Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Véradókra van szüksége az alexandriai és kairói kórházaknak, hívta fel a figyelmet a Human Rights Watch emberi jogi szervezet. (Guardian)

  • Alkalmi kórházzá alakult át több mecset: golyótól megsérült tüntetőket látnak el bennük. (Guardian)

  • A Muzulmán Testvériség 34 tagja, köztük 7 vezető megszökött a börtönből. A foglyok rokonai megrohamozták a Wadi el-Natroun börtönt Kairótól 120 kilométerre északra, és több ezer rabot szabadítottak ki, mondta a Muzulmán Testvériség illetékese, aki szerint senki sem sérült meg. (Reuters)

  • Egy kairói tüntető szerint nagyrészt rendőrök a fosztogatók. "Kérdezzék meg a katonákat, ha nem hisznek nekem!" – mondta. (Reuters)

  • A katonák mindenkit ellenőriznek, aki be akar lépni a Tahrír térre. Hosszú sorok alakulnak ki. (BBC)

  • Az al-Dzsazíra közleményben ítélte el kairói irodájának bezárását. A szóvivő azt ígérte: a történtek ellenére folytatják a tudósítást az egyiptomi eseményekről. A honlapon újra elérhető a folyamatosan frissülő tudósítás.

  • Egyes hírek szerint nagyobb demonstráció készülődik az észak-egyiptomi Mahalla el-Kubra ipari városban. Előző éjjel zavargások voltak itt több gyár közelében is. Állítólag haderőt vezényeltek az egyik legnagyobb textilgyárhoz. (BBC)

  • A brit külügy Kairó, Alexandria, Szuez elhagyását javasolja a briteknek, mondta William Hague külügyminiszter, aki elítélte az al-Dzsazíra elhallgattatását. (Guardian)

  • Törökország két repülőgépet küld Egyiptomba, hogy kimenekítse a török állampolgárokat, jelentette az Anatolia török hírügynökség. (BBC)

  • A kairói amerikai nagykövetség azt tanácsolta az Egyiptomban élő amerikai állampolgároknak, hogy fontolják meg az ország elhagyását. A nagykövetség segítséget is ajánlott ehhez, repülőkkel viszik majd az amerikaiakat Európába. A gépek hétfőn indulnak. (BBC, CNN)

  • Nem töltődik be az al-Dzsazíra honlapján korábban folyamatosan frissülő, élő tudósítás. A hibaüzenet szerint nem lehet kapcsolatot létesíteni a blogs.aljazeera.net szerverével.

  • A hadsereg őrzi a belügyminisztérium kiürült épületét, mióta tüntetők megpróbáltak bejutni az épületbe előző este. A hivatalnokokat kimenekítették, két felfegyverzett teherautó és egy tank áll odakint. (BBC)

  • Netanjahu nyilatkozatán túl más jelei is vannak az izraeli aggodalomnak. A hadsereg rádiója bemondta: a hadsereg felkészül arra a lehetőségre, hogy a gázai militánsok megpróbálják kihasználni az egyiptomi káoszt, és próbálnak fegyvereket hozni a Sínai-félszigetről. Állítólag három palesztin fogolynak, akik egyiptomi börtönükből szöktek meg, sikerült visszajutniuk Gázába. A rafahi határátkelőt lezárták. (Guardian)

  • Aggodalmát fejezte ki a régió "stabilitása és biztonsága" fölött Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az egyiptomi eseményekkel kapcsolatos első nyilatkozatában. Emlékeztetett rá, hogy több mint három évtizede tart a béke Izrael és Egyiptom között. (Guardian)

  • Az egyiptomi hatóság elrendelték, hogy az al-Dzsazíra kairói irodáinak be kell zárnia, és felfüggesztették a tudósítók akkreditációját. "A csapat végignézte a bejelentést élő közvetítésben a Nílus TV-n. Azt mondják, hogy visszavonták a sugárzási engedélyünket és a sajtóigazolványainkat" – mondta Evan Hill webproducer. Hill szerint egyelőre kivárnak. (al-Dzsazíra)

  • Helyi közösségek saját kezükbe vették a rendfenntartást, miközben civil ruhás rendőrök megpróbálják az anarchia látszatát kelteni. A Tahrír teret a katonaság lezárta. A tüntetők azt skandálják, hogy ők és a hadsereg egy oldalon állnak. Előző este egy tiszt azt mondta a tömegnek, velük van. (Guardian)

  • Több mint ezren gyűltek össze Kairó központjában Mubarak távozását követelve. A tüntetők kezet ráznak a katonákkal a Tahrír téren egy hangfelvétel szerint. (Guardian)

  • A hivatalos állami hírügynökség szerint megtiltották az al-Dzsazíra televízió működését Egyiptomban. (BBC)

  • A hadsereg megjelent Sarm el-Sejk üdülőhelyen is, hogy védelmezze a turistaövezetet. Ez amiatt lényeges, hogy Sarm el-Sejk a Sínai-félszigeten van, ahová az Izrael és Egyiptom közötti békemegállapodás tiltja a katonai behatolást, a közbiztonságot ott elvben csak a rendőrség tarthatná fenn. Ez arra utalhat, hogy a rendőrség már nem végzi a munkáját a Sínai-félszigeten. (al-Dzsazíra)

  • A tüntetők újra Kairó központjában kezdtek gyülekezni. Miután az éjszakai kijárási tilalom véget ért, a kairóiak nekiálltak szétszedni a fosztogatók ellen felállított torlaszokat. Bár a vasárnap munkanap Egyiptomban, a bankok, iskolák várhatóan továbbra is zárva maradnak. Továbbra is nagyon erős a katonai jelenlét, új katonai útakadályozat helyeznek ki a Galaa utcában, blokkolva a forgalmat a Nílus mentén haladó Corniche úton. (al-Jazeera, BBC)

  • Ezer rab szökött meg a fayoumi börtönből, délnyugatra Kairótól, jelentette vasárnap kora reggel az állami kézben lévő Nílus TV. A tévé híradása szerint a rabok az utcákon vannak, a családok rettegnek. (CNN)

  • Már több mint száz ember vesztette életét az Egyiptomban kedd óta tartó kormányellenes tüntetéseken, a sebesültek száma pedig kétezer körül mozog - közölték rendőrségi és egészségügyi források szombat éjjel. A hatóságok hivatalos adatokat nem tettek közzé, így a valós számok nagyon mások is lehetnek, tekintettel az utcákon kialakult zűrzavarra.

    Szombaton rendőrök 17 tüntetőt lőttek agyon a Kairótól 140 kilométerre délre fekvő Ben-Szuef városban, ahol két rendőrőrsöt próbáltak megrohamozni a lázongók. Nyolc további embert Kairóban lőttek le, amikor egy börtön foglyai megpróbáltak kitörni. Kairóban, Szuezben és Alexandriában a pénteki összecsapások 68 ember életét követelték. A tiltakozó mozgalom első három napján heten vesztették az életüket. (MTI)

  • Egyiptomban a vasárnap munkanap, de a bankok és tőzsde nem nyit ki. A zavargások által okozott veszteségek már 11,8 milliárd dollárra rúgnak. Ugyanakkor a Szuezi-csatornán továbbra is zavartalan a forgalom. (MTI)

  • cikkünk a témában:

    Menekülnek a gazdag egyiptomiak

    Gazdag egyiptomi és arab üzletemberek sorra hagyják el Egyiptomot családjaikkal együtt. A kairói repülőtér egyik névtelenül nyilatkozó tisztviselője elmondta, hogy szombaton 19 magánrepülőgép szállt fel a fővárosból a gazdasági elithez tartozó több tucat családdal. A reptéren közben már több ezer ember várja, hogy kijusson az országból.

  • Egyiptomban a Sínai-félsziget északi részén súlyos a helyzet: a rendfenntartó erők és a kormányellenes tüntetők többször összecsaptak. A szomszédos Gázai övezetben a határ túloldaláról fegyverdörgés és robbanások hallatszottak.

    A rafahi határátkelőnél, ahol szombaton három egyiptomi  határőrt megölték, riadókészültségbe helyezték a Hamász erőit, hogy elejét vegyék a határkerítés bárminemű megbontásának. A belügyminisztérium szóvivője közölte, hogy biztonságos az egyiptomi-gázai határ, nem voltak határsértések.

    Az egyiptomi hatóságok jelezték, hogy vasárnap lezárják a rafahi határátkelőt, valószínűleg napokra. (MTI)

  • Elözönlötték a benzinkutakat a Gázai övezet lakosai szombaton, mert az egyiptomi zavargások akadályozzák a csempészeket az üzemanyag behozatalában. Kereskedők és a határ alatti csempészalagutak építői elmondták, hogy az utóbbi napokban csökkent, és szombaton már mélypontra esett az üzemanyag és más termékek "behozatala".

    Attól tartva, hogy az olajvezetékek hamarosan teljesen leállnak, a gázai autósok tömött fürtökben lógtak a benzinkutaknál, és tartalékot is vásároltak a biztonság kedvéért. Az övezetet kormányzó Hamász radikális mozgalom közleményben próbálta megnyugtatni a lakosságot, mondván, nem lesz hiány semmiből, mindazonáltal nem akadályozta a bevásárlásokat.

    A Gázai övezetben az üzemanyag-szükséglet túlnyomó részét Egyiptomból hozzák be az illegális vezetékeken. (MTI)

  • Helyi idő szerint vasárnap hajnali négyig van érvényben a kijárási tilalom. Egyiptom muzulmán ország, azaz vasárnap már munkanap van, a hétvége péntek-szombatra esik. A Twitteren több sztrájkfelhívás is terjed, és várhatóan folytatódnak a tiltakozások is. Szombaton nagyobb volt a nyugalom, mint a megelőző napokban, bár Mubarak bejelentése kormánya leváltásáról nem vetett véget a tüntetéseknek, a tiltakozók az elnök távozását követelik. A nap legfőbb kérdése, hogy visszatér-e a rendőrség az utcákra. Jelenleg a hadsereg az egyedüli fegyveres rendfenntartó erő, de alakulatai csak a főbb csomópontokat biztosítják a nagyvárosokban. Kairóból és Alexandriából is fosztogatásokról érkeztek hírek, bár ezek részben túlzónak bizonyultak. A lakónegyedekben éjszaka botokkal és késekkel felfegyverzett, önszerveződő helyi fiatalokból álló csoportok kezdtek járőrözni.

  • A BBC tudósítója szerint az egyik civil járőr figyelemre méltó elméletet dolgozott ki az aktuális történésekről. Megfigyelése szerint a rendőrség visszavonása az utcáról a rezsim tudatos stratégiája. A kialakuló fosztogatásokkal rá akarnak rémiszteni az emberekre, hogy azok az ismeretlen jövő helyett a megszokott biztonságot válasszák. Az este az elvileg a kijárási tilalom betartására kivezényelt hadsereg a televízióban maga is arra buzdította a lakosságot, hogy mindent tegyen meg vagyona védelmében, az állami televízió meg szinte kizárólag fosztogatásokról tudósított. Köztük olyanokról is, amit később a helyiek cáfoltak.

  • A Reuters információi szerint 17 embert lőttek agyon a rendőrök, amikor a tüntetők megostromolták a rendőrörsöket Biba és Nasser városokban. A sérültek száma ennél jóval magasabb.

  • Az elmúlt órákban nincs hír nagyobb tiltakozásokról, az aggodalom tárgya a közbiztonság lett. A nagyvárosokban a rendőrség távozása után biztonsági vákuum keletkezett, a helyi lakosok önszerveződő csoportjai vették át az ellenőrzést, minden negyedben civil csoportok állítottak fel barikádokat és ellenőrzik az arra járókat. A csoportokat a beszámolók ugyan milíciának nevezik, de valójában ezek gyengén felszerelt, többnyire botokkal és konyhakésekkel felfegyverzett civilek alkotják. A hadsereg, az egyetlen fegyveres erő, ami még az utcákon van, maga is felszólította a lakosságot, hogy tegyenek meg mindent javaik védelmében.