Kitűzték az észak-koreai Munkapárt kongresszusát

2010.09.21. 06:26
Az eseményt nagy várakozás övezi: külföldi megfigyelők szorosan figyelemmel követik, annak jeleit keresve, hogy a betegeskedő Kim Dzsongil észak-koreai vezető kinevezi-e utódjának legkisebb fiát, Kim Dzsongunt.

Szeptember 28-ra tűzték ki az észak-koreai Munkapárt kongresszusát - évtizedek óta a legnagyobb szabású pártrendezvényét -, amelyen új vezetőséget választanak a szervezet élére - jelentette a phenjani állami média kedden.

A Koreai Munkapárt legutóbbi kongresszusát 30 évvel ezelőtt, 1980-ban tartották, amikor az akkori államfő és pártvezér Kim Ir Szen későbbi utódául már hivatalosan is fiát, Kim Dzsongilt jelölték. Kim Dzsongil 1994-ben, apja halálát követően vette át a hatalmat a külvilágtól elzárkózva élő, sztálinista vezetésű országban.

A KCNA észak-koreai hivatalos hírügynökség a párkongresszus időpontját bejelentő keddi hírében nem tett említést arról, hogy a rendezvényt eredetileg szeptember elejére tervezték, de elhalasztották. A KCNA megjegyezte viszont, hogy a kongresszusra megválasztották a küldötteket.

A 68 éves Kim Dzsongil az elmúlt években értesülések szerint sokat betegeskedett, 2008-ban állítólag agyvérzésen esett át. Az észak-koreai vezér nagyon gyengének tűnt legutóbbi, augusztusi kínai vizitje során is, és dél-koreai hírszerző források szerint a vizit hozzájárulhatott egészségének további hanyatlásához.

A kijelölt utód a hírek szerint Kim Dzsongil harmadik, egyben legkisebb fia, Kim Dzsongun, akit a közelgő kongresszuson vélhetően fontos párttisztségre választanak meg. Értesülések szerint Kim Dzsongun elkísérte apját augusztus végén tett kínai látogatására is. A vizit egyik legfőbb célja az volt, hogy Kim Dzsong Il bemutassa őt az Észak-Korea egyetlen szövetségesének számító Kína vezetőinek dél-koreai források szerint.