A Fidesz ügyesen besegített a sírásásnál

2010.06.21. 11:38
Az MKP rimaszombati járási elnöke szerint a Fidesz politikája is ártott az MKP-nak, azonban reméli, hogy most nem hagyják cserben őket, és segítenek a szlovákiai magyar párton. Auxt Ferenc szerint az MKP-nak most teljes megújulásra van szüksége.

A Fidesz segítségét igényli a Magyar Koalíció Pártja (MKP), amely a szlovákiai választásokon megbukott, és nem került be az új parlamentbe. "...mint vesztes pártra, amely nem került be a parlamentbe, nehéz évek várnak ránk. Az irodahálózat nagy részét fel kell számolni, s hogy fennmaradjunk, szükség lesz a Fidesz segítségére is. Remélem, hogy ennyire nem lesznek hálátlanok" - mondta Auxt Ferenc, az MKP rimaszombati járási elnöke. 

A Felvidék Ma szlovákiai magyar hírportálnak a párt országos tanácsának szombati pozsonyi ülése után adott interjúban a járási elnök szerint Csáky Pál teljes mértékben felvállalta a sikertelenséget, és nagyon korrekt, szimpatikus volt a beszámolója. Ezért nem is rúgtak bele a kerületek felszólaló képviselői sem, hanem ők is önkritikusan fogalmaztak.

Auxt hibának tartja, hogy tavaly szakadás történt az MKP-ban, és a pártból kilépő képviselők Bugár Bélával az élükön Híd néven új pártot alapítottak. Mint mondta, személy szerint semmi akadályát nem látja annak, hogy mielőbb felvegyék a kapcsolatot a Híddal, együtt kell működni velük.

Az MKP-ról azt mondta, hogy a szlovákiai magyarságnak szüksége van egy tiszta magyar pártra, a megyei közgyűlésekben pedig továbbra is a párt képviselői ülnek. A polgármestereknek azt üzente, hogy lehetőség van a határokon átnyúló kapcsolatok kiépítésére. Ebben is tudják őket támogatni, és ebben a Fidesz is valószínűleg partner lesz, mondta.

Arra a felvetésre, ártott-e a Fidesz politikája az MKP-nak, Auxt azt válaszolta: "Az biztos, hogy ügyesen besegítettek a sírásásnál, s hiába mossák a kezüket, s mondja Németh Zsolt, hogy ők ártatlanok az ügyben." Szerinte nagyon nagy hibát követtek el, és a legkevésbé sem érdekelte őket, hogy az MKP-nak mi lenne a jobb. "Itt az ideje, hogy bizonyítsanak, s reménykedem benne, hogy nem hagynak cserben bennünket" - mondta Auxt.

Auxt úgy véli, helytelen lenne, ha most az MKP önmagába zárkózna, begubózna. Ehelyett teljes megújulást szeretne minden szinten.