Észak-Korea ágyúzott egy dél-koreai szigetet

2010.11.23. 07:57 Módosítva: 2010.11.23. 14:24
Az észak-koreai tüzérség ágyúzott kedden egy dél-koreai szigetet, amelyre válaszul a dél-koreai hadsereg is lőtte az északi állásokat. A támadásban két dél-koreai katona meghalt, tizennyolcan megsebesültek, köztük három civil is, és legalább 60-70 épület kigyulladt. A dél-koreai vezetés egy föld alatti bunkerba vonult és F-16-os harci gépeket vezényelt a levegőbe. Dél-Korea hétfőtől nagyszabású hadgyakorlatot kezdett, a hétvégén pedig újabb hírek láttak napvilágot az észak-koreai atombomba-kísérletekről.

Közel száz észak-koreai lövedék csapódott be a két Korea közötti vitatott tengeri határ mentén fekvő Jonpjong-szigeten. A szigeten lángra kapott 60-70 lakóépület. A támadásban két dél-koreai katona meghalt, 18 ember megsebesült. A sebesültek között három polgári személy is van.

Dél-Korea kb 80 tüzérségi lövedékkel viszonozta a tüzet - közölte a hadsereg, amely a békeidőben legmagasabb fokú készültségbe helyezte magát. A szöuli védelmi minisztérium egyik illetékese azt mondta: "Az észak-koreai tüzérség provokatív szándékkal lövéseket adott le, amelyre a dél-koreai csapatok önvédelemből azonnal válaszoltak."

Ugyanezt közölte Észak-Korea is. A kommunista állam szerint a lövöldözést Dél kezdte. "Többszöri figyelmeztetésünk ellenére Dél-Korea 13 órától kezdődően több tucatnyi lövedéket lőtt ki területi vizeinkre Jonpjong-sziget mellett (...) és mi azonnal határozott katonai akcióba fogtunk" - közölte a KCNA hivatalos hírügynökség.

Dél-Korea védelmi miniszter-helyettese elismerte, hogy az északi támadás előtt valóban leadtak lövéseket az északi határ közelében gyakorlatozó katonák, ám nem lőttek át a határon.


Észak-Korea ágyúzott egy dél koreai szigetet nagyobb térképen

Az amerikai csapatok figyelik a helyzetet, Peking aggódik

Washington határozottan elítélte az észak-koreai támadást és felszólította Phenjant, hogy hagyjon fel a provokációval. Egy meg nem nevezett amerikai tisztségviselő azt közölte, hogy a Koreai-félsziget közelében állomásozó amerikai erőknek egyelőre nem kell belefolyniuk az incidensbe, de figyelik a helyzetet.

Peking: a kínai külügyi szóvivő aggodalmának adott hangot a fegyveres konfliktus miatt, és felszólította az "érintett feleket" hogy tegyenek meg mindent a béke és biztonság érdekében.

Moszkva: "Elítélendő az, ami történt. Hatalmas felelősséget vett magára az, aki a dél-koreai szigetet lőtte. Azonnal meg kell tenni mindent az ütésváltás beszüntetése érdekében" mondta Szergej Lavrov külügyminiszter.

Japán: Kan Naoto miniszterelnök utasította kormánya minisztereit, hogy készüljenek fel "minden eshetőségre" a dél-koreai szigetet ért keddi észak-koreai tüzérségi támadás miatt.

Magyarország elítéli a Dél-Koreával szemben elkövetett észak-koreai agressziót, együttérzésünket fejezzük ki Dél-Korea iránt, és támogatásunkról biztosítjuk a viszály rendezését célzó diplomáciai erőfeszítéseit - mondta Németh Zsolt a Külügyminisztérium államtitkára.

A dél-koreai vezetés vésztanácskozásra gyűlt össze kedden egy föld alatti bunkerban, a szöuli elnöki palotában az észak-koreai tüzérségi támadás miatt - közölte egy hivatalos személy. A dél-koreai légierő eközben F-16-os harci gépeket vezényelt a levegőbe.

Egy helyi lakos az AFP hírügynökségnek elmondta: több tucat ház megsérült, a televízióban a sziget felett terjengő füstfelhőket mutatják. "Lángban állnak a házak és a hegyek, az embereket evakuálják. De a nagy füstben nem lehet jól látni" - mondta.

A tüzet egyelőre nem tudják megfékezni - közölte egy szemtanú az YTN televízióval. A tévé szerint az észak-koreai lövedékek közül sok a szigeten lévő laktanyába csapódott be.

Az ágyúzott dél-koreai Jonpjong-szigeten 1200-1300 civil és mintegy 800 katona lakik. Az ágyúzás alatt a lakosokat óvóhelyekre menekítették. Körülbelül 250 lakos halászhajókon elmenekült a legközelebb, 80 kilométerre lévő Incshon város kikötőjébe. A dél-korai kikötői és hajózási hatóságok közölték, hogy a hajózást, kikötői forgalmat sehol nem zavarta meg a támadás.

A Yonhap hírügynökség szerint a dél-koreai hadsereg forró dróton üzenetet küldött Észak-Koreának, és ebben követelte az ágyúzás abbahagyását. A tüzérségi támadás körülbelül egy órán át tartott, majd hirtelen megszakadt.  

Az észak-koreai támadást az válthatta ki, hogy Dél-Korea - hétfőtől - nagyszabású hadgyakorlatot kezdett mintegy 70 ezer katona részvételével, közölte a dél-koreai elnöki hivatal. Ri Mjong Bak dél-koreai elnök hangsúlyozta: országa megpróbálja elkerülni, hogy az incidensből nagyobb fegyveres konfliktus legyen.

A kedélyek csak átmenetileg csitultak. A fegyvernyugvás után Észak-Korea megfenyegette déli szomszédját, hogy ismét lőni fogja területét, ha az akár csak egy hajszálnyival is megsérti a két országot elválasztó fegyverszüneti vonalat. A szöuli elnöki hivatal egyik tisztségviselője pedig kijelentette, hogy ha Észak folytatja az agressziót, akkor Szöul erőteljesebb választ ad, mint amelyet az első tüzérségi lövésekre adott. "A polgári lakosság ágyúzása sohasem lesz eltűrhető" - szögezi le az elnöki hivatal közleménye.

A déli kormány egyik külpolitikai szakértője azt nyilatkozta, hogy nem számítanak háborúra, de ha újabb támadás ér déli területeket, akkor a támadók bázisaira lecsapnak majd.

A nyugati tengeri határon már többször volt összecsapás a két Korea között. Márciusban egy dél-koreai hajó süllyedt el a határon, 46 emberrel a fedélzetén. Nemzetközi megfigyelők szerint egy észak-koreai torpedó süllyesztette el a hadihajót.

Amerikai műholdas felvételek alapján szakértők a múlt héten arra következtettek, hogy Észak-Korea feltehetően egy újabb, immár harmadik föld alatti atomrobbantásra készül. A Kyodo japán hírügynökség amerikai katonai szakértőkre hivatkozva közölte: műholdas felvételeken haditechnikai eszközök gyakoribb mozgása figyelhető meg az ország északkeleti részén fekvő nukleáris gyakorlótéren. Emellett nagy földrakás látható, ami arra utal, hogy alagutat építenek, és egy újabb atomrobbantásra készülnek.

Szombaton arról számolt be a The New York Times, hogy egy amerikai atomtudós centrifugák százait látta  egy észak-koreai urándúsító létesítményben. Siegfried Heckernek, a Stanford Egyetem szakértőjének a múlt héten engedélyezték, hogy meglátogassa az üzemet. Az üzemben tett látogatásakor Heckernek nem volt ideje felmérni, hogy csupán alacsony dúsítottságú, azaz erőművek üzemeltetésére alkalmas uránt, vagy atombombák gyártásához szükséges magas dúsítottságú uránt állítanak elő.

Robert Gates washingtoni védelmi miniszter szerint az új észak-koreai urándúsítóról szóló beszámolók igazolják azokat az amerikai aggodalmakat, hogy a sztálinista ország tovább halad a nukleáris fegyverek előállítása útján. Szerinte az észak-koreaiak atomfegyverrel rendelkeznek, miközben figyelmen kívül hagyják az ENSZ Biztonsági Tanácsának a határozatait.

A kommunista állam 2003-ban felmondta az atomsorompó-szerződést, s azóta két kísérleti atomrobbantást hajtott végre, 2006-ban és 2009-ben.

Rendkívüli tanácskozást tart az ENSZ BT

Rendkívüli tanácskozást tart az ENSZ Biztonsági Tanácsa kedden a két Korea között kirobbant fegyveres konfliktus ügyében - közölte egy francia diplomata az AFP hírügynökséggel. Az Egyesült Államok és szövetségesei, valamint Oroszország már nyilatkozatban ítélte el az északiak támadását.