2024. július 1. 18:00
Franciaország
Belgium
Düsseldorf Arena Nyolcaddöntő
2024. július 1. 21:00
Portugália
Szlovénia
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A nap folyamán elterjedt, hogy alelnöki kinevezése előtt merényletet kíséreltek meg Omár Szulejmán ellen. Egyes hírek szerint két testőre életét is vesztette a támadásban. Az egyiptomi kormány tagadja, hogy ilyesmi történt volna. A hivatalos álláspont szerint Szulejmán konvoja január 28-án az "bűnöző elemek" összecsapásának kereszttüzébe került, a konvoj felvezetőautóját érte találat. Január 28-án, pénteken az egyiptomi rohamrendőrség brutális fellépéssel próbált véget vetni a tüntetéseknek, az elmúlt 12 nap során áldozatul esett több mint háromszáz ember nagy része aznap vesztette életét.

  • "Nagyon tiszteljük Frank Wisnert és különösen hálásak vagyunk, amiért a héten Egyiptomba látogatott. A látogatás után semmilyen hivatalos megbízása nincsen. Ma kifejtett álláspontja teljes mértékben magánvélemény. Nem egyeztette kijelentéseit az Egyesült Államok kormányával" - kommentálta hivatalosan Frank Wisner, Obama egyiptomi különmegbízottjának kijelentéseit P. J. Crowley, az amerikai külügyminisztérium szóvivője. (BBC)

  • A BBC helyszíni tudósítója szerint "drámai fordulatot" vettek az események a Tahrír téren. A hadsereg szögesdróttal zárta el a nemzeti múzeum felöli, északi bejáratot, mire válaszul tüntetők feküdtek a saját barikádjaik és a szögesdrót közti területre, hogy megakadályozzák, ha a hadsereg tankokkal próbálna áttörni. A múzeumhoz újabb tankok érkeztek. A hadsereg szombaton többször is a tér elhagyására szólította a tüntetőket és megpróbálta elbontani barikádjaikat. Azt nyilatkozták, hogy mostantól tényleg betartják a 12. napja életben lévő, de eddig be nem tartatott kijárási tilalmat. Szombaton helyi idő szerint este hét óta, négy órája lépett életbe a kijárási tilalom.

  • A BBC arab ügyek szakírója, Magdi Abdelhadi szerint Hoszni Mubarak kettős játékot játszik. Látványos vezéráldozatokat hoz leváltva a rezsim jelképévé vált vezetőket, köztük saját utódjelölt fiát, Gamalt is. Közben viszont fokozza az elnyomást, visszavezényelte az utcákra a titkosrendőröket, lecsapott a demokráciapárti aktivistákra, az állami propaganda pedig nacionalista hangvételre váltott, külföldi összeesküvésként ábrázolva a tiltakozásokat. Csütörtökön több egyiptomi emberi jogi szervezet irodáján is rajtaütöttek, és elfogták az első tüntetéseket szervező fiatalokat is. Aznap sok újságírót is begyűjtöttek az utcákról. A külföldi újságírók péntekre már kiszabadultak az egyiptomi emberi jogi aktivisták többsége viszont - bár szombaton 35-öt kiengedtek - még mindig őrizetben van.

  • A hivatalos amerikai diplomácia elhatárolódni látszik Frank Wisner, Barack Obama egyiptomi különmegbízottjának kijelentésétől, hogy Mubaraknak kéne levezényelnie az átmenetet. A külügyminisztérium nem kívánta kommentálni Wisner kijelentését, de egy neve elhallgatását kérő hivatalnok azt nyilatkozta az AFP-nek, hogy "a nyugalmazott diplomata magánemberként beszélt Mubarak elnök jövőbeni szerepéről". Wisner január 31-én érkezett Kairóba Obama megbízásából. 1986-91 között az Egyesült Államok kairói nagykövete volt, Mubarak elnök személyes ismerőse.

  • A BBC washingtoni tudósítója szerint Wisner amerikai különmegbízott bejelentésével kapcsolatban a legfőbb kérdés, hogy szerinte mennyi ideig kéne Mubaraknak még hatalmon maradnia. Wisner szombaton azt mondta, az átmenet idejére Mubaraknak hatalmon kéne maradnia. A BBC tudósítója szerint ha ez pát hetet jelent, akkor nem történt nagy változás az eddigi amerikai álláspontban. Wisner nem árult el több részletet, az amerikai külügyminisztérium pedig nem kívánta kommentálni kijelentéseit. Az Egyesült Államok pénteken azonnali, de rendezett átmenetet sürgetett.

  • Egy Tahrír téri tüntető tweetje szerint valóban nem olyan felkavaró a hangulat, mint pénteken, de az emberek még mindig viccelődnek és mosolyognak. (BBC)

  • A Human Rights Watch kairói csapata ezekben a percekben tért vissza a Tahrír térről. Beszámolójuk szerint visszafogott a hangulat és kevesebb a tüntető, talán azért, mert hűvös az éjszaka és csepereg az eső. De az is lehet, hogy az elmúlt 12 nap feszültsége kezdi kifárasztani őket. A hadsereg látszólag nyomást készül gyakorolni a tüntetőkre, hogy feladják a teret. A tér bejárataihoz katonai ellenőrzőpontokat állítottak fel, és egyre szigorúbb a beléptetés, írták a Guardiannak. Elméletileg két órája kijárási tilalom van.

  • Jorgosz Papandreu görög miniszterelnök mégsem utazik vasárnap Kairóba. Papandreu az EU nevében tárgyalt volna Hoszni Mubarakkal. (BBC)

  • Az egyiptomi válság kezdetén, a tüntetések első hetében az Egyesült Államok visszafogottan kommunikált, mindkét felet önmérsékletre intette, és egyáltalán nem sürgette Mubarak elnök távozását. A január 28-i tüntetések szétverése után az amerikai diplomácia aktivizálta magát, a tiltakozás második hetére pedig már egyértelműen rezsimváltást, azonnali változásokat kezdett követelni. Wisner szombati nyilatkozat visszalépést jelent, úgy tűnik, az amerikaiak újra Mubarakban látják a reformok végrehajtásának garanciáját.

  • Bár pénteken még határozottan azonnali hatalomváltást követelt az amerikai diplomácia, Barack Obama egyiptomi különmegbízottja, Frank Wisner szombaton hangnemet váltott. "Nemzeti konszenzust kell kialakítani a következő lépés feltételeiről. Az elnöknek hivatalban kell maradnia, hogy irányíthassa a változást" - mondta. (BBC)

  • Az al-Jazeera jelentése szerint a hadsereg tankokkal készül bevonulni a Tahrír térre, ahol az egy órája kezdődött kijárási tilalom ellenére is folytatódnak a tüntetések. A kijárási tilalmat az elmúlt napokban nem tartatták be, de szombaton nagyobb szigort ígért a hadsereg. Parancsnokaik nap közben többször is győzködték a tüntetőket, hogy azok estére térjenek haza.

  • Frank Wisner, Barack Obama egyiptomi különmegbízottja szerint még mindig fennáll az erőszak kockázata, de a dolgok alapvetően jó irányba haladnak Egyiptomban. (Reuters)

  • Úgy néz ki, Hoszni Mubarak mégsem mondott le a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt elnöki posztjáról, az al-Arabíja után az egyiptomi állami tévé is visszavonta az erről szóló hírét.

  • Az al-Arabíja visszavonta korábbi jelentését Mubarak pártelnöki lemondásáról. A helyzet zavaros, a hír ugyanis az egyiptomi állami tévében is megjelent, és a kormánypárt, a Nemzeti Demokrata Párt több politikusa már kommentálta is, többek között azt hangsúlyozva, hogy Mubarak távozása a párt éléről nem érinti elnöki hatalmát.

  • Negyed órával a kijárási tilalom kezdete után semmi jele nincs annak, hogy a hadsereg fellépne az utcán tartózkodók ellen. A kijárási tilalmat a válság kezdete óta egyik nap sem sikerült betartatni, de a hadsereg ma azt állította, hogy fellép a megsértői ellen. Egyelőre nem így történik.

  • A BBC Tahrír téri tudósítója szerint az, hogy Hoszni Mubarak lemondott a kormánypárt éléről, csak megerősítette a tüntetőket abban, hogy idővel elnöki lemondását is kikényszeríthetik.

  • Egy amerikai elemző, Robert Springborg szerint az egyiptomi hadsereg együttműködik a nyugati nagyhatalmakkal Mubarak elmozdítása, ezáltal saját befolyásának fentartása érdekében. Értékelése szerint a hadsereg Mubarakra próbálja irányítani a népharagot. "Ez egy politikai jiujitsu, aminek a lényege, hogy a hadsereg Mubarakot tartja a fókuszban, hogy idővel beáldozhassák, a katonaság pedig a nép megmentőjeként léphessen fel" - nyilatkozta a Reutersnek.

  • Az egyiptomi kormány péntek éjszaka lazított a kijárási tilalom szabályain, így az szombaton helyi idő szerint este hétkor, húsz perc múlva kezdődik. A kijárási tilalmat eddig nem nagyon tartatták be, de a hadsereg most azt ígérte, hazaküldik az utcán levőket.

  • Ismeretlen támadók bombát robbantottak a Gázai-övezet határán fekvő egyiptomi városban, Rafahban. A támadás idején a templom üres volt, senki sem sérült meg. A támadók elloptak egy kersztet a templomból és elmenekültek. A templom kigyulladt. (BBC, Guardian)

  • Az izraeli Haaretz értesülései szerint Gamal Mubarak maga döntött úgy, hogy kilép a kormánypártból, "gesztust gyakorolva a tüntetők felé".

  • Az egyiptomi állami televízió jelentése szerint Gamal Mubarak, Hoszni Mubarak elnök fia immár nem tagja a kormányzó Nemzeti Demokrata Pártnak, írja Szultan al-Kaszemi. Hogy kilépett, vagy kizárták, az nem derült ki.

  • A kormányzó Nemzeti Demokrata Párt teljes vezérkarának a távozása és Mubarak lemondása a pártelnökségről arra utal, hogy megkezdődött az átmenet, de nem abban a radikális formában, amiben azt a tüntetők várták. Az eddig kizárólag elnöki köztársaságban egyre több feladatot vesz át az alelnök, de jelentősen nőtt az évek óta betöltetlen, szombat óta viszont újra létező miniszterelnöki poszt, véli az al-Jazeera elemzője.

  • Az al-Arabíja híradása szerint Hoszni Mubarak lemondott a kormánypárt, a Nemzeti Demokrata Párt elnöki posztjáról. A tüntetők ugyan a lemondását követelték, de nem a párt, hanem az ország éléről. Mubarak távozása a párt éléről, illetve a vezetés leváltása mindenesetre arra utal, hogy a kormánypártot távolítani akarják a rezsimtől. A hírt az al-Jazeera is megerősítette az egyiptomi állami tévére hivatkozva.

  • Szombaton késő este érkezik haza az első 150 magyar turista Egyiptomból, a Vörös-tengernél nyaraló másik 300 utast pedig vasárnap hozzák haza. Ez azt jelenti, hogy az Egyiptomban tartózkodó valamennyi turista hazaérkezik a hétvégén Egyiptomból. Arról azonban az irodáknak nincs információjuk, hogy hányan lehetnek még az ország más részein, akik egyénileg utaztak, esetleg ott dolgoznak vagy tanulnak, mondta Molnár Judit, az Utazási Irodák Szövetségének szóvivője.

    A magyar utasok egyébként nem voltak veszélyben, mert a Vörös-tenger melletti üdülőhelyek az ország más részein jellemző zavargások ellenére csendesek, nyugodtak maradtak. Panaszt senkitől sem kaptak az utazási irodák. Az utazási irodák abban bíznak, hogy Egyiptomban néhány héten belül rendeződik a helyzet és újra indíthatnak charterjáratokat a népszerű üdülőhelyekre. (Független Hírügynökség)

  • "Érdekes, hgoy az egyiptomi kormány mindent megtesz, kivéve amit a nép valójában akar. Nem rémlik, hogy a tüntetők »Követeljük a párt vezető testületeinek megreformálását!« feliratú transzparensekkel tüntettek volna" - kommentálta a kormánypárt elnökségének a lemondátást Szultan al-Kaszemi, a Nation publicistája.

  • Egyre több tüntető tart attól a Tahrír téren, hogy a hadsereg megpróbálja majd kiüríteni a teret. Az egyik újságíró szerint a katonák jelenleg nem engednek ki vagy be embereket, a nemrég a tüntetőkhöz szóló tábornok beszédét pedig színjátéknak nevezte. Délelőtt egy katona azt állította, hogy ezúttal a korábbiaknál szigorúbban betartatják majd az este héttől életbe lépő kijárási tilalmat. (al-Dzsazíra)

  • A hadsereg egyik parancsnoka megint egy hangosbeszélőn keresztül próbálta távozásra bírni a tüntetőket. "Kifejezhetitek a követeléseiteket, de kérlek, hagyjátok meg, ami még megmaradt Egyiptomból. Nézzetek körbe" - mondta, de a tömeg kiáltásai belefojtották a szót. (BBC)

  • A Nemzeti Demokrata Párt vezetéséből távozott Gamal Mubarak, az elnök fia is, írja a Reuters az állami tévére hivatkozva. A párt új főtitkára Hoszam Badravi, aki az NDP liberális szárnyához tartozik. (BBC)

  • Benyújtotta lemondását a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt vezetésének több tagja, jelentette be az állami tévé. (BBC)