Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az egyiptomi állami tévé jelentése szerint letette az esküt az új egyiptomi kormány. Nagy változások nem történtek, a védelmi miniszter, Huszein Tantavi és a külügyminiszter, Ahmed Abdul Heit is a helyén maradt. A legjelentősebb változás, hogy Mubarak leváltotta eddigi belügyminiszterét és helyére Mahmud Vahdit, a büntetés-végrehajtás volt parancsnokát nevezte ki. A kormány mindegyik tagja a kormánypárt régi kádere.

  • A BBC helyszíni tudósítója szerint folyamatosan nő a tömeg a Tahrír téren, ezzel párhuzamosan egyre intenzívebb a helikopteres megfigyelés is. A helikopterek ugyanakkor látszólag nem zavarják az embereket, akik Mubarak-ellenes jelszavakat skandálnak. A kijárási tilalom perceken belül életbe lép, magyar idő szerint kettőtől kedd reggel hét óráig tart.

    000 Nic534113
  • Vael Navara, az ellenzéki El Had párt főtitkára szerint Hoszni Mubarak tagadásban van, de minél hamarabb abba kéne hagynia. "Minél hamarabb néz szembe a helyzettel, annál hamarabb kezdődhetnek meg a tárgyalások. Persze tehet úgy, mintha a dolgok visszatérnének a normális kerékvágásba, de közben napról napra ezrek vonulnak tüntetni a Tahrír térre" - nyilatkozta a BBC-nek. Értékelése szerint Mubarak kivárásra játszik.

  • Újabb tweet érkezett az al-Jazeera őrizetbe vett újságíróitól. "Nem tudjuk, hogy letartóztattak, vagy deportálni akarnak. Hatunkat tartják őrizetben egy katonai ellenőrzési ponton a Ramses Hilton közelében. A felszerelésünket is elkobozták." (Guardian)

  • Az arab hírtelevízió jelentése szerint a katonaság hat munkatársukat vette őrizetbe. Egyikük a Twitteren számolt be a történésekről. "4 katona lépett be a szobába és elvette a kameránkat. Katonai őrizetben vagyunk #Egypt #jan25" - írta.

  • 000 Nic534119
  • Zavar keletkezett a politikai erőtérben, a volt kereskedelmi miniszter, Rasid Mohamed Rasid visszautasította a felkérést, hogy csatlakozzon az új kormányhoz, jelentette az al-Arabíja hírtelevízió.

  • Mivel még továbbra is akadozik az internetkapcsolat Egyiptomban, a Twitter lehetővé tette, hogy Egyiptomból mobiltelefonról hangüzeneteket küldjenek a felhasználók. A szolgáltatás a +16504194196, +390662207294, illetve a +97316199855 telefonszámokon érhető el. (Al-Jazeera)

  • A Hisam Mubarak Jogi Központ nevű egyiptomi emberi jogi szervezet jelentése szerint tizenkét tüntetőt, köztük az ellenzéki Kefaja Mozgalom a Változásért egyik tagját órizetbe vette a katonaság, kihallgatásuk jelenleg is tart. "Hogy mi a vád, azt még nem tudjuk, valószínűleg a kijárási tilalom megsértése miatt vették őket őrizetbe a Tahrír téren" - nyilatkozta az emberi jogi szervezet vezetője az egyiptomi Daily Newsnak. (Guardian)

  • A Jerusalem Post tudósítója szerint az izraeliek többsége aggódva figyeli az egyiptomi történéseket. "Bár tiszteletben tartjuk, hogy az egyiptomiak ugyanolyan demokratikus jogokra vágynak, mint amilyeneket mi is élvezünk, tartunk attól, hogy a Muzulmán Testvériség kerülhet hatalomra. Láttuk már, hogy mi történt Iránban" - nyilatkozta a BBC-nek.

  • Az egyiptomi nemzeti bank bejelentése szerint kedden sem nyitnak ki a bankok az országban. Ez komoly gondokat okozhat a helyieknek, mivel a bankomatokból már kifogyott a pénz.

  • A Reuters értesülései szerint Havdat el-Maltot, a kormányzati elszámolási hivatal korrupcióellenes elkötelezettségéről ismert vezetőjét nevezte ki pénzügyminiszternek Hoszni Mubarak. Az új belügyminiszter Mahmud Vahdi tábornok lett, aki korábban a kairói rendőrség nyomozati osztályát, valamint a büntetés-végrehajtást felügyelte.

  • "A Testvériség csak a nemzeti erőkkel közösen tesz lépéseket" - jelentette ki a Reutersnek Eszam el-Erian, a Muzulmán Testvériség vezetője. A Testvériség szerint széles alapokon nyugvó politikai bizottságot kellene létrehozni, ennek vezetője lehetne Mohamed el-Baradei. El-Baradei ugyanakkor azt mondta a brit hírügynökségnek, hogy még nem kapott megkeresést ezügyben.

  • Bár Egyiptomban napok óta tartja magát a pletyka a trónörökös, Gamal Mubarak elmeneküléséről, a Guardian és az al-Jazeera tudósítói szerint londoni házszomszédai jóideje nem látták. Mubarakéknak London legelőkelőbb részén van lakásuk. A Guardian szerint Egyiptom londoni nagykövetsége kitartóan tagadja, hogy Gamal Mubarak elmenekült volna.

  • A Tahrír téri tüntetéssel párhuzamosan a déli imádsággal egy időben tüntetés kezdődött Kairó Subra nevű kerületében is. Az al-Jazeera jelentése szerint ezer ember gyűlt össze.

    Önkéntes forgalomirányító Kairóban
    Önkéntes forgalomirányító Kairóban
  • A BBC helyszíni tudósítója szerint egyre többen gyülekeznek a Tahrír téren Kairóban. A tiltakozók az ismert szlogeneket skandálják. A tudósító szerint ugyanakkor egyre bizonytalanabb a hangulat, egyre többen teszik fel a kérdést, hogy mi lesz, ha Mubarak mégsem mond le. Mint mondják, a kormány átalakítása nem elég, rendszerváltást akarnak.

  • A BBC értesülései szerint vasárnap és hétfő után kedden sem fog kinyitni a kairói tőzsde. Az utolsó, csütörtöki kereskedési napon az árfolyamok nagyot estek.

  • Az olajtermelő országok kartelje, az OPEC "figyelemmel kíséri az egyiptomi történéseket", de csak abban az esetben növeli a termelését, ha ténylegesen hiány alakul ki a piacon, nyilatkozta a szervezet főtitkára Abdulah al-Badri a Reutersnek.

  • Az al-Jazeera beszámolója szerint minden eddiginél több katona van Kairó utcáin, a város felett pedig katonai helikopterek köröznek. A zamaiek negyedből beszámoló tudósító szerint ott kinyitottak a boltok, a helyi lakosság pedig nekilátott az utcák feltakarításának. Egy másik tudósító jelentése szerint azért már érezhetőek a hetedik napja tartó tüntetések hatásai, az élelmiszerárak nagyon megemelkedtek, a bankomatokból kifogyott a pénz. Ez főleg a helyiek életét nehezíti meg, akik jellemzően készpénzt használnak hitelkártya helyett.

  • A Guardian helyszíni tudósítója, Harriet Sherwood szerint semmi nem utal arra, hogy a rendőröket visszavezényelték volna az utcára. Ugyanerről számolt be az al-Jazeera is, bár egyik tudósítójuk azért látott rendőröket, de csak egy rendőrőrs közvetlen közelében. Az arab hírtelevízió értesülései szerint a hatóságok hétfőn az eddiginél szigorúbban igyekeznek betartatni a minden eddiginél korábban, helyi idő szerint délután háromkor kezdődő kijárási tilalmat. Igaz, az előző napokban rendre ugyanezt ígérték.

  • Az egyiptomi tiltakozások hetedik napján megszólalt Basar Aszad, Szíria diktátora is. Aszad szerint a tunéziai és az egyiptomi lázadás "új éra" jele az arab világban. Ő maga ugyanakkor nem aggódik, szerinte Szíria immunis a változásra. A Wall Street Journalnak adott interjújában arról beszélt, hogy bár Szíriában "nehezebbek a körülmények", de az ország stabil. Ezt azzal magyarázta, hogy a szír nép egyetért a rezsim céljaival, hisz az uralkodó ideológiában. (Guardian)

  • A BBC jelentése szerint hétfőn is több tízezer tüntető vonult az utcákra. Az al-Jazeera élőképén azt látni, hogy egyre többen gyülekeznek az elvileg lezárt Tahrír téren. A városba elvileg visszatértek a rendőrök, bár a helyszínen tartózkodó tudósítók még nem találkoztak velök. A rendőrök elvileg csak a közrend védelmében lépnek majd fel, a tüntetőkkel nem foglalkoznak.

  • Harriet Sherwood, a Guardian jeruzsálemi tudósítója a szokásos brit visszafogottsággal "elég kaotikusként" jellemezte a helyzetet a kairói reptéren. Sherwood vasárnap este érkezett Kairóba. Elmondása szerint a reptér előcsarnokában hatalmas a tömeg, minden helyiséget elfoglaltak a várakozó utasok. A mozgást bőröndhegyek nehezítik. Egy magyar újságíró beszámolója szerint ugyanakkor még mindig lehet beutazási vízumot váltani a reptéren.

  • Az al-Jazeera találta azt a Youtube-videót, amin egy nyolcéves szaúdi kislány szólítja távozásra Hoszni Mubarakot.

  • Akadozva bár, és főleg proxykon keresztül, de újra él az internet Egyiptomban. Az egyiptomiak ezt kihasználva a twitteren kezdték keresni a tüntetések során eltűnt személyeket. Az al-Jazeera jelentése szerint egy táblázatot tettek közzé a Google oldalain, amelyben fel vannak sorolva mindazok, akiket eltűntként kezelnek. A listán egyelőre nyolc név szerepel

  • Közvetlenül a hadsereg vezetéséhez címezte legfrissebb felszólítását a Human Rights Watch emberi jogi szervezet. Levelükben azt kérték a hadseregtől, hogy biztosítsák a békés átmenetet. "Az egyiptomi rendőrség és a belső biztonsági szervek rég legitimitásukat vesztették az állandó jogsértések miatt" - áll a levélben, amiben a hadsereget szólítják fel a rend és a béke biztosítására, egyben meg is dícsérik, mert eddig "tiszteletreméltó önfegyelmet gyakorolt". (Guardian)

  • A CNN helyszíni tudósítója, Ivan Watson szerint hétfőn sokkal több a katona Kairó utcáin, mint a megelőző napokban. Ez azonban nem törte le a tüntetőket, akik kedélyesen folytatják tiltakozásukat. A katonák is civilizáltak, reggel teherautókról kenyeret osztottak a szegényeknek.

  • Bár a hadsereg hajnalban szögesdróttal elkordonozta, a tüntetők mégis bejutottak a Tahrír térre. Az al-Jazeera helyszíni felvételein látszik, hogy egy-két ezer ember gyűlt már össze a téren.