Futószalagon amputáltak Haitin

2010.01.30. 00:15 Módosítva: 2010.01.30. 07:49
Francia orvosok szerint amerikai kollégáik sokszor gondolkodás nélkül amputálták sérültek végtagjait a földrengés sújtotta Haitin. A WHO szerint további végtagokat kell amputálni a következő napokban, miközben egyre több a hasmenéses, kanyarós és tetanuszos megbetegedések száma.

A francia orvosok egy részét felháborítja, hogy a földrengést követően amerikai kollegáik futószalagszerűen, előzetes röntgen és gyakran fájdalomcsillapító nélkül ezrével amputálták a sérültek végtagjait Haitin, írta péntek délután a Le Monde.

A párizsi napilap helyszíni tudósítása szerint a természeti katasztrófát követő első napok kaotikus körülményei között a mentőalakulatok gondolkodás nélkül áldozták fel egy-egy sérült végtagját az életének a megmentéséért, mert több ezer ember várakozott az elsősegélyre, minden perc számított, és az orvosok arra gondoltak, hogy úgysem lesz lehetőség kórházi utókezelésre.

A francia orvosok egy része, bár nyíltan nem mer más külföldi mentőalakulatokat kritizálni, a Le Monde szerint azonban ma már úgy gondolja, hogy túl sok amputálás történt feleslegesen. Egyikük szerint egy már hazautért texasi orvoscsapat valóságos háborús orvoslást folytatott, anélkül, hogy más megoldást egyáltalán megfontoltak volna.

A WHO szóvivője szerint a katasztrófa sújtotta karibi országban égető szükség van sebészekre és belgyógyászokra. Emlékeztetett, hogy a 7-es erősségű földrengés óta több mint kétezer amputálást hajtottak végre, és ez a szám várhatóan még nőni fog. Hiány van kötszerekben, fájdalomcsillapítókban és antibiotikumokban is. A fővárosban és vidéken egyaránt vészesen megcsappantak a készletek, tovább nehezítve a mintegy kétszázezer, műtéten átesett páciens utókezelését.

Hasmenéses, kanyarós és tetanuszos megbetegedéseket jelentenek Haitiból a január 12-i földrengés túlélőit ápoló orvoscsoportok, közölte pénteken az Egészségügyi Világszervezet (WHO). Paul Garwood WHO-szóvivő genfi sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az elmúlt két-három napban egyre több esetet észleltek a rögtönzött táborokban, amit aggasztónak tartanak.

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) nyolc mobil röntgenkészüléket küld Haitira, a földrengés után felállított tábori kórházakba.

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Alapja (FAO) Rómában 700 millió dolláros mezőgazdasági befektetési alap létrehozását sürgette a haiti élelmiszertermelés felgyorsítására és munkahelyek teremtésére. A FAO másfél éves beruházási programja része a haiti kormány újjáépítési stratégiájának, hangsúlyozta a szakosított ENSZ-szervezet. Az élelmezési helyzet már a földrengés előtt is kényes volt, és Haiti importra szorult.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport