Elfogták Zoran Djindjics egyik gyilkosát

2010.06.09. 06:18 Módosítva: 2010.06.09. 06:20
Zágrábban kapták el Szretko Kalinicset, akit távollétében harminc évre ítéltek a 2003-as merényletben való részvételért. A férfi az egyik legismertebb szerb maffia, a zimonyi klán tagja.

A horvát rendőrség elfogta a Zoran Djindjics egykori szerb kormányfő ellen 2003-ban elkövetett gyilkosság egyik újabb tettesét, akit távollétében harminc év börtönbüntetésre ítéltek Szerbiában a merényletben való részvételéért, jelentette be kedd este a szerb belügyminiszter.

Szretko Kalinics
Szretko Kalinics

"A horvát rendőrség tájékoztatott minket, hogy Szretko Kalinicset Zágrábban fogták el sebesülten. Kalinics azt állítja, hogy a Djindjics-gyilkosság egy másik, szökésben lévő elítéltje, Milos Simovics meglőtte őt" - mondta Ivica Dacsics a Tanjug szerb hírügynökségnek nyilatkozva. A férfinál hamis horvát útlevél volt letartóztatásakor.

A horvát televízió úgy tudja, hogy a sebesült Kalinics állapota stabil.

Milos Simovicsot 40 évi börtönbüntetésre ítélték a gyilkossági ügyben.

Kalinics az úgynevezett zimonyi klán egyik hírhedt tagja. Rajta kívül még négy olyan ember van szökésben, aki bűnrészes a Djindjics-gyilkosságban, köztük Simovics fivére.

Zvezdan Jovanovics a bíróságon
Zvezdan Jovanovics a bíróságon

Zoran Djindjics azt követően került az első demokratikusan megválasztott szerb kormány élére, hogy 2000 októberében megdöntötték Szlobodan Milosevics államfő önkényuralmát. A reformpolitikusként ismert Djindjicset 2003. március 13-án a kormányszékhely udvarán lőtték le. A gyilkosság résztvevői ellen ugyanazon év decemberében kezdte meg egy különleges bíróság az eljárást.

Az ügy két fő vádlottja Milorad "Legija" Ulemek és Zvezdan Jovanovics volt. Mindketten a szerb rendőrség elitalakulatának tagjai voltak korábban. A vád szerint Ulemek tervelte ki a gyilkosságot, és Jovanovics volt az, aki elsütötte a gyilkos fegyvert. Mindkettőjüket negyven évi börtönbüntetésre ítélték.