2024. július 5. 18:00
Spanyolország
Németország
StuttgartArena Negyeddöntő
2024. július 5. 21:00
Franciaország
Portugália
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Soha nem látott tüntetések Egyiptomban

Fontosabb részletek
  • Egyiptomban január 25-én kezdődtek tüntetések az elnök ellen. Február 1-én egymillióan vonultak az utcára Kairóban, Hoszni Mubarak aznap bejelentette, hogy szeptemberben távozik
  • A válság során több mint háromszázan meghaltak, a sérültek száma több ezer.
  • Hoszni Mubarak február 11-én elhagyta Kairót, és azonnali hatállyal lemondott.
  • A Tahrír téren örömünnep kezdődött.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Rasid Mohamed Rasid volt kereskedelmi minisztert állítása szerint meglepte, hogy eltiltották az ország elhagyásától és eljárást indítottak ellene. A döntésről ráadásul a tévéből kellett értesülnie. (al-Arabíja)

  • A Credit Agricole bank becslése szerint eddig 3,1 milliárd dollárba került a válság az Egyiptomi gazdaságnak, a számításaik szerint minden egyes további nappal újabb 310 millió dollárt bukik az ország. (AP)

  • Lövéseket hallani a tér közeléből, úgy tűnik, hogy a Tahrír körüli utcákban összecsaptak a Mubarak-pártiak a kormányellenes tüntetőkkel, írja a Guardian egyik helyszínen tartózkodó olvasója. Ugyanakkor az sem kizárt, hogy a hadsereg adott le figyelmeztető lövéseket.

  • A BBC arab adásának egyik műsorában megkérdezett nézők 62 százaléka szerint Mubaraknak azonnal le kellene mondania, 38 százalékuk szerint még maradhatna.

  • Ismeretlenek behatoltak az al-Dzsazíra kairói irodájába, megrongálták és felgyújtották a berendezést, tájékoztatott a tévé, de ennél többet nem árultak el.

  • Az al-Jazeera jelentése szerint már a Tahrír téren is tudják, hogy csak álhír a Mubarak lemondásáról terjedő pletyka. Helyszíni tudósítójuk szerint az emberek kicsit csalódottak.

  • A Guardian jelentése szerint a téren ünneplés kezdődött, mert elterjedt, hogy Mubarak lemondott. Nem először tötrént ilyen, de a hír most sem igaz.

  • "Külső hatalmak nem diktálhatják a hatalomátadás ütemét" - jelentette ki a CNN-nek Ahmed Abdul Geit pénzügyminiszter, aki szerint Mubarak egyelőre hatalmon marad. Az elnök "Egyiptomi földön fog meghalni" - mondta. Nyilván arra célzott, hogy Mubarak nem menekül el.

  • Az egyiptomi állami hírügynökség (MENA) szerint az államügyészség eltiltotta az ország elhagyásától Rasid Mohamed Rasid volt kereskedelmi minisztert. Ő a hétvégén leváltott kormány negyedik minisztere, aki ellen eljárást indítottak. Rasid esete ugyanakkor más, mint az eddigiek, mert őt Mubarak felkérte a folytatásra, de ő ezt elutasította, mert nem értett egyet Mubarak maradásával. Rasid Mubarak fiának jó barátja, az egyik legnyugatbarátabb egyiptomi politikus. A MENA jelentése szerint Rasid ellen közpénz ellopásának gyanújával nyomoznak. (Guardian)

  • Az EU állam- és kormányfői pénteki brüsszeli tanácskozásuk után önmérsékletre szólították a szembenálló feleket Egyiptomban, ugyanakkor felszólították a rezsimet, hogy azonnal lásson neki a kormány demokratikus átalakításához. (Guardian)

  • A DPA jelentése szerint az EU állam- és kormányfői szerint Mubaraknak azonnal el kell kezdenie a hatalomátadást egy demokratikusabb kormánynak.

  • Az al-Jazeera szerint ötvenezer demonstráló követeli Mubarak távozását Rafahban. Rafah Egyiptom és a Gázai-övezet határán fekszik.

  • A BBC tudósítója a Guardiannal szemben azt írja, most kevesebben vannak Alexandriában, mint kedden, és a hangulat sokkal feszültebb, mint Kairóban. "Sok a tank és a gyalogos katona az utcán, de a főtéren, ahol tüntetnek, nincsenek" - írta.

  • Több százezren vonultak az utcára Alexandriában, ahol az eddigi legnagyobb, keddi tüntetésen százezren vettek részt. A tüntetők a beszámolók szerint a nemzeti himnusz dallamára azt éneklik, hogy "egyeszer minden diktátornak vége lesz". (Guardian)

    000 Nic535834
  • Bár az embrionális szír ellenzék péntekre a tunéziai és egyiptomi megmozdulásokhoz hasonlóan az interenetes közösségi hálózatokon szerveződő demonstrációt tervezett, a harag napja néven meghirdetett esemény elmaradt, jelentette a Guardian helyszíni tudósítója. Mint írja, a tiltakozásról szóló twitterüzeneteket valószínűleg külföldön írják, és a hírekkel szemben az internetet sem kapcsolták le az országban. A rendőrség csak a szokásos erőkkel van az utcákon.

  • A tüntetések kezdete óta példás visszafogottsággal nyilatkozó Muzulmán Testvériség vezetője aggasztó nyilatkozatot tett. Rasad al-Bajúmi a japán NHTV-nek nyilatkozva arról beszélt, hogy a Mubarak távozása után felálló ideiglenes kormánynak fel kéne mondania a békeszerződést Izraellel. Ez ellentmond a Testvériség korábbi nyilatkozatainak, amiben a békeszerződés fenntartását ígérték. (The Atlantic)

  • A Guardian legfrissebb alexandriai jelentése szerint a tüntetők diadalittasak, biztosak a sikerben. Katonai teherautók járják az utcákat, hangszóróikból a Nasszer-korszak nacionalista dalai szólnak.

  • A Guardian elemzője, Ian Black szerint négy lehetséges forgatókönyve van az eseményeknek. Az első szerint Mubarak lemond, a hatalmat Omár Szulejmán alelnök veszi át és elkezdődik az alkotmányos reform. A második szerint a kormány megpróbálja kiülni a tiltakozásokat, amik idővel elhalnak. A harmadik szerint akár ma vérfürdőbe torkollnak az események, ez viszont konfrontációhoz vezethet a nyugati szövetségesekkel. A negyedik forgatókönyv szerint holtpontra jutnak az események, és jelenlegi formájukban folytatódnak a tiltakozások.

  • A Twitteren terjedő legfrissebb hírek szerint pár tüntető megindult az elnöki palota irányába, de a többség a Tahrír téren várakozik. A Tahrírtól keletre, a Talát Harb téren pedig összecsapások robbantak ki az ellenzékiek és a mubarakisták között.

  • Amerikai diplomáciai források megerősítették, hogy folyamatos tárgyalásban vannak az egyiptomi vezetéssel. A téma Mubarak azonnali leváltása, a tervek szerint az elnököt egy háromtagú alkotmánytanács váltaná. Mohamed el-Baradei állítólag már a hét elején felvetette a háromtagú tanács lehetőségét az amerikaiaknak, eszerint a három ember közül egyet a hadsereg, kettőt a civilek delegálnának. (BBC)

  • Az al-Jazeera jelentése szerint még délután is ezrével érkeztek a demonstrálók a Tahrír térre, hogy csatlakozzanak az ellenzék Mubarak-ellenes tüntetéséhez. A téren sosem látott tömeg gyűlt össze, de az oda vezető hidak is tömöttek.

  • Az al-Arabíja értesülései szerint a hadsereg utasításba kapta, hogy védjék meg a külföldi újságírókat, írja Szultan al-Kaszemi. Csütörtökön több külföldi stábot is zaklattak és bántalmaztak a tüntetők.

  • A BBC jelentése szerint nagyjából 2000 kormánypárti tüntető érkezett a Tahrír tér északi bejáratához, a nemzeti múzeum épületéhez. Összecsapás robbant ki az ellenzékiek és a mubarakisták között, köveket dobálnak.

  • Interjút készített az al-Jazeera Mohamed Ragabbal, a kormányzó Nemzeti Demokrata Párt szóvivőjével. Ragab szerint Mubarak a nép minden követelését teljesítette. Arra a kérdésre, hogy a nép Mubarak távozását követeli, azt felelte, hogy ehhez idő kell, "hogyan tudnánk ilyen gyorsan megreformálni az alkotmányt". Szerinte a történések mögött külföldi hatalmak állnak, akik megpróbálják egymás ellen fordítani a muzulmánokat és a kersztényeket. A kérdésre, hogy mely külföldi hatalmakra gondolt, azt felelte, mindegyikre. Azt mondta, hogy az al-Jazeerát azért kapcsolták le Egyiptomban, mert az egyiptomiak nem akarják nézni.

  • Az al-Jazeera jelentése szerint a 280 ezer lakosú Asszuánban húszezren, az 1,1 milliós Manszúrában félmillióan, az 500 ezer lakosú Damanhúrban százezren tiltakoznak Mubarak távozását követelve.

  • A BBC helyszíni jelentése szerint pénteken az addig békésebb Alexandriában vált feszültté a helyzet. Tízezrek tüntetnek az utcákon a kormány ellen, és a hadsereg is nagyobb erőkkel vonult az utcákra, mint eddig. A városban egy hét után újra vannak rendőrök is, egyenruhában és civilnek álcázva is. A kormányellenes tüntetők egy civil ruhás rendőrt megvertek és elhurcoltak.

  • Peter Beaumont, a Guardian helyszíni tudósítója szerint képlékeny a helyzet Kairóban. A Tahrír téren karneváli a hangulat, mindenki jókedvű, de a térre vezető úton a hadsereg és fegyveres civil brigádok is a falhoz állították és kihallgatták. Az egyik ellenőrzés után a belügyminisztériumba hurcolták és két órára őrizetbe vették, majd azzal engedték útjára, hogy a újra a tér közelébe megy, nem ússza meg ilyen könnyen.

  • A Guardian egyik, megbízható forrásnak bizonyult kommentelője szerint többen látták, hogy Egyiptom hercegprímása egy muzulmán vallási vezetővel kéz a kézben sétált a Tahrír téren. A hercegprímás a nemzeti egységről beszélt, azt mondta, a vallási különbségekről szóló rémhíreket a bukásra ítélt kormány terjeszti, hogy megossza a tüntetőket. Ezt az imám is megerősítette.

  • Az al-Karama ellenzéki párt vezérének Naga Hammadi városában levő házát késekkel felfegyverzett "huligánok" vették körbe a párt közleménye szerint. (al-Jazeera)