Hodorkovszkijt olajlopás miatt is elítélik

2010.12.27. 10:53
A volt oligarchát második perében is bűnösnek találták. Nem biztos, hogy még az idén kiderül, hány évet fog kapni. A bíróság előtt tüntetők közül többet őrizetbe vettek.

A bíró bűnösnek találta Mihail Hodorkovszkij volt olajmágnást, a Jukosz konszern egykori főrészvényesét, aki ellen a második perben hétfőn megkezdődött az ítélet kihirdetése a moszkvai Hamovnyiki kerület bíróságán. A bíróság épülete előtt több száz ember gyűlt össze, közülük szemtanúk szerint több mint húszat előállítottak a különleges egységek, mert plakátokat tartottak a magasba, és felszólításra sem tették el őket.

A Hodorkovszkij és volt üzlettársa, Platon Lebegyev ellen a nyolcévi szabadságvesztésről szóló ítélettel záruló első per után indítottak új eljárást, sok millió tonna kőolaj ellopásával vádolják őket.

A bíró az ítélethirdetés első két és fél órájában körülbelül 85 oldalt olvasott fel a több mint négyezer oldalas szövegből. Az orosz újságírók kiszámolták, ha ebben a tempóban haladnak tovább a dolgok, akkor az újévig hátralévő idő nem lesz elég az ítélethirdetés befejezéséhez.

A beszámolók szerint Hodorkovszkij mosolyogva hallgatja a bírót, társa, Platon Lebegyev pedig könyvet olvas. A vádlottak ügyvédei máris jelezték, fellebbezni fognak, attól függetlenül, hogy védenceik hány évet kapnak majd. Egyúttal azt állították, az ítélet szövege szinte teljesen egybeesik a vádirat tartalmával. Az ügyészség egyelőre nem kommentál. A vád 14 éves szabadságvesztést kért Hodorkovszkijra, aki az első ügyében meghozott ítélet alapján 2011-ben szabadulna.