Egyiptom szívesen beszállna a Nabuccóba

2010.02.09. 10:14 Módosítva: 2010.02.09. 12:10
A bájosan összevissza egyiptomi szervezés ellenére Bajnai Gordon sikerrel teljesítette egyiptomi útja első napi programját. Találkozott Hoszni Mubarak elnökkel és Ahmed Nazif miniszterelnökkel is, akik lelkesen reagáltak a Nabucco-projektre. Igaz, az évi 31 milliárd köbméter kapacitású vezetékbe 10 milliárd köbméternél is kevesebb gázt tudnának csak adni.

Öt perccel azután, hogy Bajnai Gordon landolt Kairóban, a sajtódelegáció tagjai már a magyar miniszterelnök testőreinek fenntartott kisbuszban száguldottak el százzal a magyar delegáció konvoja mellett. A magyar testőrök parancsnoka eközben egy csak arabul tudó sofőrrel tartott, ki tudja, hova. "Beni, Beni, levágtak, vedd át" - voltak az utolsó szavai, amikor egy hevesen gesztikuláló egyiptomi protokolos kiterelte a személyi biztosítás buszából, hogy a helyére beterelje az írott sajtó képviselőit.

Bajnai Gordon miniszterelnök és Ahmed Nazif egyiptomi kormányfő a kairói repülőtéren.
Bajnai Gordon miniszterelnök és Ahmed Nazif egyiptomi kormányfő a kairói repülőtéren.

A securityból lett sajtóbusz sofőrje nem ismert tréfát. Amikor a konvoj dugóba került, mire a felvezető motorosrendőr inkább elment jobbra, sofőrünk a járdára pattant, a delegáció pedig egyre kisebb pontként távolodott.

A rendőrök ezután lezárták az utat, figyelmen kívül hagyva a tényt, hogy éppen a delegációt zárják el önmaga elől.

Egy órás késéssel ugyan, de végül mindenki megérkezett Hoszni Mubarak elnökhöz, kivéve a magyar testőrség parancsnokát. Mikor Bajnai Mubarakhoz tartott, az egyiptomi kísérőink leválasztották róla Szollár Domokos kormányszóvivőt, kezében a dossziéval, amiben a magyar miniszterelnök jegyzetei voltak. De Bajnai így is tudta, hogy a Nabuccóról, illetve a vezetékbe juttatandó egyiptomi gázról kell beszélnie.

Bajnai Gordon miniszterelnök tárgyal Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel.
Bajnai Gordon miniszterelnök tárgyal Hoszni Mubarak egyiptomi elnökkel.

Ugyanez volt a fő téma Bajnai és Ahmed Nazif egyiptomi miniszterelnök tárgyalásán is, ahova az immár várt zavarok után, újabb órányi késést összeszedve érkezett meg a magyar delegáció, amihez időközben csatlakozott az egyiptomi bürokráciát legyőző testőrparancsnok.

Konvojunkhoz csatlakozott egy kék Daewoo Matiz is. Onnan tudjuk, hogy a konvoj része volt, hogy vezetője jobbra kanyarodott, amikor a delegáció is. A mi sofőrünk inkább egyenesen folytatta az útját, száz kilométeres sebességgel keresztülhajtva a száz kilométeres sebességgel haladó keresztirányú forgalmon.

Nazif és Bajnai találkozójuk után tartott közös sajtótájékoztatójukon örömüket fejezték ki afelett, hogy sosem látott tempóban fejlődnek a magyar-egyiptomi kapcsolatok. Szó esett róla, hogy kedden leteszik az alapkövét annak a magyar-egyiptomi vegyes beruházásban épülő gyárnak, amelyről Hoszni Mubarak történelmi jelentőségű októberi látogatásán állapodtak meg.

Bajnai Gordon miniszterelnök és Ahmed Nazif egyiptomi kormányfő sajtótájékoztatója.
Bajnai Gordon miniszterelnök és Ahmed Nazif egyiptomi kormányfő sajtótájékoztatója.

És szó esett a gázról is. Egyiptom gázára nagy szüksége van a sok sebből vérző, de leginkább a jövőbeni ellátás hiányosságai miatt kétséges Nabucco-projektnek. Egyiptom késznek mutatkozik rá, hogy csatlakozzon a hálózathoz, bár elképzeléseik szerint ezt a transzarab vezetéken keresztül tennék meg. A transzarab vezeték áteresztőképessége évi tízmilliárd köbméter. A Nabuccóé évi 31 milliárd. A transzarab vezeték Jordániát és Szíriát is ellátná gázzal, azaz teljes kapacitásának csak egy része kerülne a Nabuccóba.

Éppen ezért felmerült az egyiptomi gáz csepfolyós formában (LNG) történő importálása is - és így válik kerekké a Bajnai kormány téli energetikai offenzívája. Hiszen a miniszterelnök januárban Horvátországban a rijekai LNG-terminál építéséről tárgyalt, ami újabb alternatív gázellátási útvonalat jelenthetne Magyarországnak, Egyiptom pedig újabb forrást. A részletek kidolgozását a miniszterelnökök szakminisztereikre bízták.

A találkozó után, a szállásra tartó úton a sajtódelegáció fontos tapasztalatokkal gazdagodott az egyiptomi vezetési szokásokról.