Közös nyomozást ajánl az orosz fél Lengyelországnak

2011.01.28. 12:22
Oroszország felajánlja Lengyelországnak, hogy közösen nyomozzanak a Kaczynski-gép katasztrófájának ügyében. A lengyelek korábban kifogásolták az orosz vizsgálat megállapításait.

Lech Kaczynski néhai lengyel államfő repülőgépének oroszországi szerencsétlensége ügyében közös nyomozást ajánl az orosz fél Lengyelországnak, közölte pénteken Alekszandr Basztrikin, a nyomozati bizottság vezetője az Interfax hírügynökségnek. "Már elküldtük a meghívást a lengyel hatóságoknak, és várjuk a válaszukat, de mi készen állunk a szoros együttműködésre" – tette hozzá.

Az oroszországi székhelyű Nemzetközi Repülésügyi Bizottság (MAK) légügyi főhatóság vizsgálatának eredményeit kritizálták Lengyelországból. Szergej Ivanov miniszterelnök-helyettes a kifogások kapcsán kijelentette: a szmolenszki Szevernij repülőtér légiirányítóinak nem volt joguk megtiltani az elnöki gép leszállását. "Ezt kizárólag abban az esetben tehették volna meg, ha a leszállópálya foglalt lett volna, vagy ha nem lett volna biztonságos távolság két gép között" – mondta.

Emlékeztetett rá, hogy a katasztrófa után azonnal megalakított kormánybizottság és a légügyi hatóságok vizsgálata lezárult, most a nyomozati bizottságon a sor. Elégedett, hogy az kész szorosan együttműködni a lengyel hatóságokkal. Hozzátette: megérti, mit érez a lengyel társadalom a katasztrófa után, és milyen nehéz elfogadnia a műszaki vizsgálat eredményét.

Kaczynski elnök a nyugat-oroszországi Katynban és környékén 1941-ben lemészárolt lengyelek emlékhelyére tartott, amikor tavaly április 10-én gépe a rossz időjárási viszonyok ellenére megpróbált leszállni a Szmolenszk melletti Szevernij katonai repülőtéren, és annak közvetlen közelében lezuhant. A gépen tartózkodó mind a 96 ember meghalt.