Putyin ifjúgárdistája lett a 90-60-90-es ügynök

2010.12.24. 09:09
Putyin ifjúsági szervezetének új vezetőségi tagja első felszólalásában arról beszélt, hogy a pénz nem feltétlenül boldogít. Egy orosz nagybank kötetlen munkaidőben dolgozó elnöki tanácsadójaként keres annyit, hogy ezt tudhassa.

Alig néhány hónappal lebukása és az orosz-amerikai kémcsere után politikai szerepet vállalt Anna Chapman, akit az angolszász sajtóban 90-60-90-es ügynökként emlegetnek, jelentette a Népszabadság moszkvai tudósítója. A 28 éves, volgográdi születésű Chapman tavaszi lebukásáig alvóügynökként élt az Egyesült Államokban, mígnem a nyáron egy kémcsere keretében kiutasították.

Oroszország hivatalosan nem ismerte el, hogy Chapman és társai ügynökök lettek volna, de a híressé vált nő most komoly politikai szerepet kapott, a kormányzó Egységes Oroszország ifjúsági szervezetének, az Ifjú Gárdának a vezetőségi tagja lett. Az Ifjú Gárda a visszafogottabb a hatalom ifjúsági szervezetei között, az ellenzék és a hatalomnak nem tetsző külföldi civil szervezetek zaklatására a félkatonai látszatokat is fenntartó Nasi nevű nacionalista ifjúsági szervezetet használja a kormánypárt.

Chapman első hivatalos felszólalásában arról beszélt, hogy "annyian futnak a pénz és a hatalom után, de vajon boldogok-e tőle?" Pedig ha valaki, ő biztosan tudhatja, hiszen az amerikaiak pénzmosással is megvádolták, és az Ifjú Gárda vezetése mellett a Fondszerviszbank kötetlen munkaidejű tanácsadói állását is megszerezte hazatérése után. Jó pénzeket kapott férfimagazinoktól is, a Zsara és a Maxim orosz kiadása is erotikus képeket közölt róla hazatérése után.