Enyhítenének az egygyerek-szabályon Kínában

2010.04.30. 11:00
A demográfusok szerint nincs elég kínai gyerek, a nemek aránya is eltolódott a fiúk javára, ezért lazítani kellene a szigorú születésszabályozáson. A tudósok közül azonban sokan nem osztják ezt a véleményt.

Most felfüggeszthetik a kínai népesség növekedésének megállítására szolgáló szigorú születési szabályokat. A szabályozás miatt sokszor kényszerítettek nőket abortuszra és streilizációra, nem ritkán a szülők követtek el gyermekgyilkosságot. A demográfusok szerint azonban ma már nincs elég kínai gyerek, és elképzelhető, hogy véget vetnek a szabályozásnak, írja az AP hírügynökség.

Tafengben és hat másik kínai tartományban több mint tizennyolcezer nő részvételével lefolytatott felmérésben azt kérdezték, vállalnának-e második gyereket, ha engedélyeznék. Hatvankilenc százalékuk azt mondta, hogy az anyagiak függvényében döntené el, vállalná-e a második gyereket.

„A kormányzati ellenőrzés többé nem szükséges, hogy fenntartsák az alacsony termékenységet – mondta Cseng Csencsen, a felmérés vezetője. – Valószínűtlen, hogy a születésszabályozás óvatosan végrehajtott és gondosan megtervezett feloldása bébi-bummhoz vezetne.”

Leánykereskedelem a XXI. században?

A kínai családok mérete az 1970-es években változott meg drasztikusan. Ekkor vezették be kötelezően a városiak számára az egygyermekes, a vidéki lakosságnál a kétgyermekes családmodellt. Ennek következtében a kínai termékenységi ráta az akkori öt gyermekről egy asszonyra vetítve másfél gyermekre csökkent.

A népességszabályozás további fontos eszköze az az alkotmányban is rögzített jogszabály, amely szerint a nők csak húszéves koruk felett, a férfiak pedig huszonkét éves koruktól házasodhatnak.

china450

A legtöbb családnak egy gyermeke van, de azért akadnak kivételek. A kínai újgazdagok ugyanis könnyedén ki tudják fizetni a további gyermekek után járó büntetést, és a kínai kormány is megengedi, hogy két gyermek szülessen egy családban, ha páldául a szülők egykeként nőttek fel, vagy ha etnikai kisebbséghez tartoznak, illetve a vidéki családoknál, ha első gyermekük lány.

Ha a jelenlegi termékenységi rátát tartják, a kínai népesség 1,4 milliárdon fog tetőzni 2026-ban, és utána elkezd csökkenni, állítja az Egyesült Államok népszámlálási irodája. Wang Feng, a kaliforniai Egyetem demográfusának modellje szerint a XXI. század végére a jelenlegi szabályok betartásával Kína lakossága a mostani felére, hétszázötvenmillió főre zsugorodna. De még ekkor is két és félszer nagyobb lenne, mint az USA jelenlegi lakossága.

Sokkal több a férfi

A szülést korlátozó szigorú szabályok miatt a nők közül sokan az abortusz mellett döntenek, ha megtudják, hogy születendő gyermekük lány.

Annak ellenére hogy az ilyen abortusz illegális, a statisztikák szerint mégis széles körben elterjedt gyakorlatról van szó. A 2009-ben született gyerekek között 119 fiú jutott 100 lányra, ami a világviszonylathoz képest magas (107 lány jut 100 fiúra).

china

Szakértők attól tartanak, hogy a következő években a felborult arányok miatt a férfiak frusztráltak lesznek, mert nem találnak házastársat maguknak. Újra feléledhet a nőkereskedelem és a prostitúció, és fizetni kell a menyasszonyért. A frusztrált, egyedül élő férfiak jelenléte egyet jelent a háborúskodás kiújulásával is.