Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Omár Szulejmán egyiptomi alelnök az állami televíziónak adott nyilatkozatában megerőstette, hogy Mubarak elnök fia, Gamal sem indul a szeptemberi elnökválasztáson. (Reuters)

  • Az egyiptomi állami hírügynökség jelentése szerint a leváltott kormány három minisztere nem hagyhatja el az országot, mert vizsgálatokat kezdenek ellenük, írja a BBC. A belügyminiszter mellett a turizmusért felelős és a lakásügyi miniszter ellen is határozatot adott ki az ügyészség.

    A leváltott kormány több miniszterét Mubarak az új kormányába is bevette.

  • A Guardian helyszíni jelentése szerint az ellenzéki tüntetők egyre messzebbre szorítják vissza a Mubarak-pártiakat, bőven a hadsereg által felállított védvonal mögé. A mubarakisták "sokkal kevesebben vannak, mint tegnap, van olyan front, ahol csak pár százan. A hadsereg néha megpróbálja szétkergetni a csoportosulásokat. Sok elkapott mubarakistánál találnak rendőrigazolványt" - írta.

  • Az egyiptomi főügyész vizsgálatot indított Habib al-Aldi volt belügyminiszter ellen, aki pénteken elrendelte a tüntetések szétverését. Aznap legalább 150-en vesztették életüket az összecsapásokban. Al-Aldit az elsők közt kellett beáldoznia Mubarak elnöknek kormánya tagjai közül. (al-Arabíja)

  • A BBC adásában élőben bejelentkező Jim Muir szerint ötvenezren lehetnek a Tahrír téren, ahol patthelyzet alakult ki. A mubarakisták nem tudnak betörni, a térről nem tudnak kitörni.

  • Az AFP jelentése szerint az ellenzéki ifjúsági csoportok visszautasították Ahmad Safik miniszterelnök tárgyalási ajánlatát, addig nem állnak szóba a hatalommal, amíg Mubarak le nem mond.

  • Egy egyiptomi twitterező megfigyelése szerint a hatalom a régi játékot játsza, Ahmad Safik miniszterelnökre osztották a jó zsaru, Mubarak elnökre a rossz zsaru szerepét. "Ne dőljetek be!" - üzente. (BBC)

  • A Guardian egy fiatal ellenzéki tüntető facebookos üzenetéből idéz. Karim Szabet azt írja, továbbra is ki fog járni a térre, nehogy a vallási csoportok vegyék át a tiltakozások irányítását. Tegnap az iszlámistákat hosszú szakállasok »dzsihád, Allah nevében« kiáltásokkal buzdították. NEM ezért voltunk az utcákon pénteken, amikor könnygázaztak és gumilövedékkel lőttek, és nem ezért megyünk minden nap a Tahrírra" - írta.

  • A szerdai, az ellenzéki tüntetők elleni támadások "szervezettnek tüntek", de a kormánynak "nem volt előzetes tudomása" róluk, mondta tévébeszédében Ahmad Safik egyiptomi miniszterelnök, akit "meglepett" hogy tevéket is látott a téren. Bejelentette, hogy vasárnap újra kinyitnak a bankok, és hogy a Muzulmán Testvériséget is bevonják a tárgyalásokba. (Guardian)

  • Az egyiptomi miniszterelnök fő küldetésének nevezte annak bizonyítását, hogy az egyiptomiak egy nagy boldog család. "Köztünk (az egyiptomi média és a kormány között) sosincsenek félreértések, és mi sosem ártanánk a másik hírnevének" - üzente a külföldi újságíróknak.

  • A legfrissebb twitterüzenetek szerint a hadsereg pártatlan próbál maradni. Miután körbevették a tér fő bejáratait és elzárták a mubarakisták betörési útvonalát, most elkobozzák az ellenzéki tüntetőknek szánt utánpótlást a térre tartóktól. (Guardian)

  • Az egyiptomi miniszterelnök tévébeszédében tagadta, hogy a kormánynak köze lenne a szerdai erőszakhoz - amiket amúgy "súrlódásnak" minősített -, de bocsánatot kért a történtekért.

    Az egyiptomi miniszterelnök sajtótájékoztatója
    Az egyiptomi miniszterelnök sajtótájékoztatója
  • "Vérzik a szívünk azokért, akik megsérültek a Tahrír téren. Időre van szükségünk a helyzet elemzéséhez. Esküszöm, hogy ezen nem lépünk túl egykönnyen. Erre (a szerdai erőszakra) a biztonság hiánya miatt kerülhetett sor. Ki fogjuk vizsgálni a történteket" - mondta az állami televízióban közvetített beszédében Ahmad Safik egyiptomi miniszterelnök.

  • Az al-Jazeera szemtanúkra hivatkozva állítja, hogy a Mubarak-párti tüntetők Molotov-koktélokat gyártanak a következő rohamukhoz. A legutóbbi összecsapásokban legalább ötvenen megsérültek.

  • Az al-Jazeera jelentése szerint a biztonsági erők - nem világos, hogy a hadsereg, a rendőrség, vagy a belső biztonsági szolgálat - felszólította az újságírókat, hogy hagyják el a Tahrír tér környékét és a térre néző házakban lévő hosteleket.

  • Három hírügynökség szerint is lövöldöznek a Tahrír tér délnyugati bejáratánál, a Kaszr al-Nile hídon. Még ha a hadsereg ad is le figyelmeztető lövéseket, ez mindenképpen a helyzet romlására utal. (Guardian)

  • Változékony a hadihelyzet, de folyamatosak az összecsapások a Tahrír téren. Az elmúlt percekben az ellenzékiek kerültek fölénybe, kiszorították a mubarakistákat az Október 6. híd felüljárója alól a nemzeti múzeum szomszédságában. A katonaság figyelmeztető lövéseket adott le a levegőbe. (BBC)

  • A hivatalos egyiptomi hírügynökség, a Mena jelentése szerint Ahmad Safik miniszterelnök kész a Tahrír téren találkozni az ellenzéki tüntetőkkel. (AFP)

  • Rendőrségi rajtaütésekről terjednek hírek a Twitteren. Az egyik üzenet szerint a rendőrök a külföldieket gyűjtik be, vannak, akiktől elkobozták az útlevelüket. Egy másik üzenet szerint a rendőrség rajtaütött a Hiszám Mubarak Jogi Központ emebri jogi szervezet irodáján, a központ munkatársai nem reagálnak a telefonhívásokra. (Guardian)

  • A Guardian tudósítója szerint a tér bejárataiért folyó harcokban hol az egyik, hol a másik fél arat részsikert. Folyamatosan érkeznek segélykérések a térről, orvosi ellátást, véradományokat, takarókat kérnek. Aki be akar jutni a térre, jobb, ha a twitteren tájékozódik az aktuális helyzetről.

  • A Guardian alexandriai tudósítója szerint csak nagy nehézségek árán lehet tudósítani az ottani tüntettésekről. "Az állami tévében bemondták, hogy nyugati újságírónak álcázott izraeli kémek járják az utcákat. Mindenki gyanakszik. Ha valaki beszélne velünk, azt a többi tüntető lehurrogja. A tüntetések feloszlani látszanak, a még zajló demonstrációkon egyre nagyobb a Muzulmán Testvériség szerepe. A tüntetésektől távolabb nagyon vegyes a kép, sokan azt mondják, hogy esélyt kéne adni Mubarak reformjainak. Leginkább stabilitásra vágynak, idegesek a képlékeny helyzettől." - írta.

  • Az AP jelentése szerint a hadsereg elkezdte begyűjteni az újságírókat a Tahrír tér környékén. A hivatalos álláspont szerint ezt az érdekükben teszik, mivel egyébként nem tudnák megvédeni őket a mubarakisták támadásaitól.

  • A hadsereg közbeavatkozása újra reménnyel töltötte el az ellenzéki tüntetőket. "A huligánok ma nincsenek annyian. Otthonról megüzenték, hogy a miniszterelnök bocsánatot kért. A téren az terjed, hogy le fog mondani, persze nem tudjuk, hogy igaz-e a pletyka" - tette közzé hangüzenetét az egyik Tahrír téri tüntető. (Guardian)

  • Felmondott az állami tévé egyik veterán riportere. "Nem lehetek tovább a propagandagépezet része. Nem fogom hazugsággal etetni a népet. A tévé a mubarakistákat hívja egyiptomiaknak, csak őket mutatják, azt nem, ami a Tahrír téren történik. Emberek halnak meg, és mindent eltorzítanak" - indokolta felmondását Sahira Amin az al-Jazeerának adott nyilatkozatában.

  • Folyamatosan érkeznek a twitterüzenetek az újságírókat ért támadásokról. A sajtómunkásokat a mubarakisták támadják, ha azonosítanak egy újságírót, azt azonnal körbeveszik és ütlegelik. (Guardian)

  • A Guardian egyik megbízható forrásnak bizonyult kommentelője szerint a Tahrír téri frontvonal felét a mubarakisták, másik felét az ellenzékiek ellenőrzik, így a Kaszr al-Nile híd és az Arab Liga a tér déli oldalán álló központja felől az ellenzék szimpatizánsai be tudnak jutni a térre.

  • Közleményben magyarázkodik a Vodafone, hogy hogyan terjedhettek a hálózatán az ellenzéki tüntetők megverésére szólító tömeges sms-ek. "A telekommunikációs törvény szükségállapotra vonatkozó kitétele szerint az egyiptomi hatóságok utasíthatják a Mobinil, az Etisalat és a Vodafone mobilszolgáltatókat tömeges sms-üzenetek küldésére. Az üzeneteket nem a mobilszolgáltatók fogalmazzák és nem is véleményezhetik a szövegeket" - idézi közleményüket a Guardian. Magyarázatukból következik, hogy a mubarakistákat mozgósító üzeneteket a hatalom küldte szét.

  • Több jelentés érkezett arról, hogy a hadsereg elkezdte a Mubarak-párti tüntetők kiszorítását a Tahrír tér környékéről. A Reuters jelentése szerint az egyik tank lövegtornyát a mubarakisták felé fordította és célba vette az ellenzéki tüntetőket kövekkel dobálókat. "A tank megindult feléjük, a gyalogság pedig csatárláncban megtisztította a felüljárót" - áll a jelentésben.

  • A Guardian helyszíni tudósítója szerint kétezer ellenzéki tüntető gyűlt össze Alexandria tengerpartján. A tömegben ott vannak az iszlámista Muzulmán Testvériség tagjai is, de nincsenek túlsúlyban, vegyes a társaság. "A helyzet feszült. Ha valakit megszólítok, azonnal körbevesznek, és faggatnak, hogy nem vagyok-e amerikai vagy izraeli kém" - írta.