Egy gyerek túlélte a tripoli katasztrófát

2010.05.12. 09:16 Módosítva: 2010.05.12. 14:10
Leszállás közben lezuhant a líbiai Afriqiyah Airways (al-Afrikíja) egyik gépe szerda reggel. A katasztrófában százhárman meghaltak, de egy holland kisfiú megmenekült. Tripoliban jó idő volt, a közlekedési miniszter szerint nem merénylet történt.

Az Al Arabiya hírtelevízió szerint százhárom ember - kilencvenkét utas és tizenegy főnyi személyzet - életét vesztette szerdán a líbiai Tripoli repülőterén, miután lezuhant egy líbiai légitársaság Dél-Afrikából, Johannesburgból érkező Airbus A330-200-as repülőgépe.

Marton Béla tripoli magyar nagykövet szerint egy gyerek csodával határos módon túlélte a zuhanást. Mohammed Zidán közlekedési miniszter elmondta: a túlélő egy tízéves holland kisfiú. Egy tripoli kórházba vitték, sérülései nem életveszélyesek, jó eséllyel teljesen felépül.

A magyar nagykövet meg nem erősített információi szerint a gép másodpilótája is túlélte a katasztrófát, hangzott el az MR1 Kossuth Rádió Krónika című műsorában.

Az áldozatok között nincs magyar állampolgár. Az utasok többsége holland volt: Jan Peter Balkenende miniszterelnök bejelentése szerint a gépen 63 holland állampolgár utazott. Rajtuk kívül líbiai és dél-afrikai utasok tartózkodtak még a gépen. A líbiai hírügynökség szerint 96 áldozat holttestét találták eddig meg.

Az Afriqiyah egyik Airbus A330-200-as repülőgépe
Az Afriqiyah egyik Airbus A330-200-as repülőgépe

A líbiai állam tulajdonában lévő Afriqiyah Airways légitársaság gépe leszállás közben felrobbant, és darabjaira esett szét, mondta a biztonsági szolgálat egy név nélkül nyilatkozó munkatársa.

A nagy területen szétszóródott roncsokból arra lehet következtetni, hogy a gép valóban felrobbant a levegőben, esetleg nagy sebességgel csapódott a földbe. Az első verzió utalhat terrortámadásra - bár ezt a feltételezést a közlekedési miniszter kizárta -, a másik hajtóműhibára. Az első jelek alapján pilótahibának kicsi a valószínűsége. Felvetődött annak lehetősége is, hogy az izlandi vulkán újabb hamufelhője épp ezekben a napokban érte el Észak-Afrikát, és esetleg a levegőben lévő vulkáni porszemcsék okozhatták a hajtóművek leállását.

A tragédia helyi idő szerint reggel hatkor történt. Az érkezési táblázat szerint a gépnek 6.10-kor kellett volna megérkeznie. A BBC tudósítója szerint Tripoliban napos, száraz idő volt az elmúlt napokban, szerdán is jók voltak a látási viszonyok. A gép fekete dobozát hamar megtalálták a roncsok közt, így a rögzített adatok elemzése után várhatóan rövid időn belül kiderül, hogy mi okozhatta a tragédiát.


View Tripoli in a larger map

A légitársaság weboldalán az olvasható, hogy a 8U771-es járaton kilencvenhárom utas volt. A személyzet tagjai líbiai állampolgárok voltak.

Az Airbus közleményt adott ki, amiben bejelentik, hogy minden segítséget megadnak a katasztrófa okainak feltárásában és ebben együttműködnek a francia légügyi hatóságal. A repülőgépgyártó emellett részvétét fejezte ki az elhunytak hozzátartozóinak.

Az Afriqiyah Airwayst 2001 áprilisában alapították, flottája Airbusokból áll. Tizenegy gép megvásárlásáról 2007-ben kötöttek szerződést Párizsban. A társaságnak három új Airbus A330-200-as gépe volt, amelyik most lezuhant, alig volt nyolc hónapja szolgálatban.

Ugyanilyen gép zuhant az Atlanti-óceánba tavaly június elsején. Az Air France 447-es járatán 228-an utaztak, köztük négy magyar.

Az A330-as repülőgépet hosszú járatoknál használják. A szakblogok szerint a típus kifejezetten biztonságos gépnek számít, ugyan az 1998-as forgalomba állítás előtt, még a tesztidőszak alatt volt egy, pilótahiba miatt bekövetkezett balesete. Emellett volt egy szerencsés kimenetelű hajtóműleállás még 2001-ben, amikor lesiklással tette le az A330-as gépet a pilóta, senki sem sérült meg.

Az idén eddig két súlyos, sok áldozatot követelő légiszerencsétlenség történt.

Januárban az Ethiopian Airlines Boeing-737-800-as járata a bejrúti repülőtérről való felszállás után pár kilométerre tengerbe zuhant. A térségben hatalmas vihar tombolt, az utasszállító a levegőben kettétört és kigyulladt. A balesetet a gépen tartózkodó nyolcvanhárom utas és a héttagú személyzet nem élte túl.

Április 10-én a szmolenszki Szevernij repülőtér közelében leszállás közben lezuhant a Lech Kaczyński lengyel államfőt szállító Tu-154 M típusú repülőgép. A balesetet senki nem élte túl.