Átment a francia nyugdíjreform

2010.10.27. 18:15
A francia parlament elfogadta a nyugdíjreform végleges szövegét, a törvény először az alkotmánytanácshoz kerül, de Nicolas Sarkozy feltehetően még novemberben aláírhatja. A szakszervezetek újabb tüntetéseket ígérnek, ugyanakkor egyre több olajfinomítóban veszik fel a munkát, kérdés, mennyire tudnak nyomást gyakorolni.

A francia parlament véglegesen elfogadta az országban hetek óta sztrájkokat és utcai tiltakozásokat kiváltó nyugdíjreformot. A törvény végleges szövegét a szenátus már kedden jóváhagyta, a nemzetgyűlés pedig 336 igen szavazattal 233 nem ellenében szerdán fogadta el.

Az ellenzéki szocialisták bejelentették, hogy az alkotmánytanácshoz fordulnak a reform miatt, ezért az államfőnek várhatóan november közepéig várnia kell a törvény kihirdetésével.

A szakszervezetek azonban addig is folytatni akarják a nyomásgyakorlást abban a reményben, hogy Nicolas Sarkozy nem írja alá, vagy pedig visszavonatja a kormánnyal a törvényt. Csütörtökön tartanak újabb országos tiltakozónapot, szeptember óta a hetedik alkalommal. A korábbiakon a szakszervezetek szerint egymillióan, a szervezők szerint több mint hárommillióan vonultak utcára.

A polgári légi közlekedési hatóság bejelentette, hogy a sztrájk miatt csütörtökön Párizsban az Orly repülőtéren a járatok felét, a Roissy-Charles de Gaulle termináljain pedig a harminc százalékát törlik.

"Nem az a célunk, hogy rekordot döntsünk, de úgy tűnik, jelentős lesz a mozgósítás" - mondta Bernard Thibault, az egyik legjelentősebb szakszervezeti tömörülés, a CGT vezetője. Az érdekvédelmi szervezetek megítélése szerint a franciák többsége a törvény megszavazása után is támogatni fogja a megmozdulások folytatását, ezért már november 6-ra is meghirdettek egy újabb tiltakozónapot.

A szakszervezetek sztrájkfelhívása az elmúlt héten elsősorban az energiaszektorban és a közlekedésben talált visszhangra, de a végszavazás közeledtével egyre több tiltakozó dolgozó vette fel a munkát országszerte. A franciaországi helyzetről bővebben>>>

Franciaország tizenkét olajfinomítójából szerdán további kettőben megszavazták a dolgozók a sztrájk felfüggesztését, így már hét telepen újraindult a termelés. A több mint egy hétig tartó munkabeszüntetés miatt azonban a benzinkutak ötöde még mindig ellátási gondokkal küzd.

A nyugdíjreform végigvitelét a köztársasági elnök mandátuma legfőbb célkitűzéseként jelölte meg, és a kormányhoz közeli források szerint nem várható, hogy visszavonja a megszavazott törvényt. A reform kihirdetése a másfél év múlva esedékes elnökválasztás előtt új fejezetet nyithat az elnök politikájában, amit Sarkozy kormánya átalakításával kíván indítani. Sajtóértesülések szerint a miniszterelnöki székben a reformpárti Francois Fillont a jelenlegi energiaügyi és közlekedési miniszter, a centrista Jean-Louis Borloo válthatja.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Eladnék
  • Hírek