Koronavírus adatok

2021. dec. 08.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Natália
-2 °C
2 °C

Rövidesen 6,5 milliárd ember a Földön

2006.02.24. 11:36
A bolygó népessége az amerikai népesség-nyilvántartó (USCB) számlálója alapján európai idő szerint szombat délután 13:16-kor éri el a 6,5 milliárd főt. Az eredményen alaposan elcsodálkozna a 18. században élt Thomas Malthus, aki azt jósolta, hogy az emberiség létszáma rövidesen meghaladja a rendelkezésre álló élelem mennyiségét.

A francia forradalom évében, 1789-ben, amikor a brit Thomas Malthus név nélkül publikálta Tanulmány a népesedés törvényéről (An Essay on the Principle of Population) című főművét, a Földön alig egymilliárd ember élt.

Malthus azért szállt síkra, hogy a nagyobb baj elkerülésére elő kell segíteni a betegségek kialakulását, hogy magas maradjon a halálozási ráta. Azt állította, hogy muszáj megfékezni azokat a jámbor kutatókat, akik abban a tévhitben élnek, hogy az emberiség javát a betegségek kiirtása jelenti.

A Föld népessége ebben a pillanatban:

A Föld népessége mindezek ellenére a napokban újabb mérföldkövet ér el, rövidesen 6,5 milliárd ember él a bolygón. Ha köztünk lehetne, Malthust nem csak az emberek puszta száma döbbentené meg, de furcsállhatná az ötödük által élvezett jólétet, és a nagyobb részük által elért viszonylagos jólétet, idézte a Wired Joel Cohen népességkutató, a Rockefeller és Columbia egyetemek professzorát. Ugyanakkor Malthus nem csodálkozna a Föld népessége alsó harmadának-negyedének szegénységén, véli Cohen.

Az USCB számlálója eközben kérlelhetetlenül halad előre. A legtöbb statisztikus úgy tekinti, hogy minden másodpercben 4,1 ember születik és 1,8 ember hal meg a világban. Az általánosan elfogadott számítások szerint másodpercenként pontosan 2,35 fővel vagyunk többen a Földön.

A számlálón megjelenő érték puszta becslés, vagyis akár egészen sokat is csalhat, mivel a Föld népességének valós idejű számlálása lehetetlen feladat. A népességkutatók viszont egybehangzóan állítják, hogy a világ népessége az elmúlt évtizedekben tapasztaltnál lassabban növekszik.

Lassuló növekedés

A jelenlegi gyarapodás évi 1,1 százalék lehet, szemben az 1965 és 1970 között tapasztalt 2,1 százalékos csúccsal. "Ez csodálatos csökkenés" - jelentette ki Joel Cohen, aki saját könyvében (How Many People Can Earth Support, Hány embert képes eltartani a Föld) feszegeti a népesség bővülésének problémáját.

Jelenleg a világ népességének nagy része negatív szaporodási mutatókkal rendelkező országokban lakik, ahol tehát az átlagos nőnek élete során kettőnél kevesebb gyermeke születik. Az ilyen országok csoportjába tartoznak a FÁK-államok, Japán és Európa nagy része.

A népességkutatók a világ világnépesség bővülésének lassulását részben a születésszabályozás széles körű hozzáférhetőségére, illetve a fejlett országok kevesebb gyermeket vállaló lakosságára vezetik vissza. Az alacsony születésszámot produkáló országokat viszont ellensúlyozza például Jemen, ahol az átlagos nőnek hét gyermeke születik.

Városokba tömörülnek

Jelenleg a legnagyobb növekedést Afrika, a Közel-Kelet és az indiai szubkontinens legszegényebb régióból jelentik. Az amerikai lakosságszám szintén gyorsan növekszik, elsősorban a sok bevándorló miatt. Az előrejelzések szerint a népesség még az idén eléri a 300 millió főt.

A Föld lakossága az USCB becslései szerint 2012-ben éri el a hétmilliárd főt. Carl Haub, a hivatal népesség referenciairodájának kutatója szerint a városiasodás hozzájárul a növekedés fékezéséhez. A városokban tipikusan alacsonyabb a születésszám, mint vidéken.

1950-ben a világ népességének kevesebb mint 30 százaléka élt városok határain belül. Az ENSZ szakértőinak becslései szerint 2007-ben az emberek több mint fele urbánus környezetben él majd - közölük sokan éppen a Malthus által favorizált koszban és nyomorban.

Kiszámolósdi

Ahogy Föld a népessége egyre bővül, Malthus idejéhez hasonlóan akadémiai körökben folyamatosan zajlik a vita arról, hogy valójában hány embert képes eltartani a bolygó.

Néhány ország, például Banglades és Ruanda vitán felül túlnépesedettnek számít, jelentette ki Haub. Máshol viszont, például Indiában nehezebb megbecsülni, hogy a szegénységhez más társadalmi és gazdasági faktorok mellett mennyiben járul hozzá a túlnépesedés.

Néhány kutató matematikai modellekre támaszkodik a legmagasabb fenntartható lakosságszám meghatározásához. Az USCB honlapján is bemutatott egyik változat a művelésbe vonható földterület véges számaival veti össze a világszámláló adatait.

Már régen nem hepi

Maga Joel Cohen viszont úgy véli, hogy ha az egyént megszorítások nélkül akarjuk ellátni a szükséges javakkal, és a gabonát vesszük alapul napi 3500 kalóriával, illetve évi 935 köbméter liter tiszta vízzel, akkor a bolygón mintegy 5 milliárd ember fér el.

Az ilyen elméleti képleteken viszont sokat lehet alakítgatni. A mezőgazdasági eljárások változása, a hatékonyabb vízkitermelés és számos további feltétel növeli az eltartható népesség legmagasabb számát. A viselkedés változása, például az olcsón termelhető új táplálékforrások elfogadása, hasonló hatással járna, véli Cohen.