2024. június 17. 15:00 ÉLŐ
Románia 3
Ukrajna 0
Fussballaréna München I. forduló
2024. június 17. 18:00
Belgium
Szlovákia
Frankfurt Arena I. forduló
2024. június 17. 21:00
Ausztria
Franciaország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Félidős választások

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az új államokkal kiegészülő exit pollok alapján a képviselőházi szavazásnál a függetlenk 55-40 arányban szavaztak a republikánusokra és a demokratákra. Az 1994-es nagy republikánus feltámadáskor voltak ehhez hasonló arányok. A képviselőházi szavazásokban választók negyede volt csak elégedett a szövetségi kormány munkájával, tízből kilenc szerint rossz a gazdasági helyzet, és 62 százalék szerint rossz irányba mennek a dolgok.

  • Nem állnak jól az Obama legfontosabb döntéseit, az egészségügyi reformot és a segélycsomkagokat a republikánus és billegő államokban megszavazó demokrata képviselőjelölten. Virginiában elúsztak az Obama 2008-as megválasztásakor hozott körzetek, New Hampshire-ben azonban kitartott az elnök varázsa.

  • A republikánusok megszerzik a képviselőház irányítását, jelentette be előrejelzését a CNN, az MSNBC és a Fox News az exit pollok és a kulcsfontosságú küzdelmek alakulására hivatkozva. John Boehner, a republikánusok alsóházi vezetője veheti át a házelnöki posztot a demokrata Nancy Pelositól.

    A republikánusok a többséghez szükséges 39 plusz képviselői hely helyett 50-nél is többet szerezhetnek, ezzel a mostani lehet az egyik legnagyobb vereség a félidős választások történetében. Korábban Harry Truman és Bill Clinton alatt veszített 54-54 képviselői helyet az elnök pártja.

  • A CNN szerint Coloradóban és Wisconsinban is szoros küzdelemben dőlhet el a szenátori hely sorsa. Az előrejelzések is nagy csatát ígértek.

  • A republikánus John Hoeven lesz Észak-Dakota szenátora, ez ugyanakkor nem meglepetés. Az eddigi demokrata szenátor, Byron Dorgan januárban bejelentette visszavonulását, és a demokraták nem tudtak elfogadható jelöltet találni helyette, miközben Hoeven kormányzóként rendkívül népszerű volt.

    A szintén begyűjtött Indiana és Arkansas mellett a republikánusoknak még hét szenátusi hely kellene a többséghez, de Nyugat-Virginia elvesztésével erre már csekély esélyük van.

  • Összesítésben négy kongresszusi képviselői hely pluszban vannak a republikánusok, így már csak 35-re van szükségük a képviselőházi hatalomátvételhez.

  • A CNN odaadta Nyugat-Virginiát az állam eddigi demokrata kormányzójának Joe Manchinnak, aki szenátorként folytathatja. A szavazatok ötödének összeszámolása után 54-43 arányban vezet a demokrata jelölt republikánus ellenfelével szemben. Manchin megítélésének segített, amikor elhatárolódott Obamától.

    Nyugat-Virginia nélkül az előrejelzések szerint nem lesz meg a republikánusok többsége a szenátusban, mivel az összes szoros államot hozniuk kellett volna. Michael Steele, a Republikánus Nemzeti Bizottság elnöke azt mondta a CNN-nek, hogy a képviselőházra koncentráltak, az lesz a lényeg kedd este.

  • A demokrata Richard Blumenthalnak meglehet Connecticut, az előrejelzések is a demokratáknak adták az állam szenátori helyét, ugyanakkor nem nagy különbséggel. Linda McMahon személyében ebben az államban is a Tea Party egyik támogatottja bukott el.

  • John Boozman a várakozásoknak megfelelően megszerzi az arkansas-i szenátori széket a republikánusoknak, Mike Beebe demokrata kormányzót ugyanakkor a CNN előrejelzése szerint újraválasztják.

  • Arnold Schwarzenegger republikánus színekben leköszönő kaliforniai kormányzó már reggel leadta a szavazatát, de csak éjszaka árulja el, hogy a demokrata Jerry Brownt vagy a republikánus Meg Whitmant választotta. Már alig várjuk. (AP)

  • Barack Obama szerdán délután, a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón értékeli majd a félidős választások eredményét. Az egyik szövegírója azt mondta, hogy még dolgoznak a beszédén, de várhatóan arra kéri a republikánusokat, hogy együtt dolgozzanak tovább az ország érdekében. A várakozások szerint az elnök egyben megnevezi a ciklusa hátralevő részének fontosabb célkitűzéseit is. (Guardian)

  • Floridát a CNN már odaadta Marco Rubio republikánus jelöltnek, az eddigi republikánus kormányzó Charlie Crist a szenátorválasztáson függetlenként indulva várhatóan a szavazatok harmadát szerzi meg. Vermontban a demokrata Patrick Leahyt hetedszer választották szenátorrá, de sikerült az újraválasztás Marylandben a szintén demokrata Barbara Mikuliskinak is.

  • A demokrata Chris Coons az előrejelzések szerint megnyerte a szenátorválasztást Delaware-ben, a Tea Party támogatásával induló, a kampány alatt boszorkányos történetével és más botrányaival elhíresült Christine O'Donnellnek nem sikerült a siker.

    Az előrejelzések szerint a republikánus előválasztáson O'Donnelltől kikapó Mike Castle mérsékeltebb jelölt könnyedén nyerhetett volna. A delaware-i küzdelem rávilágított a Tea Party egyik sokat hangoztatott hátrányára, a republikánus bázisban több helyen is nyerhetnek, de a demokratákkal szemben már kevésnek bizonyulhatnak.

  • Eddig 22 kongresszusi képviselői hely dőlt el, 20 a republikánusoké, 2 a demokratáké. Egyik sem cserélt azonban gazdát. (AP)

  • Észak-Karolinában, Ohióban és Nyugat-Virginiában is véget ért a szavazás. Nyugat-Virginiában az előrejelzések szerint szoros lehet a küzdelem, amennyiben a demokraták meg tudják tartani az államot, akkor a republikánusok már nem tudnak többséget szerezni a szenátusban. A CNN szerint az exit pollok alapján 52-45-re a demokratáké lehet az állam.

  • Az exit pollok alapján az Indianában és Kentuckyban szavazók 86 százaléka aggódott a gazdasági helyzet miatt, a többi kérdés eltörpült emellett. A megkérdezettek fele szerint Obama politikája árt az Egyesült Államoknak, ugyanakkor csak minden negyedik hibáztatta őt a gazdasági helyzetért. (Guardian)

  • A korábban már szenátorként dolgozó, republikánus Dan Coats a CNN előrejelzése szerint visszaszerezte évekkel ezelőtt önként feladott székét Indianában, ahol a jelenlegi állás szerint 55-39 arányban vezet demokrata ellenfelével, Jack Conway-jel szemben. Indiana eddig a demokratáké volt, azonban Obama is csak nagyon szorosan hozta az államot 2008-ban, elvesztése nem nagy meglepetés.

  • A CNN előrejelzése szerint a konzervatívokat megszólító populista Tea Party mozgalom megszerezte első nagy győzelmét, a 2008-as elnökjelölt és kongresszusi képviselő Ron Paul fia, Rand Paul győzött demokrata ellenfelével szemben. 37 százalékos feldolgozottság mellett 55-45 az állás.

  • A Nemzetközi Űrállomáson tartózkodó három amerikai asztronauta, Scott Kelly, Douglas Wheelock és Shannon Walker néhány nappal a választás napja előtt, védett e-mail-ben adta le a voksát. A texasi törvényhozás 1997-ben engedélyezte, hogy az űrhajósok Föld körüli pályáról is
    szavazhassanak.

    Ugyancsak előre leszavazott a texasi Houstonban az a hat amerikai
    űrhajós, aki a tervek szerint szerdán a Discovery fedélzetén indul
    majd az űrállomásra a floridai Cape Canaveralből. A Discovery
    űrsiklónak ez lesz az utolsó küldetése. (MTI)

  • Befejeződött a szavazás Indianában és Kentuckyban, hamarosan beérkeznek az első eredmények.

  • A félidős választás arra is választ adhat, hogy mennyire lehet létjogosultsága a Tea Partynak és elképzeléseinek az amerikai politikában. Alulról indult kezdeményezésként a konzervatívokat megszólító populista mozgalom jelöltjei több államban is megverték a jelöltállító előválasztásokon a hivatalban lévő republikánusokat is. Azonban a felmérések szerint a demokrata ellenfelekkel szemben könnyen alulmaradhatnak.

    A Tea Party jelöltjei Sarah Palin 2008-as alelnökjelölt feltétlen támogatását élvezték, így képet kaphatunk arról, hogy mennyire lenne esélye a keménymag támogatásával a republikánus elnökjelöltséget elnyerve Palinnak Obama ellen 2012-ben.

  • Az elnöki ciklus felénél megrendezett szavazáson a teljes, 435 tagú képviselőházat újraválasztják, emellett a szenátorok harmadának és a kormányzók többségének is ilyenkor jár le a mandátuma. Ezúttal 37 szenátusi és 37 kormányzói helyről döntenek a választók.

  • cikkünk a témában:

    Kiránthatják Obama alól a talajt

    A demokraták várhatóan elbukják a képviselőházat a keddi félidős választásokon, de a szenátusért is szoros küzdelem alakulhat ki. A republikánusok kezébe kerülő kongresszus Obama számos elképzelését megfúrhatja, ugyanakkor korábban Truman és Clinton is tudott élni a kedvezőtlen helyzettel. A kongresszusért folyó küzdelem hátterében a tagállami törvényhozások elvesztésével a választási körzetek újrarajzolásából is kimaradhatnak a demokraták.