Karadzsics: Csak mítosz a szrebrenicai mészárlás

2010.03.02. 18:10 Módosítva: 2010.03.02. 19:14
Mítosznak nevezte Radovan Karadzsics, a boszniai szerbek háborús bűnökkel vádolt egykori politikai vezetője a hágai Nemzetközi Törvényszék előtt a szrebrenicai mészárlást.

Radovan Karadzsics azt állította, hogy túlzók a boszniai muzulmánok 1995 júliusi, Szrebrenica környéki tömeges legyilkolásáról, a halálos áldozatokról szóló hírek. Szerinte 2-3 ezerre tehető az áldozatok száma, és az azóta tömegsírokból kihantolt többi holttestet máshonnan vitték oda.

Szerinte a muszlimok provokáltak

Elmondta, hogy a boszniai muzulmán fegyveres csoportok támadásokat intéztek a szerbek ellen - többek között rálőttek egy szerb esküvő részvevőire és robbantást hajtottak végre egy szerb templomnál -, a boszniai szerbek csak erre reagálva léptek föl Szrebrenicában és környékén, illetve a szarajevói ostromnál. "Ha nem reagálunk, felfalnak minket" - mondta.

Karadzsics a hágai bíróság március 2-i tárgyalásán
Karadzsics a hágai bíróság március 2-i tárgyalásán

A Szrebrenica körüli kelet-boszniai muzulmán enklávéban 1995 júliusában több mint nyolcezer boszniai muzulmán fiút és férfit gyilkoltak le szerb szabadcsapatok. A szökésben lévő Ratko Mladics mellett Karadzsicsot tartják a mészárlás fő felelősének.

Karadzsics - aki ártatlannak vallja magát az ellene felhozott vádakban, köztük a népirtás vádjában - Szarajevó 44 hónapon át tartó, vagy tízezer civil halálával járó ostromáról kijelentette, a muszlimok saját embereiket lőtték, hogy előidézzék a nyugati fegyveres beavatkozást, mindenekelőtt azt, hogy a NATO hadba lépjen az ő oldalukon.

Június 17-ig halasztottak

A hágai Nemzetközi Törvényszék ismét elnapolta Karadzsics perét. A következő tárgyalást június 17-re tűzte ki, megvárva, hogy az illetékes fórum döntsön a vádlott panaszáról, miszerint nem biztosítottak elég időt neki arra, hogy felkészüljön a tanúk kihallgatására.  • Tippek
  • Bankszámla