Leadta egyik tisztségét Sarkozy bizalmasa

2010.07.13. 13:41
Már nem a kormánypárt pénztárnoka a pozícióhalmozással is vádolt francia munkaügyi miniszter, akit hetek óta támad az ellenzék a kabinetig gyűrűző Bettencourt-ügyben. Sarkozy kiállt a nyugdíjreformért felelős Eric Woerth mellett.

Lemondott a francia kormánypárt, az Unió a Népi Mozgalomért (UMP) pénztárnokának tisztségéről Eric Woerth munkaügyi miniszter, aki az elmúlt hetek botrányainak egyik főszereplője lett. Az eddig kormány- és pártpozícióját egyszerre betöltő politikust pozícióhalmozással és érdekütközéssel vádolták.

A Sarkozy egyik legfőbb bizalmasának tekintett munkaügyi miniszter három hete került a támadások kereszttűzébe, miután a sajtóban kikerült titkos hangfelvételek alapján gyanítható, hogy Franciaország és Európa leggazdagabb asszonya, Liliane Bettencourt adóparadicsomokba mentette ki vagyona egy részét. Az asszony azóta elismerte, hogy vannak svájci bankszámlái és az egyik Seychelles-sziget is az ő tulajdonában van. Ezeket eddig a francia adóhatóság elöl eltitkolta.

A milliárdos vagyonkezelői cégénél állt alkalmazásban 2007 és 2010 között Eric Woerth felesége, a politikus pedig a költségvetési tárca vezetőjeként az adócsalások ellen hirdetett harcot, miközben a kormánypárt pénztárnokaként a legjelentősebb francia adófizetőktől, köztük Bettencourt-tól is rendszeresen vett át adományokat a jobbközép párt számára. Woerth kettős funkciója egyébként nem volt titok, az ellenzék három éve rendszeresen ráirányította a figyelmet, de a Bettencourt-ügy kirobbanása előtt a kormányzat nem talált benne semmi kivetnivalót.

A Liliane Bettencourt-tól kapott illegális kampánypénzek felvételével kapcsolatos vádakat Woerth tagadta, az államfő pedig általánosságban rágalomnak és szégyennek nevezte azokat. Az ügyészség egyelőre előzetes vizsgálatot folytat az ügyben.

Az állami pénzügyi felügyelet előző heti vizsgálata megállapította, hogy Eric Woerth költségvetési miniszterként nem avatkozott bele a Bettencourt-vagyont érintő adóügyi kérdésekbe. Nicolas Sarkozy erre ismételten támogatásáról biztosította a szerinte most már minden gyanú alól tisztázott minisztert, de jelezte: a pártpénztárnoki és miniszteri funkciója közti ütközést meg kell oldani. Erre reagálva mondott le Woerth pártpénztárnoki tisztségéről.

Woerth a munkaügyi minisztérium élén Sarkozy egyik legjelentősebb reformjáért, a nyugdíjrendszer átalakításáért felelős. A nyugdíjkorhatárnak a jelenlegi 60-ról 62 évre emelését és a közalkalmazottak járulékfizetésének emelését előirányzó törvénytervezetet keddi ülésén hagyta jóvá a kormány, a parlament pedig ősszel vitatja meg.

Sarkozy azt is bejelentette, hogy az összes politikai párt képviseltetheti magát abban a tervezett bizottságban, amely javaslatokat tehet a politikusok összeférhetetlenségéről szóló törvény módosítására.