Nem bünteti Párizst az EU a romák kitelepítése miatt

2010.10.19. 13:22
Kielégítőnek tartja Viviane Reding igazságügyi EU-biztos Franciaország válaszait a romák tömeges kitoloncolásával kapcsolatban feltett kérdéseire, így nem javasolja jogi kötelezettségszegési eljárás megindítását Párizs ellen.

Franciaország mindössze néhány órával a határidő múlt péntek éjféli lejárta előtt küldte meg válaszait Brüsszelnek arról, miként kívánja beültetni saját jogrendjébe a mozgásszabadságot biztosító, 2004-es uniós irányelvet. Reding ugyanis korábban megállapította, hogy ez az irányelv egyelőre nem érvényesül maradéktalanul a francia jogban.

A francia külügyminisztérium szóvivője a határidő lejártának napján közölte: az ország kész módosítani jogrendjét, hogy teljesítse a kelet-európai romák kiutasítása kapcsán a mozgásszabadságot biztosító európai előírások érvényesítését. Uniós diplomaták most egybehangzóan úgy nyilatkoztak, hogy az igazságügyi biztos Viviane Reding elégedett, és nem indít eljárást Párizs ellen.

Az uniós végrehajtó testület kedd délután ülést tart Strasbourgban, majd hivatalosan bejelenti, miként értékeli a francia választ. Diplomaták szerint ez az értékelés kedvező lesz.

Idén eddig mintegy 8 ezer romát toloncoltak ki Franciaországból, és küldtek vissza jórészt Bulgáriába, illetve Romániába. Franciaország a közrend, illetve közbiztonság védelmére hivatkozik, és tagadja, hogy kifejezetten a cigányok etnikai csoportját vette célba az intézkedéssorozattal.

Viviane Reding korábban ilyen értelmű szemrehányást tett Franciaországnak, de az uniós végrehajtó testület később azt állapította meg, hogy a francia hatóságoknak nem volt diszkriminatív szándéka. Egy francia belügyminisztériumi körlevél megfogalmazása szerint ugyan az illegális telepek közül „elsősorban a cigánytáborok” felszámolását írták elő, de utóbb e körlevelet hatályon kívül helyezték.