Már a rendőrök is tüntetnek Tuniszban

2011.01.22. 15:51 Módosítva: 2011.01.22. 16:50
A tuniszi rendőrség is csatlakozott a tüntetőkhöz, nyolc nappal az után, hogy a tömegmegmozdulások hatására elmenekült Tunéziából Zin el-Abidin ben Ali államfő.

Pénteken háromnapos gyász kezdődött a volt diktátor rendszerének megdöntésében elesettek emlékére. Hivatalos források szerint az elmúlt hetekben a felkelés során 78-an vesztették életüket.

Az elégedetlenség fő oka jelenleg az, hogy az új, átmeneti kormányban helyet kaptak a bukott rendszer politikusai, az Alkotmányos Demokratikus Egyesülés tagjai, többek között Mohammed Gannúsi is, aki jelenleg az ideiglenes kormányfői posztot tölti be. A 70 éves Gannúsi azt hangoztatta, hogy az átmeneti korszak végével az ő politikai pályafutása is véget ér. Ha felkérnék sem vállalna el képviselőjelöltséget, nyugállományba vonul.

Már a rendőrök is tüntetnek Tunéziában (fotó: AFP)
Már a rendőrök is tüntetnek Tunéziában (fotó: AFP)

A választási törvényt, a terrorizmus elleni harccal és a sajtóval kapcsolatos jogszabályokat megszüntetik. A jelenleg érvényben lévő választási törvény ugyanis néhány politikai párt betiltásáról is rendelkezik, a terroristatörvény alapján korábban több olyan fiatalt vetettek börtönbe, akiket az ország biztonságára, vagyis a hatalomra nézve veszélyesnek tartottak, a sajtótörvény pedig lehetőséget adott az állami cenzúrára. Ugyanakkor továbbra is érvényesnek tekintik a többnejűséget tiltó törvényt és az ingyenes oktatásra való jogot.

Az elemzők szerint nagyjából hat hónapot vesz igénybe, hogy Tunéziában a valós demokrácia működtetetéséhez szükséges feltételeket megteremtsék. Az optimisták szerint Ben Ali bukásával az ország már túl van a nehezén, a pesszimisták szerint viszont a „Jázmin forradalma” csak egy újabb példa lesz arra, hogy a térségben egy diktatúra bukását csupán káosz, vagy iszlám hatalomátvétel követheti.