Vilmos
18 °C
32 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nincs túlélő az új-zélandi bányában

2010.11.24. 06:47 Módosítva: 2010.11.24. 08:53
Újabb robbanás történt a múlt pénteken beomlott új-zélandi bányában, ahol 29 bányász rekedt a mélyben. A kutatás irányítója szerint kizárt, hogy bármelyikük is élhetne még.

Nincs már remény arra, hogy túlélőre bukkanjanak abban az új-zélandi bányában, amely metánrobbanás következében beomlott múlt pénteken, jelenette be szerdán Gary Knowles rendőrparancsnok, aki a mélyben rekedt 29 bányász utáni kutatást irányította. Knowles azt mondta, újabb nagy erejű robbanás következett be a Pike River bányában.

A mélyben rekedt bányászok közt huszonnégy új-zélandi, két ausztrál, két brit és egy dél-afrikai férfi volt. Még kapcsolatba lépni sem sikerült velük a múlt pénteki robbanás óta, írja a BBC. Az áldozatok között van egy 17 éves fiú is, aki első műszakját töltötte a bányában. A bánya vezetője, Peter Whittal, a Pike River bányavállalat ügyvezetője azt ígérte, mindent megtesznek azért, hogy felszínre hozzák majd a holttesteket.

Az első robbanás óta mérgező gázok voltak a bányában, emiatt nem tudtak a mentőalakulatok leereszkedni a mélybe a bányászok után kutatni, csak robotokat és elektronikus eszközöket tudtak leküldeni, de hiába.

Szerda reggel a hatóságok még azt közölték, hogy folyamatosan monitorozzák a toxikus gázok szintjét, és amint a levegő minősége lehetővé teszi, a mentőcsapatok leereszkednek a bányába. Néhány órával később azonban újabb nagy erejű robbanás történt a mélyben.

"A detonációt a gázoknak az elmúlt hat nap során történt felgyülemlése okozta, halálos elegyük lángra lobbantotta az egész bányát", mondta Tony Kokshoorn greymouth-i polgármester. "Ez utóbbi robbanás sokkal erősebb volt a péntekinél, és ez a lent rekedtek halálát jelenti. Ez a nyugati part legkomorabb órája", mondta.

A bányászok hozzátartozói nem tudnak napirendre térni a történtek felett. Felháborodtak amiatt, hogy közvetlenül a szerencsétlenség után nem kezdték meg a mentési munkálatokat.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!