Aláírták a koalíciós szerződést Szlovákiában

2010.07.06. 20:27
Még a héten megalakul az új parlament Szlovákiában, a négy jobbközép párt kedden aláírta a koalíciós megállapodást. Az új kormánynak 15 tagja lesz: az SDKU és a SaS négy-négy tárcát, a két kisebb tag, a KDH és a Híd három-három tárcát kaptak. A következő miniszterelnök, Iveta Radicová még júliusban Budapestre utazik.

Koalíciós szerződést írt alá kedden Pozsonyban négy jobbközép szlovákiai párt, amelyek közösen kívánnak kormány alakítani. A Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU), a Szabadság és Szolidaritás (SaS), a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Híd alkotta koalíciónak együttesen 79 képviselője van a 150 tagú parlamentben.

A dokumentumot a négy párt elnökei, Mikulás Dzurinda (SDKU), Richard Sulík (SaS), Ján Figel (KDH) és Bugár Béla (Híd), valamint Iveta Radicová (SDKU) kijelölt miniszterelnök írta alá.

Múlt héten osztották a tárcákat

A kormányzati tárcák és a parlamenti tisztségek elosztásáról egy hete egyezett meg a koalíció. Az új koalíciós kormánynak összesen 15 tagja lesz a miniszterelnökkel együtt. Az 1989-es rendszerváltás után ez lesz az első kormány Szlovákiában, amelyiknek nem lesz sem kommunista, sem volt kommunista a tagja.

Az SDKU a kormányfői bársonyszéken kívül négy tárcát kap; szintén négy tárcát kap az SaS, és a párt adja a parlament elnökét is; a két kisebbik koalíciós tag  - a KDH és a Híd - egyaránt három-három tárca birtokosa lesz.

Az SDKU kezében lesz a pénzügy, az oktatásügy, a külügy és az igazságügy; az SaS fogja vezetni a védelmi, a munkaügyi, a kulturális és a gazdasági tárcát. A KDH adja a belügyminisztert, az egészségügyi minisztert és a közlekedési minisztert. A Híd a mezőgazdasági és a környezetvédelmi minisztériumot fogja vezetni, és övé lesz az emberi jogi és kisebbségügyi kormányfő-helyettesi poszt is.

A parlament 19 bizottságából tízet koalíciós, kilencet pedig ellenzéki képviselő fog vezetni. A parlament négy alelnöki tisztségéből hármat koalíciós politikus, egyet pedig az Irány-Szociáldemokrácia (Smer) képviselője tölt majd be.

A június 12-én megtartott parlamenti választást a Smer nyerte 34,79 százalékos eredménnyel, de kellő koalíciós partner hiányában nem tudott kormányt alakítani.

A héten megalakul az új parlament

Az új szlovák parlament alakuló ülését július 8-ra tűzte ki az államfő. A parlament megalakulása után a Robert Fico vezette eddigi kormány benyújtja lemondását, és az új kormány tényleges felállásáig ügyvezetőként fogja irányítani az ország dolgait.

A legfontosabb kormányzati és parlamenti tisztségek jövőbeni viselői már ismertek. A tárcák többségénél csak egy államtitkár lesz. Kivételt képez a pénzügy, ahol két államtitkár fog dolgozni, akiket, a miniszterhez hasonlóan, az SDKU állít ki. A közlekedési tárcánál szintén két államtitkár lesz. A miniszteren kívül az egyik államtitkárt szintén a KDH fogja jelölni, míg a másikat a Híd. A többi tárcánál a miniszter és az államtitkár is azonos pártból kerül ki.

Iveta Radicová lesz a kormányfő, Mikulás Dzurinda (SDKU) a külügyminiszter, Ivan Miklos (SDKU) a pénzügyminiszter, Ján Figel (KDH) a kibővített jogkörrel felruházott közlekedési miniszter, Daniel Lipsic (KDH) pedig a belügyminiszter.

Rudolf Chmel (Híd), Csehszlovákia utolsó magyarországi nagykövete lesz az új emberi jogi és kisebbségügyi miniszterelnök-helyettes, megerősített jogkörökkel. A mezőgazdasági minisztérium élére Simon Zsolt (Híd) kerül. A környezetvédelmi minisztérium szintén a Hídé. Vezetőjéről még nem született döntés, miután a tárca ideiglenesen megszűnt, és csak néhány hónap múlva újítják fel.

Chmel és Simon is a tavaly alakult Híd alelnökei. A párt harmadik alelnöke, Ivan Svejna a közlekedési minisztérium egyik államtitkára. Bugár Béla újra a parlament egyik alelnöke lesz. A házelnöki poszt Richard Sulíkra, az SaS elnökére vár.

Radicová Budapestre jön

Radicová még júliusban Budapestra látogat, jelentette be a kijelölt szlovák kormányfő a koalíciós szerződés keddi aláírása után Pozsonyban. Július 19-én Pozsonyba érkezik Petr Necas, az új cseh miniszterelnök, másnap pedig együtt megyünk Budapestre a visegrádi négyek kormányfői csúcstalálkozójára, közölte kérdésre válaszolva Radicová. A budapesti tanácskozáson Szlovákia egy évre hivatalosan átveszi Magyarországtól a visegrádi csoport elnöki tisztségét. Radicová július 19. előtt még Brüsszelbe készül.

Bugár Béla, a Híd elnöke reményét fejezte ki, hogy az új kormány idején "a tisztesség, a felelősség és az átláthatóság visszatér a politikai emigrációból" Szlovákiába. "Örökségünk nem egyszerű. A szabadság, s az előttünk álló jövő nem más, mint kihívás az egyéni és a közösségi felelősség szempontjából" - vélekedett Ján Figel, a KDH elnöke. Mikulás Dzurinda, az SDKU elnöke szerint Szlovákiának "komoly változásokra és megoldásokra van szüksége", mert számos probléma gyülemlett fel. "Nagy örömömre szolgál, hogy húsz év után ez az első kommunistáktól mentes kormány" - mondta újságíróknak Richard Sulík, az SaS elnöke.