Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A befektetésre már nem ajánlott, Ba2 kategóriába sorolta vissza az egyiptomi állampapírokat a Moody's hitelminősítő. Az értékelés kifejezi a politikai bizonytalanság okozta aggodalmakat. (Guardian)

  • Egyiptomban elnyomás helyett reformra lenne szükség, jelentette ki David Cameron brit miniszterelnök a BBC 1 reggeli beszélgetős műsorában.

  • Kína hétfőn két repülőt küldött az Egyiptomban tartózkodó kínai állampolgárok kimenekítésére. A kormány közleménye szerint fontos számukra az állampolgáraik biztonsága. Az eddig rendelkezésre álló információk alapján az Air China légitársaság egy 265 férőhelyes A330 típusú gépet, valamint a Hainan Airlines egy ugyancsak Airbus A330-200 típusú repülőgépet indított Kairóba hétfőn. (MTI)

  • "Világrengető eseménynek" nevezte beszédében az egyiptomi tüntetéseket Jimmy Carter, a Nobel-békedíjas volt amerikai elnök. "Ez a legmélyrehatóbb helyzet a Közel-Keleten azóta, hogy nem vagyok elnök" - mondta háromszáz ember előtt egy georgai templomban. 1979-ben Egyiptom és Izrael Carter közvetítésével kötött békét, a volt elnököt ezért jutalmazták békedíjjal 2002-ben. (Al-Jazeera)

  • A Guardian közel-keleti szakértője, Brian Whitaker szerint a hétfő legfontosabb történése a rendőrség visszatérése lehet az utcákra. A rendőrséget a pénteki tüntetések után vonták vissza az utcákról, valószínűleg azért, hogy teret engedjenek a kormánypárti provokátorok fosztogatásainak, amivel el akarták bizonytalanítani a lakosságot, hogy az az ismeretlen jövő helyett az ismert biztonságot válassza. A terv azonban kudarcot vallott, az egyiptomi polgárok civil brigádokat alkotva megvédték tulajdonukat. Az események a hétvégén holtpontra jutottak, a rezsim láthatóan nem mer keményen fellépni a tüntetőkkel szemben, akiknek nem érdeke, hogy kiprovokálják a vérfürdőt. Így egyre valószínűbb, hogy valamiféle átmenet következik, ezt Whitaker szerint a kormánypárt több tagja is kezdi belátni. Erre reagálhatott Mohamed el-Baradei is, aki vasárnap egyértelműen felvállalta az ellenzék vezérének a szerepét, ezzel megteremtve a tárgyalások lehetőségét.

  • Közleményt adott ki Hoszni Mubarak egyiptomi elnök, amiben a Muzulmán Testvériséget tette felelőssé a tüntetésekért. Megfogalmazása szerint a tüntetések úgy kezdődtek, hogy "az egyiptomi polgárok és a fiatalok békés demonstrációkba kezdtek a szólásszabadságért, de közéjük keveredtek azok, akik az iszlám nevében beszélnek, és nem veszik figyelembe az alkotmányos jogokat és a polgári értékeket". Mubarak célja egyértelműen az ellenzék megosztása lehet. A Muzulmán Testvériség pénteken csatlakozott a tiltakozókhoz, és Mubarak leváltásán kívül nem fogalmazott meg semmilyen követelést, ellenben támogatásáról biztosította a polgári ellenzék vezérét, Mohamed el-Baradeit.

  • Minden eddiginél nagyobb tüntetést szervez az egyiptomi ellenzék keddre. A magát Április 6-a mozgalomnak elkeresztelő egyesült ellenzék reményei szerint egymilliónál is többen vonulhatnak majd az utcára. Eddig a legnagyobb, pénteki megmozdulásokon országszerte körülbelül százezren tüntettek a rezsim ellen. Az ellenzék hétfőn is sztrájkfelhívást adott ki, de a kijárási tilalom és az útblokádok miatt erre tulajdonképpen nincs szükség, az élet így is megbénult Kairóban. (Al-Jazeera)

    Katonák vették körül a piramisokat Gizában
    Katonák vették körül a piramisokat Gizában
  • Internetkapcsolathoz jutott az al-Jazeera két helyszíni tudósítója Kairóban. Reggeli jelentésük szerint a hadsereg szögesdróttal vette körbe a tüntetések központi helyszínét, a Tahrír teret, ahová korlátozták az emberek bejutását. A téren a katonák azt mondták, hogy a teret egész napra és éjszakára lezárták. Bár munkanap van, a bankok hétfőn sem nyitottak ki a városban.

  • Vezető izraeli tisztviselők szerint a világnak csendesebben kéne bírálnia Hoszni Mubarak egyiptomi elnököt, és inkább a stabilitás megőrzésére kellene koncentrálni, írja a Haaretz című izreli napilap. A lap értesülései szerint a kormány szombaton arra utasította az izraeli nagykövetségeket, hogy fogadó országaikkal konzultálva Egyiptom stabilitásának fontosságát hangsúlyozzák.

  • Helyi idő szerint reggel nyolckor, magyar idő szerint reggel hétkor véget ért a kijárási tilalom Egyiptomban. Kairóban a hadsereg blokádokat emelt a főbb útvonalakon, az autók csak egyesével hajthatnak el a a tankok mellett. A rezsim hétfőre is kijárási tilalmat hirdetett, ami minden eddiginél korábban, délután háromkor kezdődik és kedd reggel nyolcig tart. (Al-Jazeera)

    hetfo01
  • Az al-Jazeera élőképén a kairói hajnalt mutatják, a normál esetben zsúfolt főutak teljesen elhagyatottak, gyakorlatilag nincs jele életnek a városban. Még egy órán át tart a kijárási tilalom.

  • Két feladattal bízta meg új kormányát Hoszni Mubarak egyiptomi elnök. A légügyi miniszterből miniszterelnökké előléptetett Ahmed Safíknak párbeszédet kell kezdenie az ellenzékkel, és vissza kell állítania a gazdaságba vetett bizalmat. Mubarak feladatként szabta meg az élelmiszerárak állami támogatását, az infláció megfékezését, valamint azt is, hogy a kormány szálljon szembe a korrupcióval. Kiemelt feladatnak nevezte a munkahelyteremtést is.

    Egyiptomban a tiltakozók Mubarak távozását követelik, de a tiltakozások a gazdasági nehézségek miatt válltak széleskörűvé. Safík kinevezése előtt az országnak nem volt miniszterelnöke, Mubarak egyszemélyben vezette az országot. A tiltakozások hatására nem csak miniszterelnököt, de alelnököt is kinevezett. (MTI)

  • Közeledik az éjfél Egyiptomban, a téren maradt tüntetők hirtelen énekelni kezdenek. " Kivételes állóképesség" - kommentálta az egyik helyszíni tudósító. (BBC)

  • Órákig tartott beérni a reptérről a belvárosba, írja a Twitteren Tom Wilcox, a BBC egyik tudósítója. "Ötven méterenként ütközünk útakadályba, amelyet vagy a hadsereg vagy az önszerveződő civilek állítottak. Kiégett rendőrségi járművek mindenfelé, a fosztogatók miatt lövéseket hallani az út közben.

  • Mubaraknak nem nagyon sikerült lecsillapítania a tüntetőket új alelnökének és miniszterelnökének kinevezésével, a "Nem Szulejmánra, nem Safíkra" jelszavak sem hiányoznak már. Ugyanakkor a Tahrír téren demonstrálók megosztottak, hogy melyik másik egyiptomi politikust támogatnák szívesen, néhányan Ayman Nourt, egy korábbi politikai foglyot említették Baradei érkezése előtt. (al-Dzsazíra)

  • "Mesébe illő, szédítő hangulat a Tahrír téren. Imádom a tábortüzeket. Csak egy gondolat aggaszt: a Tienanmen tér is hasonló volt a lövések előtt" - írja a Twitteren Nick Kristof, a The New York Times helyszíni tudósítója. Kristof beszélt több tüntetővel, akik szerint az Egyesült Államok még mindig Mubarakot támogatja, arra kérik, hogy ne tegye.

  • Az Egyesült Államok több ezer amerikai állampolgár kimenekítésére készül. Hétfőtől számos repülőjárattal szállítják majd haza azokat, akik már nem akarnak Egyiptomban maradni, tájékoztatott a külügyminisztérium. (Guardian)

    hetfo02
  • A hírek szerint az iraki miniszterelnök, Núri al-Máliki is repülőt, ráadásul állítólag az elnöki különgépet küldi Egyiptomba az ott tartózkodó irakiakért, hogy hazavigye őket Irakba. (BBC)

  • 1000-1500-an lehetnek még mindig a Tahrír téren, derült ki az al-Dzsazíra élő közvetítéséből.

  • A BBC helyszíni tudósítója szerint sem ért fel Baradei érkezése a várakozásokhoz, mivel néhányan ugyan látták, és hallották az ellenzéki vezetőt, azonban mindenki biztosan nem.

  • David Cameron brit miniszterelnök egyetértett Barack Obamával, hogy Egyiptomban most széleskörű politikai reformokra van szükség, és egy rendezett átmenetre, a sérelmekre reflektáló kormányra, áll a két vezető telefonbeszélgetését leíró brit közleményben. (Guardian)

  • Egyetemi tanárok egy csoportja nyílt levelet írt Barack Obamának, hogy változtasson álláspontján. Szerintük egyértelmű a tüntetések üzenete, Mubaraknak és családtagjainak távozniuk kell a hatalomból, mert az Obama által is említett politikai, társadalmi és gazdasági reformok megakadnak Mubarakban. (al-Dzsazíra)

  • Mubarak elnök arra kérte az új miniszterelnököt, hogy a "nyugalom helyreállítását" és a stabilitást tekintse legfontosabb feladatának. Mubarak napközben találkozott Ahmed Safíkkal, akinél több politikai reformot is szorgalmazott.

  • A Guardian tudósítója szerint a lövések valahonnan a város keleti részéből hallatszanak, a repülőtér és az elnöki palota irányából. Tankok is megindultak abba az irányba, írja.

  • Ő és a szövetségesei is támgoatják Mohamed el-Baradeit, mondta Ayman Nour ellenzéki politikus, aki három évet ült börtönben politikai okokból. Szerinte nem a kormányzattal, hanem közvetlenül a hadsereggel  kell tárgyalni. Megpróbálják elérni, hogy a hadsereg álljon az ügyük mellé. A hadsereg esetleges átállásáról itt olvashat bővebben>>> (al-Dzsazíra)

  • A Guardian tudósítója lövéseket hallott a Tahrít tér környékén, ugyanakkor nem tudni, hogy kik lőnek. Feltételezése szerint lehetnek a katonák figyelmeztető lövései, de az elmúlt napokban szerveződött polgárőrök is ijesztgethetik a fosztogatókat. Oszlatásnak egyelőre nincs jele.

  • A jelenleg Kairóban tartózkodó világhírű egyiptomi színész, Omar Sharif telefonon adott interjút vasárnap a francia közszolgálati rádiónak."Egy nagy szálló 17. emeletén vagyok, és látom, hogy mit történik. Szolidáris vagyok a néppel, mert úgy vélem, hogy nagyon jól viselkedett, sokkal jobban, mint a kormány ... Úgy gondolom, hogy az elnöknek le kellett volna mondania. Harminc éve ő az elnök, elég volt" - mondta a France Inter adásában a 78 éves színész. "Szerencsére jó alelnököt választott, akinek jó kapcsolatai vannak Izraellel, és ez nagyon fontos".

    A színész tart a Muzulmán Testvériség iszlamista mozgalomtól. "Nem kérek belőlük. Eddig be voltak zárkózva. Kezdenek előjönni, a lakosság húsz százaléka hozzájuk tartozik, ez számomra kissé nyugtalanító" - mondta. (MTI)

  • A HRW helyszínen tartózkodó munkatársa szerint néhány ezer tüntető maradt a Tahrír téren, sokak azt állítja, hogy egészen Mubarak lemondásáig kitart. A beszámoló szerint sokan örültek, amikor kiderült, hogy Baradei kilátogat a térre, ugyanakkor a legtöbben nem hallottak semmit a hangosbemondón elmondott beszédéből. Vannak, akik csak beszélgetnek, mások összeszedik a szemetet, a fosztogatókat pedig átadják a katonáknak. Az utcai árusoknak köszönhetően pedig még ételből sincs hiány. (BBC)

  • Barack Obama amerikai elnök felhívta több térségbeli ország vezetőjét az egyiptomi válság miatt. A BBC úgy tudja, hogy Obama Törökország, Izrael, Szaúd-Arábia és Nagy-Britannia vezetőivel is beszélt telefonon. (AFP)

  • Az al-Dzsazíra úgy értesült, hogy Alexandriában a pénteki tüntetések áldozatainak temetése is tiltakozássá alakult, azonban a BBC tudósítója éppen arról számolt be, hogy a városban mérséklődnek a megmozdulások.