Egy 18 éves özvegy robbantott a Park Kulturi állomáson

2010.04.02. 19:14
Az egyik moszkvai merénylő Dzsanet Abdurahmanova, aki Umalat Magomedovnak, egy szélsőséges dagesztáni csoport decemberben megölt vezérének az özvegye.

Azonosították a hétfői moszkvai metrórobbantások egyik öngyilkos merénylőjét: a Park Kulturi állomáson Dzsanet Abdurahmanova 1992-ben született dagesztáni lakos hozta működésbe a testén viselt pokolgépet, jelentette be pénteken Moszkvában a Terrorizmus Elleni Nemzeti Bizottság (NAK). Ugyancsak a NAK közölte, hogy ismerik mind a hétfői moszkvai, mind a szerdai dagesztáni terrorakciók szervezőit.

Előző nap a lifenews.ru orosz honlap arról számolt be, hogy az egyik merénylő Umalat Magomedovnak, egy szélsőséges dagesztáni csoport decemberben megölt vezérének az özvegye. Nevét nem közölte az orosz honlap. A Kommerszant című lap úgy tudja, hogy Magomedovnak volt egy Abdurahmanova nevű felesége. A másik merénylőt az orosz honlap szerint Usztarhanovának hívják, és egy ugyancsak megölt szélsőséges, Szaid-Emin Hizrijev özvegye.

Negyven halott

A két merénylet halálos áldozatainak száma 40-re emelkedett: péntekre virradóra belehalt sérüléseibe egy 51 éves férfi. A kórházakban 84 sérültet kezeltek, közülük három az esti hírek szerint súlyos, életveszélyes állapotban volt, 12 személy állapotát súlyosnak minősítették. Az orvosok szerint 29 sérült van közepesen súlyos, 41 pedig kielégítő állapotban.

Az Interfax hírügynökség belügyminisztériumi forrásból úgy értesült, hogy a közlekedési rendőrség különböző eszközökkel ellenőriz minden olyan utast, aki a Kaukázus északi részéről érkezik, a fővárosba, vagy oda tart. Újabb biztonsági intézkedéseket vezettek be a repülőtereken is, s ezek között szerepel újabb adatbázisok bevonása az utasok ellenőrzésébe. A közlekedési objektumokban 24 órás szolgálatot teljesítenek kutyavezetők a kutyáikkal, és jelentősen megnövelték a járőröző és a vonatokon tartózkodó rendőrök számát.

Az észak-kaukázusi katonai körzet főparancsnokának sajtószolgálata bejelentette, hogy a térségben lévő gyakorlótereken intenzív felkészítési gyakorlatok lesznek április első két hetében.

A kabard-balkárföldi Nalcsik városának Kenzse nevű elővárosában a helyi rendvédelmi erők házkutatás során két lakosnál jelentős mennyiségű elrejtett fegyvert és lőszert találtak. Szerdán hivatalos közlés szerint "megsemmisítették" az úgynevezett kenzsei dzsamáat (közösség) vezetőjét, egy 40 éves, Tatarov nevű férfit, aki a kabard-balkárföldi szélsőségesek élére állt a korábbi vezér, Anzor Asztyemirov megölése után. Tatarov halálát követően Kenzsében tisztogató akcióra került sor csütörtökön.

Medvegyev szigorítást sürget

Nagyobb szigort sürgetett a terroristákat segítők felelősségre vonásakor Dmitrij Medvegyev orosz elnök pénteken, amikor a moszkvai és a dagesztáni merényletek kapcsán fogadta a négy parlamenti párt vezetőit.

Kijelentette: nagyon sok szociális és gazdasági kérdés vár megoldásra a terrorizmus fészkének tekintett észak-kaukázusi térségben, de "rövidlátó szemléletről tanúskodna, ha a terrorizmus gyökereit pusztán a szociális problémákban keresnék", mert a terrorizmus szervezői a világ egyetlen országában sem a legszegényebbek és a legprimitívebbek közül kerülnek ki.

Az elnök a pénteki tanácskozáson bizalmáról biztosította a belügyi szerveket, s úgy vélte hogy a két merénylet ügyében folyó nyomozás gyors sikert hoz majd.

A kommunista pártnak a halálbüntetés de facto visszaállítására vonatkozó javaslatával kapcsolatban hangsúlyozta, hogy Oroszország nem sértheti meg a halálbüntetés alkalmazásának mellőzésével kapcsolatos nemzetközi kötelezettségeit.

Szergej Mironov, az Igazságos Oroszország párt sajtót bíráló megjegyzéseire válaszolva Medvegyev kijelentette: nem lát semmi különöset abban, hogy a sajtó ilyenkor bírálja a titkosszolgálatokat, amiért nem tudták megelőzni a merényleteket.

A moszkvai metróban hétfőn elkövetett öngyilkos merényletek 40 ember halálát okozták, több mint 80 személy megsérült. Szerdán a dagesztáni Kizljarban két egymást követő robbanás következtében a két terroristával együtt 12 ember vesztette életét, 37 megsérült.