Eufrozina, Kende
5 °C
15 °C

Vádat emeltek a Gripenek volt ügynöke ellen

2010.01.29. 18:10
Londonban vádat emeltek a BAe Systems fegyvergyártó kelet-közép-európai ügynöke ellen, akinek magyarországi szerződéseit is vizsgálta a súlyos csalásokat felderítő brit hivatal. Alfons Mensdorff-Pouilly osztrák grófot korrupciós összeesküvéssel vádolják.

Korrupcióra irányuló összeesküvés gyanújával vádat emeltek Nagy-Britanniában a Gripen vadászgépek értékesítésében is érdekelt brit BAe Systems hadiipari csoport volt ügynöke ellen, a BAe egyes kelet-közép-európai, köztük magyarországi szerződéseivel kapcsolatban, közölte pénteken az ügyet vizsgáló brit hatóság.

A magyar szerződéseket is vizsgálták

A súlyos csalások kivizsgálására szakosodott brit hivatal (SFO) közleménye szerint az osztrák állampolgárságú Alfons Mensdorff-Pouilly grófról és a BAe Sytems SAAB/Gripen repülőgépeinek szállítási szerződéseiről van szó.

gripen450

A hivatalos vádemelés szerint Mensdorff-Pouilly 2002. január 1. és 2008. december 31. között "összeesküdött másokkal" egyes közép- és kelet-európai kormányok - köztük Csehország, Magyarország és Ausztria - "ismeretlen tisztviselőinek és más ügynökeinek" korrupciós kifizetések folyósítására, vagy ilyen kifizetésekről szóló egyezségekre. Ezekkel ösztönözte volna a SAAB/Gripen harci repülőgépek szállításáról szóló szerződések elnyerését a kormányoktól, vagy jutalmazta a már elnyert szerződéseket.

Az SFO szerint a pénteki vádemelés a hivatal és a brit védelmi minisztérium saját rendőri hatósága által elvégzett közös vizsgálat eredménye. Az európai szinten összehangolt vizsgálatban együttműködött az osztrák rendőrség és a bécsi államügyészség, és segítették az eljárást a cseh, a magyar és a svájci hatóságok is, áll az SFO pénteki londoni közleményében.

Mensdorff-Pouilly ügyvédjét meglepetésként érte a vádemelés. "Ezzel nem számoltunk" - mondta az APA osztrák hírügynökségnek. Az óvadékról annyit mondott a jogi képviselő, hogy erről védencének kell döntenie, és még nem tudott beszélni vele. Hozzátette, hogy még nem kapott hivatalos értesítést a vádemelésről.

Októberben indítványozták az eljárást

Mensdorff-Pouillyt 2009. márciusában vették őrizetbe öt évi vizsgálódás után. Októberben az SFO közölte azt is, hogy büntetőjogi eljárás megindítását indítványozta a BAe Systems ellen, külföldi korrupciós ügyek gyanújával.

Alfons Mensdorff-Pouilly
Alfons Mensdorff-Pouilly

Az SFO akkori rövid, kétmondatos hivatalos londoni közleménye szerint az indítvány előzménye az a vizsgálat volt, amelyet a testület a legnagyobb európai hadiipari vállalat afrikai és kelet-európai üzleti tevékenységéra vonatkozóan folytatott. A hivatal akkor még nem részletezte, hogy a vizsgálat mely kelet-európai országokat érintette, több értesülés szerint Magyarország kimaradt volna a körből.

A szaúdi ügylet lett gyanús

A hosszú évek óta zajló SFO-vizsgálat elsődleges célja eredetileg a BAe korrupciógyanús szaúd-arábiai ügyleteinek felderítése volt. A hatóság azt próbálta feltárni, hogy a BAe több mint két évtizede milyen körülmények között nyerte el a brit hadiipar eddigi legnagyobb megrendelését, egy húszmilliárd font értékűre becsült, harci repülőgépekre szóló összetett, ma is élő szaúdi szállítási és szolgáltatási szerződésláncolat.

A brit sajtó korabeli értesülései szerint a BAe Systems - korábbi nevén British Aerospace - 1989 és 2002 között összesen 60 millió fontot költött a rijádi udvar befolyásos tagjainak megajándékozására az üzlet megtartásáért.

Ezt a vizsgálatot azonban 2006 decemberében, komoly nemzetközi visszhangot keltve, a brit kormány leállíttatta. Tony Blair akkori miniszterelnök annak idején "nemzetbiztonsági okokkal" indokolta az intézkedést, a brit sajtó szerint azonban a szaúdiak a terrorellenes együttműködés megszakításával fenyegették meg Londont, ha folytatják a vizsgálatot.