2024. július 5. 18:00
Spanyolország 0
Németország 0
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Bár a vasárnap normál munkanap, a bankok zárva vannak, és a tőzsde sem működik. A zavargások miatt nem kezdte meg az új szemesztert az amerikai egyetem. Az internet továbbra sem működik, a szolgáltatók már pénteken leállították az adatforgalmat. A mobiltelefonok használata akadozik.

  • Baradei felesége megint telefonált a Guardian szerkesztőjének, férje végül mégis részt vesz a mai tüntetéseken, és egyben elnézést kért, amiért így megkavarta a dolgokat.

  • Elterjedt az az álhír, hogy Mubarak megbukott, ezért sokan egymást ölelgetik és ujjonganak a Tahrír téren. Közben a hadsereg a tüntetés feloszlatására készülhet, legalábbis vízágyúkat is hoztak, és a tankok két oszlopban felsorakoztak. Az emberek most már nagyon gyanakodva figyelik a katonákat, tudni akarják, hogy miért állnak elit egységek a tér sarkában. (Guardian)

  • A színes forradalmak nem teremnek igazi demokráciát, üzeni olvasóinak a kínai Global Times (GT) című kínai napilap kommentárja, miközben Peking vasárnap óvatosságra figyelmeztette Egyiptomban élő, illetve oda utazni szándékozó állampolgárait.

    "Az egyiptomi zavargás belső nyomás és külső befolyás eredménye" - véli Li Vej-csien (Li Weijian), egy sanghaji kutatóintézet szakértője, akit a Global Times szólaltatott meg az egyiptomi eseményekről szóló összeállításában. Véleménye szerint a tüntetések addig folytatódnak, amíg új vezetője nem lesz az országnak. Egyiptomban erős az igény a korrupció elleni fellépésre - mondta, hozzátéve: "talán itt az ideje Mubarak lemondásának is". "Washington a Közel-Kelet helyett Ázsiára összpontosítja figyelmét, és közben Egyiptomban - főleg Amerika-ellenes elemek közreműködésével - ismét a felszínre törtek a belpolitikai viták" - vélte a kutató. (MTI)

  • Mohamed el-Baradei felesége újra felhívta a Guardian szerkesztőjét, hogy elmondja, férje előző nyilatkozatával szemben mégsem vesz részt a mai tüntetéseken.

    Baradei ugyanakkor nyilatkozott az AFP-nek, azt mondta, hogy az Egyesült Államok elveszíti a hitelességét a Mubarak-rezsim támogatásával. Szerinte Mubaraknak még vasárnap el kell hagynia az országot, hogy egységkormány alakulhasson.

  • Az állami tévé bejelentette, hogy helyi idő szerint délután négytől megint életbe lépett a kijárási tilalom. Ennek ellenére több ezren vannak az utcán Kairóban, a tömeghez több száz bíró is csatlakozott. (al-Dzsazíra)

  • Olyan hírek terjednek, hogy az ország volt belügyminiszterét őrizetbe vette a hadsereg, ugyanakkor ezt egyelőre nem erősítették meg. (al-Dzsazíra)

  • Mohamed el-Baradei is részt akar venni a mai tüntetéseken, állítja a felesége. Az ellenzéki vezetőt utoljára péntek délután látták az utcán, azóta a hírek szerint házi őrizetben volt, de legalábbis nem hagyza el otthonát. Öt ellenzéki mozgalom is bejelentette, támogatja, hogy Baradei tárgyaljon a kormányzattal. (Guardian)

  • Szuezben is feszült a helyzet, a leginkább a közbiztonság hiánya okoz problémát. Rengeteg szemét van az utcákon, a pénteki kődobálások és összecsapások nyomait sem kezdték el takarítani. A hadsereg ellenőrzi az utcákat, a kormányzati épületeket körbevették. Rendőrök vagy kormányzati tisztviselők ugyanakkor nincsenek a városban, a polgármestert csütörtök óta nem látták. Az emberek civil csoportokat alakítottak, hogy védjék magukat a fosztogatóktól, akik közül szerintük sokan egyenruha nélküli rendőrök. (Guardian)

  • Állítólag már a nagyobb vállalatok is külföldi alkalmazottaik kimenekítésén gondolkoznak. (Reuters)

  • Öt ellenzéki mozgalom, köztük a Muzulmán Testvériség állt Mohamed el-Baradei mögé, hogy tárgyaljon egy átmeneti "nemzetimentő kormányról".  Az egyik ellenzéki vezető azt mondta, hogy ez a kabinet csak átmeneti lenne, megszüntetné a rendkívüli állapotot és szabadon engedné a politikai foglyokat. A Mubarak-kormányzat ugyanakkor feltehetően nem fog szóba állni Baradeijel. (Guardian)

  • Mubarak elnök egyik fiát Gamalt, és feleségét is Londonban látták szemtanúk. Szombaton már voltak olyan hírek, hogy az elnök mindkét fia megérkezett repülőn a brit fővárosba. A Heathrow repülőtér több dolgozója állította, hogy látták Suzanne Mubarakot, az egyiptomi államfő 70 éves feleségét, mások az egyik áruházban találkoztak állításuk szerint az asszonnyal.

  • A kormányzó Nemzeti Demokrata Párt egyik tisztviselője szerint órákon belül bejelentik az új kormányt. (BBC)

  • "Le Mubarakkal!" feliratot festettek tüntetők a Tahrír tér közepére. (al-Dzsazíra)

  • "Rendezett átmenetet akarunk, hogy egy jól átgondolt terv szerint széles alapokon nyugvó demokratikus kormány álljon fel" - mondta a több amerikai tévéműsorban is megszólaló Hillary Clinton. "Egyben nem akarjuk olyanok hatalomra kerülését, akik nem a demokráciához, hanem az elnyomáshoz és az egyiptomi nép várakozásainak végéhez vezetnének."

    A CNN-nek nyilatkozva kitért annak megválaszolása elől, hogy támogatja-e Mubarakot. A CNN-nek nyilatkozva úgy fogalmazott: az "egyiptomi néptől függ" hogy az elnök túléli-e a válságot. "Szabad és tisztességes választásokat akarunk és úgy gondoljuk, hogy ez lesz az egyik eredménye annak, ami jelenleg Egyiptomban történik" - mondta. Clinton szerint Mubarak reformjai csak a kezdetét jelentik egy sor sokkal szükségesebb reformnak. (BBC)

  • A fosztogatás Alexandriában is komoly problémát jelent, mondta a HRW egyik igazgatója. "A fosztogatók egy része a börtönből kiengedett bűnöző, és biztos forrásból származó információink vannak arra vonatkozóan, hogy a fosztogatók közül többen civil ruhás rendőrök. Úgyhogy nem nagyon tudjuk, hogy ez mennyire szervezett kísérlet a kormányzat részéről, hogy bizonytalanságot teremtsen" - mondta. (BBC)

  • Korábban hétezer emberről számoltak be, most egy másik forrás szerint húszezren lehetnek a Tahrír téren, az emberek többsége ujjongva követi az elmúlt tíz percben köröző két vadászgépet. (Guardian)

  • Vadászgépeket láttak elrepülni, majd visszafordulni a Tahrír tér felett, és egy katonai helikopter is leszállt a közelben. A gépek rettentő hangosak, mondják szemtanúk. (BBC)

  • A Muzulmán Testvériség azt állítja, támogatná, hogy a Nobel-díjas Mohamed el-Baradei tárgyaljon a rezsimmel, jelentette több tévé is. (Reuters)

  • A Tahrír téren tüntetők közül többen azt mondták, hogy hétfőn az áldozatok holttestével a vállukon vonulnak majd az elnöki palota elé hétfőn, ha addig Mubarak nem mond le. (BBC)

  • Az állami tévé szerint Mubarak elnök felkereste a hadsereg műveleti központként működő főhadiszállását, hogy figyelemmel kísérje a biztonsági helyzet alakulását. Beszélt az előző nap kinevezett alelnökkel, Omar Szulejmánnal, Mohammed Huszein Tantávi védelmi miniszterrel, és a Washingtonból hazaérkező Számi al-Anan vezérkari főnökkel is.

    000 Nic533898
  • Rendőrök és a múzeum őrei dúlták fel és fosztották ki Kairóban az Egyiptomi Múzeumot, állította a Der Tagesspiegel német újságnak Vafaa asz-Szádik, az ókori művészet egyedülálló gyűjteményének korábbi igazgatója. Szerinte a rendőrök közül többen a betörés előtt levették a zubbonyukat, nehogy fölismerjék őket. A tettesek egy másik csoportja egy tűzoltólétrán fölmászva, a tetőablakon át hatolt be az épületbe. A vandál pusztítás főleg az első emeletre összpontosult.

    "Nagyon sok szobrot földhöz vágtak és összetörtek, köztük a Tutanhamon kincseiből való istenalakokat. A fosztogatók elloptak több, a fáraók korából származó ékszert, és teljesen kirabolták a tavaly novemberben a múzeum oldalszárnyában megnyitott emléktárgyboltot. A betörők súlyosan megrongáltak két múmiát, amelyek szintén a fáraók korából maradtak fenn, de ellopni nem tudták őket. Tüntetők a biztonsági erőkkel összefogva végül elkapták a tolvajokat, s a két múmiát visszavitték a múzeumba -mondta  vasárnap Szahi Havasz, az ókori gyűjtemények főnöke. (MTI)

  • A Tahrír téren nagyjából hétezer ember, köztük  sokan gyerekkel tüntetnek, jó a hangulat, számolt be még az új tankok érkezése előtti helyzetről a Human Rights Watch nemzetközi jogvédő szervezet egyik munkatársa. A következő feliratok olvashatók a táblákon: "Le Mubarakkal!", "A nép és a hadsereg az ellenség ellen", "Megálljt a rendőri vandalizmusnak", "A rendőrök terrorizálják a népet". (Guardian)

  • "Az emberek láthatóan érzik, hogy valami új történik. Nagyon kényelmetlenü érzik magukat, hogy ezek a tankok megpróbálnak bejönni a Tahrír térre" - jelentette a Guardian tudósítója. "Először még bíztunk a hadseregben, de már nem így van" - mondta az egyik tüntető a téren.

  • Modern amerikai gyártmányú tankok jelentek meg Kairó utcáin, az elmúlt napokban először, legalább hetet láttak. Úgy tűnik, hogy valóban átirányítottak elit egységeket is a sivatagból a fővárosba, ahogy azt már korábban pletykálták. (Guardian)

  • A hadsereg 450 zavargót fogott el az ország különböző pontjain, jelentette az állami tévé. Elkobzott puskákat, Molotov-koktélokat, lőszereket és késeket mutatnak, amelyeket a tévé szerint "bűnözők akartak használni, hogy terrorizálják a lakosságot." (BBC)

  • Az állami tévében több száz szökött, de a katonák által elfogott rabot mutatnak. A földön ülnek, a kezük a hátuk mögött össze van kötözve. (BBC)

  • Ellenzéki csoportosulások szövetsége közös állásfoglalást ad ki, amelyben azt kérik Mohamed el-Baradeitől, hogy alakítson átmeneti kormányt, oszlassa fel a parlamentet, és fogalmazzon meg egy új alkotmányt, amely lehetővé teszi az egyiptomi emberek számára, hogy szabadon válasszák meg parlamenti képviselőiket, és legitim elnököt válasszanak. (BBC)

  • Nem tud már élőben közvetíteni az al-Dzsazíra Egyiptomból. A stáb egyik tagja, Evan Hill szerint amikor a biztonsági erők (nem katonák) megjelentek a kairói irodában, megparancsolták a stábnak, hogy vegyék le az erkélyről az élő felvételeket készítő kamerát, és azzal fenyegettek, hogy elveszik, ha nem engedelmeskednek. (BBC, Guardian, al-Dzsazíra)

  • Emelkedett a halálos áldozatok száma. Szátötven tüntetőt öltek meg péntek óta Egyiptomban. (al-Dzsazíra)