Feloszlatták a kirgiz parlamentet

2010.04.08. 09:07 Módosítva: 2010.04.08. 12:01
Az átmeneti kormány egyelőre ura a helyzetnek Biskekben, új alkotmányt, új választásokat akarnak. A zavargások áldozatainak száma hatvannyolcra emelkedett.

Feloszlatta a parlamentet csütörtökön a kirgiz átmeneti kormány vezetője, Roza Otunbajeva.

A hírt a politikus közölte újságírókkal Biskekben. Az átmeneti kormány feje egyben nyugalomra szólított fel, és arra, hogy az emberek ne fosztogassanak.

Korábban Otunbajeva elmondta: a tervek szerint az átmeneti kormány fél évig fog működni. Ez idő alatt új alkotmányt szerkesztenek, és megteremtik a szabad és tisztességes elnökválasztáshoz szükséges feltételeket.

Bakijev vidékre menekült

Kurmanbek Bakijev elnök a zavargások elől elmenekült a fővárosból, egy ellenzéki forrás úgy tudja: a déli Os városába repült. A védelmi minisztérium egyik illetékese ezt az értesülést később megerősítette.

A kirgiz egészségügyi miniszter szerint csütörtök reggelig 68 halálos áldozata, 527 sebesültje volt az előző nap kirobbant összecsapásoknak. A kirgiz fővárosban az ellenzék elfoglalta a kormány székhelyét, amelyet már nem őriztek rendőrök.

Moszkvában bejelentették, hogy Vlagyimir Putyin miniszterelnök felajánlotta Oroszország humanitárius segítségét Kirgizisztánnak. Putyin telefonon beszélt Otunbajevával, azt mondta, hogy támogatja az átmeneti kirgiz kormány politikáját.

A Prágában tartózkodó Dmitrij Medvegyev orosz elnök utasítást adott a kirgizisztáni orosz diplomáciai képviseletek és más orosz létesítmények őrzésének megerősítésére.

A zavargások kedden kezdődtek, a rendőrség őrizetbe vett több ellenzéki vezetőt, közöttük az ellenzék volt elnökjelöltjét, Almazbek Atambajevet, miután az ország északi részén tüntetők szintén elfoglaltak egy tartományi kormányzati épületet. Talaszban a tiltakozók százai éjszaka is a főtéren tüntettek, gumiabroncsokat gyújtottak fel, és ablakokat törtek be. A talaszi összecsapásokban száz ember sérült meg.

Szerdán folytatódtak a tüntetések, Biskekben elfoglalták a rádió és a tévé székházát, a rendőrök tüzet nyitottak az ellenzékiekre. A kormányfő, Danijar Uszenov rendkívüli állapotot hirdetett, kijárási tilalmat rendeltek el.

A tüntetők Talaszban túszul ejtették a belügyminisztert és az első miniszterelnök-helyettest is, mindkettőt nagyon megverték. Később szabadon engedték őket, sérüléseik súlyosak.