elnökválasztás Ukrajnában

2010.01.17. 09:53 Módosítva: 2010.01.17. 09:53
A szavazásra jogosult több mint 36,5 millió állampolgár helyi idő szerint este 20 óráig adhatja le voksát. Viktor Janukovics vagy Julia Timosenko lehet a befutó, a jelenlegi elnök Viktor Juscsenkónak nincs esélye.

Megnyíltak a szavazóhelyiségek vasárnap reggel helyi idő szerint 8 órakor (közép-európai idő szerint 7 órakor) Ukrajnában, hogy megválasszák az 1991 óta független volt szovjet tagköztársaság negyedik elnökét.

A választók 18 jelöltre adhatják le szavazatukat, a korábban közzétett felmérések szerint Viktor Janukovics, az ellenzéki Régiók Pártja vezetője, volt kormányfő és Julija Timosenko, a nevét viselő pártszövetség (BJuT) vezetője, jelenlegi miniszterelnök a legesélyesebb a február 7-én esedékes második fordulóba való bekerülésbe. A 2004 decemberében a "narancsszínű forradalomban" megválasztott Viktor Juscsenko elnöknek gyakorlatilag nincs esélye az újraválasztásra.

Julija Timosenko leadja a voksát
Julija Timosenko leadja a voksát

Politológusok szerint lesz második forduló, annak ellenére, hogy a választások érvényességéhez a törvény nem írja elő az 50 százaléknál nagyobb részvételi arányt, és a megválasztáshoz elegendő a leadott szavazatok 50 százaléka plusz egy szavazat. A lakosság csalódottsága és apátiája mellett nagy szerepet tulajdonítanak a várható eredményben az "időjárási tényezőnek" is: Ukrajnában legalább két hete tart a havas-fagyos tél.

Megfigyelők - bár rámutattak a választási törvény hiányosságaira - "elfogadható" választásokra számítanak. Viktor Juscsenko elnök ígéretet tett, hogy tisztességes választások lesznek. A helyi sajtó a választást megelőző napokban ugyanakkor több sajátos esetről is beszámolt: az egyik legnagyobb vitát kiváltott ügy a grúziai megfigyelők esete, akiknek nemzetközi megfigyelői státuszban való bejegyzését a központi választási bizottság elutasította.

Az Ukrán Biztonsági Szolgálat közlése szerint Odessza megyében iratokat találtak a választási bizottság tagjainak hamisított aláírásával, másutt olyan szavazólapok kerültek elő, amelyekről törvénytelenül kihúzták Anatolij Hrincenko volt honvédelmi miniszter nevét.

A választások tisztaságára több mint 3000 külföldi megfigyelő felügyel, közöttük az Európai Tanács parlamenti közgyűlése, az Európai Parlament, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) parlamenti közgyűlése és az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Hivatala (ODIHR) küldöttsége.

Jurij Lucenko belügyminiszter előző nap elmondta, hogy mozgósítják a belügyi szervek személyi állományát: minden szavazókörzetben legalább két rendőr fog felügyelni a rendre. A központi választási bizottság épületénél nagy létszámban vonultak fel a belügyi erők. Az épület körül az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója előző nap, a kampánycsend életbe lépése után mintegy negyven, kék színű, felirat és jelkép nélküli sátrat látott, az abban tartózkodó férfiak egyike csak annyit árult el, hogy ők "a fiatalság az igazságos választások védelmében". A kék az ellenzéki Régiók Pártja színe.