Szerb balhé miatt csúszott az ENSZ-közgyűlés

2010.09.10. 07:44 Módosítva: 2010.09.10. 07:45
Az ENSZ közgyűlése elfogadta az Európai Unió és Szerbia közös határozattervezetét a koszovói kérdés megoldásáról, és ebben felkéri Belgrádot és Pristinát arra, hogy kezdjenek párbeszédet egymással. A nem kötelező érvényű határozatot közfelkiáltással fogadta el a 192 tagország.

A határozat üdvözli, hogy az EU kész elősegíteni a párbeszédet a felek között. "Már magának a párbeszédnek a ténye felér egy fél békével, a térség reménybeli biztonságával és stabilitásával. A párbeszéd az együttműködést fogja szolgálni, az Európai Unió útján való haladást és a térség népei életének javulását" - olvasható a határozatban.

Fatmir Sejdiu koszovói elnök (Fotó: Valdrin Xhemaj)
Fatmir Sejdiu koszovói elnök (Fotó: Valdrin Xhemaj)

A közgyűlés nyilvános ülése több mint két és fél órát csúszott, mert éppen amikor megkezdődött volna, Szerbia képviselői észrevették, hogy a közönség soraiban ott ülnek a koszovói vezetők, köztük Fatmir Sejdiu elnök, és ezt zokon vették.

Hosszas vita kezdődött ekkor, míg végül a szerb képviselők elfogadták, hogy a koszovói vezetők több nyugati nagyhatalom meghívására vannak jelen a teremben.

Sem most, sem később

Vuk Jeremić szerb külügyminiszter beterjesztette a határozattervezetet, de hangoztatta Szerbia álláspontját, miszerint nem ismeri el függetlennek Koszovót. "A Szerb Köztársaság sem most, sem később nem ismeri el Koszovó egyoldalú bejelentését függetlenségéről" - mondta.

Kifejezte reményét, hogy a határozat "hozzájárul egy olyan kedvező légkör kialakulásához, amelyben őszinte párbeszéd útján átfogó békemegállapodás születik a szerbek és a (koszovói) albánok között. Csak egy ilyen megközelítés hozhat tartós eredményeket" - mondta.

Vuk Jeremić szerb külügyminiszter (Fotó: Gerald Van Daalen)
Vuk Jeremić szerb külügyminiszter (Fotó: Gerald Van Daalen)

Miután a hágai Nemzetközi Bíróság kihirdette tanácsadó véleményét Koszovó függetlenségéről, azt a nemzetközi jog szempontjából elfogadhatónak minősítve, Belgrád - Brüsszel kérésével dacolva - önálló határozati javaslatot készített, amelyben elfogadhatatlannak nevezte Koszovó "egyoldalú elszakadását", és alig burkoltan a terület jogállásáról egyszer már lefolytatott tárgyalások újbóli megnyitását követelte.

Pristina másként értékeli

Szerdán azonban Belgrádban bejelentették: kompromisszumra jutott a szerb kormány és az EU az ENSZ Közgyűlésében szavazásra bocsátandó Koszovó-határozat szövegében.

A koszovói kormány csütörtökön üdvözölte a határozattervezetet, szerinte az összhangban áll a valós helyzettel. Pristinában úgy értékelték, hogy a dokumentum figyelembe veszi a hágai bíróság véleményét.

A pristinai értelmezés szerint a tervezet elutasítja a Koszovó státusáról szóló tárgyalások lehetőségét, az érintetteket a térség békéjének és stabilitásának erősítését szolgáló együttműködésre szólítja fel, és lehetőséget teremt a térség euroatlanti integrációjára.