Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Visszakerült Auschwitzba a haláltábor ellopott felirata

2010.01.21. 18:22
A krakkói ügyészség nemzetközi elfogatóparancsot készül kiadni az Arbeit macht frei feliratot megrendelő svéd gyűjtő ellen.

Visszakerült csütörtökön az auschwitzi (Oswiecim) múzeumba az egykori náci haláltábor bejáratának eredeti felirata, amelyet lengyel bűnözők december 18-án loptak el, és amelyet három nappal később a lengyel rendőrség megtalált.

A ma múzeumként működő dél-lengyelországi, auschwitz-birkenaui munka- és megsemmisítő tábor egykori foglyai által készített, Arbeit macht frei (A munka szabaddá tesz) szövegű feliratot először a bűnügyi rendőrség szakértői, majd pedig restaurátorok vizsgálták meg.

Rögvest a lopás után az eltűnt táblát egy másolattal pótolták. Mint Józef Mensfelt, a múzeum szóvivője elmondta, a feliratot alaposan restaurálni kell, ami hónapokig eltarthat. Egyelőre nincs döntés arról, hogy  visszakerül-e eredeti helyére, vagy a kiállítási tárgyak között lesz megtekinthető. A tábor felszabadulásának 65. évfordulóján rendezendő ünnepségeken, január 27-én mindenesetre még biztosan a másolatot láthatják a látogatók.

A csaknem 5 méter hosszú, 30 kilogramm súlyú, kovácsoltvasból készült feliratot a tolvajok három darabra vágták. Így találta meg később a rendőrség egy észak-lengyelországi rejtekhelyen. A tetteseket - öt lengyel bűnözőt - elfogták, s ők be is vallották a lopást. Kiderült, hogy a lopás egy svéd gyűjtő megrendelésére történt, aki ellen a krakkói ügyészség még ezen a héten nemzetközi elfogatóparancsot készül kiadni.

Az Arbeit macht frei felirat, amelyet számos német koncentrációs tábor bejáratánál elhelyeztek, az emberek millióit meggyilkoló nácik szörnytetteinek cinikus jelképe. Auschwitzban és a szomszédos birkenaui (Brzezinka) megsemmisítő táborban a nemzetiszocialisták legkevesebb 1,1 millió embert - túlnyomórészt egész Európából oda deportált zsidókat - öltek meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!