Kiderült, mit akart megtámadni Rózsa Flores Eduardo

2010.08.16. 15:10
Egy bolíviai szakértői testület kiderítette, mit akart megtámadni a magyar származású Rozsa Flores Eduardo társaival Bolíviában. A vizsgálat szerint a csoport orvosokat, mérnököket és a bolíviai elnököt is megtámadta volna, ha nem lövik le őket tavaly áprilisban.

Állítólag kubai és venezuelai célpontokat is kiválasztott megsemmisítésre Rózsa Flores Eduardo, aki a hivatalos szervek gyanúja szerint szeparatista körök megbízásából terrorista csoportot vezetett Bolíviában, de tavaly áprilisban agyonlőtték.

A célpontokat azután azaonosították be, hogy egy bolíviai szakértői testület megvizsgálta a számítógépeket, amiket a csoport használt. A szakértők vezetője, Wilson García szerint valamilyen szinten az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) is tudott a tervekről, mert Rózsa Flores kapcsolatot tartott fenn az ügynökség egyik emberével, a magyar Belovai Istvánnal, akitől tanácsokat kapott.

A számítógépes üzenetváltásból a vizsgálat állításai szerint az derült ki, hogy az alapos gondossággal kiválasztott célpontok közt humanitárius feladatokat végző kubai orvosok és venezuelai mérnökök is voltak, akik Kelet-Bolívia legszegényebb vidékén segítették a falvak lakóit.

Szintén szerepelt a listán Bolívia leghosszabb hídja, amit kiszemeltek felrobbantásra. A hidat Evo Morales bolíviai elnök avatta fel, aki a hivatalos álláspont szerint szintén a lehetséges áldozatok között szerepelt kormányzatának más vezetőivel együtt.

Wilson García azt állítja, kiderítette Rózsa Flores levelezéséből, hogy 2008 októberében és novemberében hűvösebbé vált a viszony a magyar-bolíviai-horvát állampolgár Rózsa Flores és szeparatista bolíviai megbízói között, mert nem kapta meg tőlük azokat a hatalmas összegeket, amelyeket nehézfegyverek - rakéták, tankok - beszerzésére követelt. Rózsa Flores ekkor állítólag közvetlen kapcsolatot keresett a CIA-val Belovain és egy terrorizmussal vádolt kubai emigránson, Armando Walladaresen keresztül.

A Rózsa-csoport állítólagos tevékenységének a bolíviai rendőrség kommandós akciója vetett véget 2009. április 16-án, amikor a csoportot erőszakkal felszámolták, közben Rózsa Florest és két másik embert agyonlőttek, kettőt pedig letartóztattak Santa Cruz kelet-bolíviai város egyik szállodájában. A nyomozás azóta is folyik.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport