Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Az al-Dzsazíra egyik kairói tudósítója szerint az egyik katona péntek este azt mondta neki, hogy az új intézkedések alapján este héttől életbe lépő kijárási tilalmat ezúttal szigorúan be fogják tartatni. Az eddigi kijárási tilalmakat a legtöbb tüntető figyelmen kívül hagyta, de a hadsereg sem erősködött, amiért nem hagyták el a Tahrír teret.

  • Angela Merkel német kancellár is békés és rendezett változásokra szólított fel Egyiptomban. Szerinte "hanyagság" lenne nem a tüntetők mellé áll, írja a Reuters.

  • "Az egyiptomi ellenzék nem az egyiptomi népet képviseli, hanem a saját ügyüket, amely nem adja meg az embereknek, amiért küzdenek" - írja egy kairói a Twitteren. Úgy tűnik, hogy a tüntetők közül többen nem bocsátják meg, ha az ellenzék szombaton leül tárgyalni a kormányzattal. (BBC)

  • Mubarak elnök a gazdasági ügyekért felelős miniszterekkel találkozik, jelentette az állami hírügynökség. Úgy tűnik, hogy az elnök továbbra is az ország felelős vezetőjeként akar megjelenni, noha több hír szerint a valódi hatalom már inkább Omar Szulejmán alelnök kezében lehet. (BBC)

  • A BBC úgy tudja, hogy a Muzulmán Testvériség is hajlandó tárgyalni a kormányzattal, feltéve, hogy a rezsim reagál a tüntetők követeléseire. Két fontos ellenzéki mozgalom, az al-Vafd és az al-Tajammu már elfogadta a tárgyalási ajánlatot az alkotmányreformról, számolt be róla az állami tévé.

  • A kormány lehet, hogy abban reménykedik, hogy valahogy kibekkeli a tüntetéseket, de a BBC egyik tudósítója szerint a Tahrír tériek legalábbis egyelőre nagyon eltökéltnek tűnnek.

  • Az egyik izraeli rádió szerint nem az Izraelbe vezető cső sérült meg a robbanásban, írja a Reuters. A hírügynökség szerint a jordániai ág sérülhetett meg, ugyanakkor az biztos, hogy elővigyázatosságból leállították az Egyiptomból Izraelbe érkező gázt is. Az 1979-es békeegyezmény értelmében Izrael földgáz-készleteinek 40 százaléka érkezik Egyiptomból.

  • "Patthelyzet. A tankok próbálnak átjutni a barrikádokon, a tüntetők élő pajzsként állítják meg őket" - írja Ivan Watson, a CNN tudósítója is a Twitteren.

  • Kis adag robbanószert helyeztek el a csővezeték melletti egyik műszaki helyiségbe, azonban az al-Dzsazíra kairói tudósítója úgy tudja, nem sérült meg komolyabban a föld alatt futó vezeték a robbanástól. Volt egy kisebb gázszivárgás, de már uralják a hatóságok a helyzetet.

  • A hadsereg elzárta a felrobbant gázvezetéket, jelenleg a lángok megfékezésén dolgoznak, mondta egy biztonsági forrás a Reutersnek.

  • Az állami tévé szerint terroristák felrobbantottak egy Izraelbe vezető gázvezetéket a Sínai-félsziget északi részén a határ közelében. Helyszíni források megerősítették az al-Dzsazírának, hogy robbanás történt, el-Arish lakosai lángokat látnak a közelben. "Szabotőrök kihasználták a biztonsági helyzetet, és felrobbantottak egy gázvezetéket" - jelentették be az állami tévé tudósítói. Sérültekről nem érkeztek hírek.

  • A legutolsó hírek szerint Omar Szulejmán alelnök szombaton találkozik az ellenzéki vezetőkkel Kairóban. Szamir Radvan pénzügyminiszter pedig megerősítette, hogy vasárnap újra kinyitnak a bankok, hétfőtől pedig a tőzsde is újraindul. (BBC)

  • Az al-Dzsazíra tudósítója szerint máris feszültebb a helyzet, úgy tűnik, hogy két csoport farkasszemet néz egymással, a katonák is felkészültek arra, hogy szétválasszák őket.

  • A kijárási tilalom véget ért, szombaton már az eddigieknél később, este héttől lép csak megint életbe. A Tahrír tér csendesen ébredezik, 30-40 katona reggelizik és kap eligazítást a nemzeti múzeumnál, számolt be róla az al-Dzsazíra tudósítója. Éjszaka lövéseket hallottak a tér közelében, amitől többen megijedtek, de ennél nagyobb attrocitás nem történt.

  • A kairói téren is viszonylagos nyugalom van, a tankok hátrébb húzódtak, a kormánypárti, erőszakos tömeg eltűnt, a tüntetők csendben vannak. A hidakon voltak kisebb összetűzések, de a hadsereg beavatkozott. (Guardian)

  • Alexandriában véget ért a tiltakozás, az emberek aludni próbálnak. Többen őrt állnak a fosztogatások megakadályozására. (Guardian)

  • Az al-Ahram című, állami napilap azt írja, hogy meghalt a 36 éves Ahmed Mohamed Mahmud, a lap egyik társkiadványának fotósa. Mahmud egy erkélyről fényképezett, amikor valószínűleg egy orvlövész golyója találta el. Sérülésébe a kórházban halt bele. (BBC)

  • Barack Obama amerikai elnök azt mondta, hogy Egyiptom jövőjét a népnek kell eldöntenie. Szerinte miután Mubarak bejelentette, hogy nem indul újra a szeptemberi elnökválasztáson, fel kell tennie magának a kérdést: hogyan hagyhat olyan örökséget maga után, amellyel Egyiptom átjuthat az átmeneti időszakon. "Remélem, hogy a helyes döntést hozza" - mondta.

    Obama azt mondta, kétszer beszélt a tüntetések kezdete óta Mubarakkal. "Azt javasoltam neki, hogy hallgatnia kell a körülötte lévőkre a kormányban, hallgatnia kell az egyiptom népre és rendezett, komoly döntést kell hoznia a jövőről. (BBC, Guardian)

  • Ülősztrájk kezdődött az eső ellenére az egyik téren Alexandriában, több tüntető azt mondta, hogy nyolcvan napig fognak ülni a nyolcvanmillió egyiptomiért. (BBC)

  • Az egyiptomi kormány visszaszólt az elmúlt napokban az újságírókat ért támadásokat a kormányhoz kapcsoló nemzetközi kritikákra. Szerintük tévúton járnak, akik arra utalnak, hogy valamifél hivatalos utasítás lett volna a külföldi újságírók ellen. Az újságírók vagy bárki elleni erőszakot elfogadhatatlannak tartják, korábban is, és most is szívesen látják Egyiptomban a külföldi újságírókat. Ha mégis őrizetbe vettek és kikérdeztek újságírókat, akkor az információs minisztérium sikeresen felgyorsította szabadon engedésüket. (Guardian)

  • Ahmed Safík miniszterelnök közleményben jelentete be, hogy nem fogják erővel eltávolítani a tüntetőket a térről. (AFP)

  • A Fehér Ház és a kongresszus bírálatának kereszttüzébe kerültek az amerikai hírszerző szolgálatok, amiért nem jelezték előre az egyiptomi zavargások kitörését és az Amerika-barát tunéziai rendszer összeomlását, jelentette az AP. Barack Obama azt üzente, hogy csalódott a hírszerzők munkájában. Szerinte a szolgálatok nem figyelmeztettek arra, hogy a tunéziai tüntetések Zin el-Abidin ben Ali bukásához fognak vezetni, és kevés előzetes értesülés szólt arról, hogy Egyiptomban tömegmegmozdulások készülnek. (MTI)

  • Az egyiptomi egészségügyi minisztérium tájékoztatása szerint ötezernél is többen sebesültek meg az elmúlt napokban kitört erőszakos összecsapásokban. (Guardian)

  • Az egyiptomi vezetés enyhített a kijárási tilalmon, amely így szombaton már este héttől másnap reggel hatig lesz érvényben. Eddig délután öttől másnap reggel hétig élt az intézkedés, idézi az állami tévét a Reuters.

  • Feltüzelő a hangulat Alexandriában, mindenki elszánt, de közben énekelnek és beszédeket mondanak, számolt be róla egy szemtanú. (BBC)

  • A MENA állami hírügynökség szerint "Az Arab Liga vezetője arra sürgeti a tüntetőket, hogy menjenek haza", miközben Amr Músza pénteken csatlakozott a tüntetőkhöz, és új egyiptomi kezdet szükségességéről beszélt. (BBC)

  • "Egyiptomnak kell eldöntenie, hogyan tovább. Nem vagyok benne biztos, hogy nekünk, akik nem vagyunk egyiptomiak, meg kellene próbálnunk beleavatkozni ebbe" - mondta Nicolas Sarkozy francia köztársasági elnök. (BBC)

  • A tüntetők nem mennek sehova, amíg Mubarak és kormány konkrét lépéseket nem tesz a szabad és tisztességes választások felé, mondta Robert Gibbs, a Fehér Ház szóvivője. Többször is konkrét lépésekről beszélt, azonban ezeket nem pontosította, viszont nélkülük további zavargást valószínűsített. (Guardian)

  • A CNN egyik elemzője szerint a tüntetések komoly hatással lesznek a gazdaságra, és végül a demonstrációk egyik kiváltó oka, a munkanélküliségi mutató nemhogy javulni, de jelentősen romlani fog.

  • Omar Szulejmán alelnök szombaton találkozik független egyiptomiak egy csoportjával, a Bölcsek Tanácsával, hogy a válság lehetséges megoldásairól tárgyaljon velük, jelentette a Reuters. A csoport javaslata szerint Mubarak szimbolikus pozícióban maradna, azonban tényleges hatalmát az alkotmány egyik pontjának megfelelően átadná alelnökének. Egyes alkotmányjogászok szerint ugyanakkor ez problémákba ütközne. A Bölcsek Tanácsa szerint mindenesetre ez a megoldás kompromisszumos javaslatot jelentene, és a tüntetőkkel is lehetne tárgyalni róla. (Guardian)