Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Svájc fizetne Kadhafi fiának

2010.03.17. 11:11 Módosítva: 2010.03.17. 11:34
Svájc hajlandó kártérítést fizetni Moammer Kadhafi líbiai vezető fiának a 2008 nyarán történt őrizetbe vételekor készült fényképek közzététele miatt.

A svájci televízió kedd esti jelentése szerint Genf kanton hatóságai "sajnálatosnak tartják", hogy a Tribune de Geneve című napilap tavaly szeptemberben megjelentette azokat a rendőrségi fényképeket, amelyek a líbiai vezető fiának őrizetbe vételekor készültek.

Kadhafi fia és felesége 2008 júliusában került kínos helyzetbe, amikor a svájci hatóságok két napra őrizetbe vették őket, miután kitudódott, hogy szállodájukban több alkalmazottat bántalmaztak. Végül a líbiai pár félmillió svájci frank óvadék ellenében utazhatott el az alpesi országból.

Néhány nappal később Líbiában őrizetbe vettek két svájci üzletembert, Max Göldit és Rasid Hamdanit a helyi vízumszabályok megsértésének és törvénytelen gazdasági tevékenység folytatásának gyanújával. Hamdani februárban hazatérhetett Svájcba, de Göldinek le kell töltenie négy hónapos börtönbüntetést.

Líbia március elején – Kadhafi fiának letartóztatása miatt – teljes gazdasági és kereskedelmi embargót hirdetett szerdán Svájc ellen a két ország kapcsolatainak megromlására hivatkozva. A hírt a tripoli külügyminisztérium jelentette be, és külön hangsúlyozta, hogy máshonnan fogják beszerezni az eddig Svájcból importált gyógyászati és ipari termékeket.

Tripoli már 2008-ban megtorló lépéseket tett: kivonta betéteit a svájci bankokból, kiutasította az országban tevékenykedő svájci cégeket, és leállította az oda irányuló kőolajkivitelét.

Svájc cserébe megnehezítette a líbiai politikusok és családtagjaik beutazását, ami feldühítette Tripolit, s ahhoz vezetett, hogy Líbia az egész schengeni övezet lakói számára korlátozta a vízumok kiadását, s ezzel más országokat is belerángatott a viszályba.

A Svájc és Líbia közti feszültséget fokozta, hogy az alpesi országban tavaly ősszel megtiltották a minaretek építését. Kadhafi erre válaszul nemrég "istentelennek" minősítette Svájcot, szent háborút, azaz dzsihádot, valamint teljes gazdasági és kereskedelmi embargót hirdetett ellene.

Hannibal Kadhafi perben áll az újsággal és a kantoni kormányzattal, és 100 ezer svájci frank kártérítést követel. Genf kanton az üggyel foglalkozó bírósághoz benyújtott beadványban ajánlotta fel, hogy kártérítést fizet, ám ennek összegéről nem tudni részleteket.  • Vennék
  • Bankszámla