Chávez szerint az USA az életére tör

2010.07.24. 23:35
A Simón Bolívar latin-amerikai szabadságharcos születésének 227. évfordulója alkalmából rendezett caracasi emlékünnepségén mondott beszédében a venezuelai elnök kifejtette: "Tudom, halálra vagyok ítélve, de nem engedek a zsarolásnak és a fenyegetéseknek, és arra szólítom a venezuelai népet, hogy ne engedjen, ne hagyja magát összezavarni, sem megfélemlíteni".

Chávez azt magyarázta, hogy a meggyilkolására szőtt terveket a jelenlegi nemzetközi körülmények közé kell helyezni, tekintettel kell lenni arra, hogy "az Egyesült Államok sorozatos lépéseket tesz a feszültség növelésére a világon". Ennek konkrét tűzfészkei vannak, olyanok mint Irán, Korea, a Gázai övezet, Irak és Afganisztán.

Legutóbb azzal próbálták megvádolni Venezuelát, hogy "védelmezi a terroristákat és a drogkereskedőket". Chávez szerint ezekkel a szemfényvesztésekkel akarják felkészíteni a nemzetközi közösséget az agresszió elfogadására, ugyanúgy, mint ahogy történt ez az Irak elleni invázió előtt a tömegpusztító fegyverek ügyének előkészítésével.

Chávez személyes értesüléseire hivatkozva azt állította, hogy a Venezuela megtámadásról szóló döntés már folyamatban van, és az akcióban "az Egyesült Államok hadereje közvetlenül részt fog venni". A venezuelai elnök nyíltan utalt ennek kapcsán arra a hét kolumbiai katonai bázisra, amelyet szerződés alapján használhat az Egyesült Államok, továbbá a Costa Ricában és Panamában állomásozó amerikai csapatokra.

A venezuelai elnök csütörtökön jelentette be, hogy országa "megszakít minden kapcsolatot" Kolumbiával, mert az megvádolta kolumbiai gerillák befogadásával. Az ügy előzménye, hogy a kolumbiai diplomácia fényképeket és térképeket terjesztett az Amerikai Államok Szervezete (AÁSZ) elé, azt állítván, hogy ezek alátámasztják mintegy másfél ezer, köztük öt vezető kolumbiai gerilla titkos táborozását Venezuela területén.