Gázért megy Afrikába Bajnai

2010.02.08. 10:32
30 éve nem voltak ilyen intenzívek a magyar-egyiptomi kapcsolatok. Hoszni Mubarak októberi látogatását most viszonozza a magyar miniszterelnök, aki amúgy is sok utazást tervez. Látogatása elsősorban az energiabiztonságról szól, Bajnai a Nabucco-projektbe próbálja bevonni az egyiptomiakat. A Nílus-delta gázkincsére szükség is lenne, mert a projekt elhalni látszik.

Díszszázad, díszebéd, díszvacsora. Egy tisztességes diktatúrában még megadják a módját egy miniszterelnöki látogatásnak. Bajnai Gordont már a reptéren teljes pompával fogadják hétfőn Kairóban, hogy aztán az egyik díszeseményről a másikra kísérjék. Látogatásának három hivatalosan hangoztatott célja: Hoszni Mubarak egyiptomi elnök tavaly októberi magyarországi látogatásának viszonzása, a magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok felvirágoztatása, valamint Egyiptom bevonása a Nabucco-projektba. Negyedik, hivatalosan nem hangoztatott célja pedig Bajnai Gordon távol tartása a kampánytól, ha ugyanis nincs itthon, biztos nem kell szocialista kampányeseményeken részt vennie.

A kampány így is megjelenik majd az úton is. Legalábbis nehéz más magyarázatot találni arra, hogy Szanyi Tibor, az MSZP örök belső baloldali ellenzéke is elkíséri a miniszterelnököt.

Hoszni Mubarak 30 éves kormányzása óta tavaly októberben látogatott életében először Magyarországra. A sűrű találkozóknak két oka van. Az egyik Magyarország energiabiztonsága, amelyet a májusban távozó kormány fő prioritásának tekint. Erre utal, hogy idén ez már a harmadik jelentősebb, energetikai témájú diplomáciai esemény lesz - a miniszterelnök januári, horvátországi látogatása, valamint az orosz-magyar gazdasági vegyesbizottság január végi budapesti ülésének is ez volt a fő témája. Ám míg a magyar-horvát találkozón a cseppfolyósgáz-szállítás, az orosz-magyar csúcson pedig a Déli Áramlat volt a fő téma, most a Nabucco-vezeték lesz. Magyarország ugyanis szeretné ellátóként bevonni Egyiptomot is a projektbe. A Nílus deltájában Egyiptom jelentős földgázkincscsel rendelkezik, évi 31 milliárd köbméternyit tudna betölteni a 130 milliárd köbméteres éves kapacitásúra tervezett vezetékrendszerbe.

Egy potenciális szállító bevonására nagy szüksége is van a Nabuccónak. A közép-ázsiai gázért folyó versenyben az oroszok vezetnek, megfelelő források híján pedig a projekt nem életképes.

A másik ok a fellendülőben lévő magyar-egyiptomi gazdasági kapcsolatok. Bajnai részt vesz egy egyiptomi-magyar vegyesvállalat üzemének alapkőletételén, valamint az egyiptomi-magyar üzleti fórumon is. Útjára nyolcvanfős üzletember-delegáció is elkíséri. Szollár Domokos kormányszóvivő tájékoztatása szerint a magyar KKV-knak igen jó lehetőségei vannak Egyiptomban, példaként azt hozta fel, hogy magyar vállalatok végzik két történelmi templom talajvízmentesítését, valamint egy egyiptomi tó vízének tisztítását is.