Elsüllyedt az olajfúrótorony a Mexikói-öbölben

2010.04.22. 21:55
Kedden nagy erejű robbanás történt egy fúrótornyon a Mexikói-öbölben, csütörtökön pedig elsüllyedt. 11 munkást még mindig nem találnak.

A tengerbe süllyedt csütörtökön az az olajkitermelő platform, amelyen két nappal korábban nagy erejű robbanás történt, közölte az amerikai parti őrség. A platform a keddi robbanás óta lángokban állt. Ellátó hajók erős vízsugarakkal próbálták megfékezni a lángokat és megakadályozni, hogy a fúrótorony elsüllyedjen.

A platformot a British Petroleum (BP) brit olajipari óriáscég üzemeltetette, de annak tulajdonosa a houstoni székhelyű Transocean nevű amerikai vállalat volt, amelynek 140 olajkitermelő platformja van szerte a világban. A cég honlapján található adatok szerint a Deepwater Horizon nevű platform 2001-ben készült Dél-Koreában, 120 méter hosszú és 78 méter széles volt, akkora, mint egy focipálya.

Tizenegy munkást még mindig eltűntként tartanak nyilván. A munkaállomásról 111 ember menekítettek ki, tizenheten égési sérüléseket, töréseket szenvedtek, illetve füstmérgezést kaptak. Négy ember állapota súlyos.

Egy neve elhallgatását kérő férfi elmondta, éjszaka riasztásra ébredt, és az emberek már tülekedtek, hogy felkerüljenek a mentőcsónakokra. Hozzátette, hogy 25 éve dolgozott part menti olajkitermelésen, de ilyet még nem tapasztalt.