Árpád
-2 °C
3 °C

Vádat emeltek a Gripenek volt ügynöke ellen

2010.01.29. 18:10
Londonban vádat emeltek a BAe Systems fegyvergyártó kelet-közép-európai ügynöke ellen, akinek magyarországi szerződéseit is vizsgálta a súlyos csalásokat felderítő brit hivatal. Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák grófot korrupciós összeesküvéssel vádolják.

Korrupcióra irányuló összeesküvés gyanújával vádat emeltek Nagy-Britanniában a Gripen vadászgépek értékesítésében is érdekelt brit BAe Systems hadiipari csoport volt ügynöke ellen, a BAe egyes kelet-közép-európai, köztük magyarországi szerződéseivel kapcsolatban, közölte pénteken az ügyet vizsgáló brit hatóság.

A magyar szerződéseket is vizsgálták

A súlyos csalások kivizsgálására szakosodott brit hivatal (SFO) közleménye szerint az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly grófról és a BAe Sytems SAAB/Gripen repülőgépeinek szállítási szerződéseiről van szó.

gripen450

A hivatalos vádemelés szerint Mensdorff-Pouilly 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai kormányok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" korrupciós kifizetések folyósítására, vagy ilyen kifizetésekről szóló egyezségekre. Ezekkel ösztönözte volna a SAAB/Gripen harci repülőgépek szállításáról szóló szerződések elnyerését a kormányoktól, vagy jutalmazta a már elnyert szerződéseket.

Az SFO szerint a pénteki vádemelés a hivatal és a brit védelmi minisztérium saját rendőri hatósága által elvégzett közös vizsgálat eredménye. Az európai szinten összehangolt vizsgálatban együttműködött az osztrák rendőrség és a bécsi államügyészség, és segítették az eljárást a cseh, a magyar és a svájci hatóságok is, áll az SFO pénteki londoni közleményében.

Mensdorff-Pouilly ügyvédjét meglepetésként érte a vádemelés. "Ezzel nem számoltunk" - mondta az APA osztrák hírügynökségnek. Az óvadékról annyit mondott a jogi képviselő, hogy erről védencének kell döntenie, és még nem tudott beszélni vele. Hozzátette, hogy még nem kapott hivatalos értesítést a vádemelésről.

Októberben indítványozták az eljárást

Mensdorff-Pouillyt 2009. márciusában vették őrizetbe öt évi vizsgálódás után. Októberben az SFO közölte azt is, hogy büntetőjogi eljárás megindítását indítványozta a BAe Systems ellen, külföldi korrupciós ügyek gyanújával.

Alfons Mensdorff-Pouilly
Alfons Mensdorff-Pouilly

Az SFO akkori rövid, kétmondatos hivatalos londoni közleménye szerint az indítvány előzménye az a vizsgálat volt, amelyet a testület a legnagyobb európai hadiipari vállalat afrikai és kelet-európai üzleti tevékenységéra vonatkozóan folytatott. A hivatal akkor még nem részletezte, hogy a vizsgálat mely kelet-európai országokat érintette, több értesülés szerint Magyarország kimaradt volna a körből.

A szaúdi ügylet lett gyanús

A hosszú évek óta zajló SFO-vizsgálat elsődleges célja eredetileg a BAe korrupciógyanús szaúd-arábiai ügyleteinek felderítése volt. A hatóság azt próbálta feltárni, hogy a BAe több mint két évtizede milyen körülmények között nyerte el a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését, egy húszmilliárd font értékűre becsült, harci repülőgépekre szóló összetett, ma is élő szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződésláncolat.

A brit sajtó korabeli értesülései szerint a BAe Systems - korábbi nevén British Aerospace - 1989 és 2002 között összesen 60 millió fontot költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására az üzlet megtartásáért.

Ezt a vizsgálatot azonban 2006 decemberében, komoly nemzetközi visszhangot keltve, a brit kormány leállíttatta. Tony Blair akkori miniszterelnök annak idején "nemzetbiztonsági okokkal" indokolta az intézkedést, a brit sajtó szerint azonban a szaúdiak a terrorellenes együttműködés megszakításával fenyegették meg Londont, ha folytatják a vizsgálatot.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?