A szlovák államfő nem írja alá a hazafiasságról szóló törvényt

2010.03.19. 09:44
Szlovákiai sajtóértesülések szerint a nagy vihart kavaró hazafiassági törvény valószínűleg megakad a köztársasági elnöknél, Gašparovič nem fogja aláírni. Szerinte ugyanis már más törvények szabályozzák az állami jelképek használatát.

Valószínűleg nem kerül sor a kötelező hétfői himnuszéneklésre az iskolákban április elsejétől, mivel Ivan Gašparovič államfő nem fogja aláírni az erről szóló elfogadott törvényt, és visszaküldi a parlamentnek, írja megbízható forrásokra hivatkozva a bumm.sk felvidéki magyar hírportál.

„Már van törvényünk az állami jelképekről, amely meghatározza, hol, mikor, és hogyan kell azokat használni“ - árulta el az okokat az elnökhöz közeli megbízható forrás. A köztársasági elnök szerint így az SNS javaslatára született törvény fölösleges.

Az elnök várhatóan a jelenlegi törvény módosítására tesz javaslatot, amely 1993-ban született, és rendelkezik az állami himnusz lejátszásáról is az állami ünnepeken, emléknapokon, évfordulókon és más jeles eseményeken. Az iskolákról viszont nem szól.

Robert Fico kormányfő korábban arra kérte Gašparovičot, hogy ne írja alá az SNS-es Ján Slota és Rafael Rafaj által előterjesztett hazafiassági törvényt, amelyre a parlamentben a ház 122 jelenlévő tagja közül 77 szavazott.