Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az Amnesty International bejelentette, hogy két munkatársát vették őrizetbe a katonai rendészek a Hiszam Mubarak Jogi Központban tartott razziában. A nemzetközi jogvédő szervezet azonnali szabadon engedésüket kéri. (BBC)

  • A Muzulmán Testvériség elutasította, hogy tárgyaljon a kormányzattal, írja az AFP. Az alelnök a csütörtök esti beszédében azt mondta, hogy a mozgalmat is felkérte tárgyalásra, amit a Muzulmán Testvériség nem utasított el, de még hezitál.

  • Szinte katonai táborra emlékeztet a fémbarikádokkal körbevett Tahrír tér, számolt be róla Richard Engel, az NBC tudósítója. Engel szerint a tüntetők a tér alatti metróállomáson egy "kihallgató szobát" is létrehoztak, azt ugyanakkor nem pontosítja, hogy ez mit jelent.

  • Ahmed Safík miniszterelnök azt mondta, utasította a belügyminisztert, hogy ne akadályozzák a békés tüntetők menetét pénteken, írja a Reuters.

  • Amerikai kongresszusi képviselők és szenátorok egy csoportja megvonná Egyiptomtól a külföldi segélyeket, hogy ezzel is mielőbbi távozásra sürgesse Mubarak elnököt. Patrick Leahy, a szenátus külföldi segélyeket felügyelő bizottságának elnöke azt mondta, hogy minden (az előző évben 1,5 milliárd dollár értékű) segélyt felfüggesztenének, ha Mubarak nem mond le azonnal, és ad helyet egy átmeneti kormánynak. (Guardian)

  • Hillary Clinton amerikai külügyminiszter elítélte az újságírókat ért támadásokat, egyben alapvetőnek nevezte a szabad választásokat, amelyekre szerint Omar Szulejmán is felhívta a figyelmet beszédében. Clinton szerint a kormányzatnak és az ellenzéknek azonnal tárgyalásokat kell kezdenie a politikai átmenetről. Megismételte, hogy meg kell találni az erőszak felelőseit.

    Hillary Clinton horvát kollégájával,  Gordon Jandrokovic-csal találkozott, megbeszélésük előtt szólt az egyiptomi helyzetről
    Hillary Clinton horvát kollégájával, Gordon Jandrokovic-csal találkozott, megbeszélésük előtt szólt az egyiptomi helyzetről
  • Az amerikai titkos szolgálatok már 2010-ben figyelmeztették Barack Obama elnököt, hogy veszélybe kerülhet az egyiptomi stabilitás, állítja a Reuters. "Nem tudtuk, hogy mi váltja ki a folyamatot" - idézik Stephanie O'Sullivant, a CIA egyik munkatársát.

  • A rendőrség őrizetbe vette a Tahrír téri tüntetések hét fiatal vezetőjét, akik előtte Mohamed el-Baradei ellenzéki vezetőnél jártak, mondták el a fiatalok családtagjai az AFP-nek.

  • "Milliók emelték fel a hangjukat Kairóban. A hírek szerint hallották, hogy már elérhető online az új tavaszi kollekciónk" - írta az egyik divatház a Twitteren, amivel nagy felháborodást keltett. A posztot azóta már eltávolították, az igazgató a Facebookon kért elnézést.

  • Egy szemtanú beszámolója szerint 8-12 embert rángattak ki egy épületből a Hiszam Mubarak Jogvédő Központnak helyet adó utcában, egy mikorbuszba tuszkolták őket, miközben a közelben egy katonai jármű is várakozott. Azt mondták róluk, hogy Irán és a Hamász ügynökei, akik azért érkeztek, hogy bizonytalanságot teremtsenek Egyiptomban. Az nem derült ki, hogy a szemtanú a központban tartott délutáni letartóztatásokról számolt-e be levelében. (Guardian)

  • A térre vezető utakon rengetegen bukósisakban zárják el az utat, feltehetően a kormányellenes tüntetők közül. Kijjebb azonban már veszélyes lehet, írja a BBC egyik tudósítója.

  • Mubarak azt állította Christiane Amanpournak, hogy ennyi elég volt neki az elnökségből, és már most távozna hivatalából, de nem teheti, mert attól fél, hogy akkor az ország káoszba fulladna. Állítása szerint Obamának is azt mondta a telefonban, hogy "nem ismered az egyiptomi kultúrát, nem tudod elképzelni, mi történne, ha most távoznék." Mubarak elnököt aggasztja a Tahrír téri erőszak, de nem tartja magát vagy kormányát felelősnek, ehelyett a Muzulmán Testvériséget okolta.

    amanpour
  • "Nagyon nem örültem a tegnapi eseményeknek, nem akarom azt látni, hogy egyiptomiak egymással harcolnak" - mondta Mubarak elnök a Christine Amanpournak adott interjúban. "Soha nem is szándékoztam újra indulni, és Gamal fiamat sem akartam utódomként elnöknek. Nem érdekel, hogy mit mondanak rólam az emberek, engem most Egyiptom érdekel" - mondta. Korábbi hírek szerint Mubarak Sarm es-Sejkben tartózkodott, az interjút azonban a kairói elnöki palotában adta, ráadásul fia, Gamal is vele volt. Gamalról olyan hírek terjedtek el, hogy Londonba menekült.

    abc amanpour mubarak ll 110203 ms
  • Lara Logant, a CBS tudósítóját a stábjával együtt őrizetbe vette az egyiptomi rendőrség a kairói izraeli nagykövetségnél, írja a Time.

  • Egy csoport megtámadta az al-Dzsazíra két tudósítóját Kairóban, jelentette a tévé. Az al-Dzsazíra napközben őrizetbe vett három munkatársát elengedték a hatóságok.

  • Mubarak a tüntetések kezdete óta először adott interjút a médiának, Chrtiana Amanpour, az ABC News korábban a CNN-nek is dolgozó munkatársa tudott húsz percig beszélni vele. Twitterén hamarosan részleteket ígért az interjúból.

  • Résztvevők transzparenseket tartanak fel a Zöld Baloldal tüntetésén az egyiptomi nagykövetség előtt, a XII. kerületi Istenhegyi úton, az egyiptomi nagykövetségnél. (Fotó: Szigetváry Zsolt)
    Résztvevők transzparenseket tartanak fel a Zöld Baloldal tüntetésén az egyiptomi nagykövetség előtt, a XII. kerületi Istenhegyi úton, az egyiptomi nagykövetségnél. (Fotó: Szigetváry Zsolt)
  • Az ellenzéki erők már egy hete tüntetéseket szerveznek péntekre Szíriában Bashar al-Assad rezsime ellen Damaszkuszban, a cél, hogy véget vessenek a szükségállapotnak és a korrupciónak. Több helyi azonban úgy véli, hogy a hatalom gyorsan fog lépni, már most is mozgósították a rezsim híveit. "Állami autók Damaszkusz utcáin, zászlókat lengetnek a kormányt támogatva" - írja egy újságíró. (Guardian)

  • Az elmúlt évekkel ellentétben nem a Sínai-félszigetről csempésztek fegyvereket vagy felszereléseket a Gázai övezetben, hanem éppen fordítva, Gázából érkezett ellátmány a tüntetések miatt üzemanyag- és élelmiszerhiánnyal is szembenéző területre, jelentette a Jerusalem Post. (Guardian)

  • A Hiszám Mubarak Jogi Központ elleni rajtaütés során az Április 6. ellenzéki mozgalom négy tagját is őrizetbe vették, állítja több forrás is. (Guardian)

  • A téren viszonylag békés a helyzet, erősítette meg a BBC másik tudósítója, Jim Muir is. A téren a tüntetők néhány elég fenyegetően emelkedő barikádot tudtak emelni. A közelben ugyanakkor előrenyomulnak a tüntetők, folyamatosan hátrébb szorítják a mubarakistákat. Nagyjából ötven méter és néhány katona választja el a tüntetők csoportjait a múzeumnál.

  • Egy brit újságíró szerint a külföldieknek szinte szabályosan bujkálniuk kell egyes helyeken. Az újságírókat megtámadják, és a külföldiek is veszélyben vannak. "Bujkálnom kell, távol kell maradnom az ablakoktól, és még online is vigyáznom kell" - írja. (BBC)

  • Egy szemtanú beszámolója szerint a Tahrír tér közepén több tízezer ember van, ünnepélyes a hangulat. Sokan családdal jöttek ki, sok a fiatal, a többség a földön ülve beszélget és teázik. Ugyanakkor az Egyiptom Múzemtól még összecsapások zaját hallani. (BBC)

  • Sarm es-Sejkből azt írta a BBC egyik olvasója, hogy ugyan minden majdnem normális, de a bankok zárvatartását már megérzik az emberek, félnek, hogy kifutnak a pénzből. A boltok is jelentősen megemelték az áraikat.

  • Felmondott az állami tévé egyik riportere, mivel szerinte nem dolgozhatott szabadon, állítja az al-Dzsazíra. A tévé most egy összehasonlító képet mutat, az állami tévén üres utcák láthatóak, miközben a Tahrír téren valójában még mindig tízezrek vannak. "Nem akartam része lenni az állami propagandának, a néppel vagyok. Úgy érzem, felszabadultam" - mondta Sahira Amin az al-Dzsazírának a döntéséről.

  • A legtöbb ellenzéki erő elutasítóan reagált Omar Szulejmán alelnök beszédére. Az Április 6. Mozgalom közleménye szerint már a távozás napjára készülnek, vagyis péntekre, amikor Mubaraknak le kell mondania, mielőtt bármilyen érdemi párbeszéd kezdődhetne. A Muzulmán Testvériség szinten azt hangoztatta, hogy az emberek elutasítják a rezsimet. (Guardian)

  • Lindesy Hilsum, a Channel 4 szerkesztője szerint a korábban barátságos önszerveződő brigádok is fenyegetően léptek fel a stábjukkal szemben, az útlevelüket akarták látni. Szerinte ez azért is lehet, mert szerda este óta az állami tévében többször is megjelent, hogy nyugati újságírónak álcázott izraeli kémek vannak az országban. Ez ugyanakkor a Channel 4 szerint rendkívül veszélyes, hiszen minden külföldit fenyegethet. (Guardian)

  • A Guardian tudósítója szerint azért vehették el korábban például a BBC egyik stábjának felszerelését is a Ramses Hiltonban, mert a szálloda vezetése állásfoglalást adott ki, miszerint a vendégek és az alkalmazottak biztonsága a legfontosabb. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy ne filmezzen az épületből, amely nemcsak a riporterekre, de más vendégekre nézve is veszélyt jelenthet.

  • Szulejmán bizonyos meg nem nevezett országokat is bírált, amiért beavatkoztak Egyiptom belügyeibe, szerinte ez negatív hatással lehet a jövőbeli kapcsolataikra. Olyan barátinak nevezett országokat is kritizált, amelyek "nem éppen baráti tévéadóknak" engedtek teret, ezek aztán szerinte az állam ellen uszították a fiatalokat. "Köszönjük, amit tettetek, ti voltatok a szikra, amelyik elindította a reformokat" - mondta a fiataloknak.

    Szulejmán azt is elmondta, hogy az ország legalább egymilliárd dollárnyi turizmusból származó bevételtől esett el, az elmúlt tíz napban egymillió turista hagyta el az országot.

  • A Mubarak-pártiak úgy tűnik, már egyre kevesebben vannak. Kisebb csoportjaikat kergetik a kormányellenes tüntetők, írja a BBC egyik tudósítója.