Szorulhat a hurok Berlusconi körül

2011.02.15. 20:47
Silvo Berlusconi olasz kormányfőnek bíróság elé kell állnia a szexbotrány ügyében, márciusban pedig korrupciós ügyei is újraindulnak. Az eddig minden bírósági eljárást átvészelő Berlusconi nehéz hónapok elé néz, újabb bizalmi szavazás is várhat rá a parlamentben.

Egy olasz bíróság döntése alapján eljárást indítanak Silvio Berlusconi olasz miniszterelnök ellen, akit azzal vádolnak, hogy szexuális szolgáltatásokért fizetett egy kiskorú, 17 éves lánynak, majd pedig hatalmával visszaélve próbálta eltusolni a lány egyik lopási ügyét. A per április 6-án kezdődik majd egy milánói bíróságon. Berlusconi még nem kommentálta a bíró döntését.

Miközben számos bizalmasa és szövetségese kapott már börtönbüntetést, a bírósági ügyek nagy túlélőjét jogerősen nem ítélték el, korábban több szexbotrányt is átvészelt, a legnagyobb büntetése az volt, amikor felesége beadta a válókeresetet.

Két vádpontban is védekeznie kell

A vádak szerint Berlusconi fizetett a szexért a 17 éves, Ruby nevű lánynak, aki az egyik olasz bárban táncosnőként dolgozik és többször is járt az olasz kormányfő villájában rendezett partikon. 2010. májusában lopás gyanújával vitték be a lányt az egyik rendőrőrsre, Berlusconi pedig személyesen járt közben a szabadon engedéséért. Az odatelefonáló miniszterelnök azt állította, hogy a lány Hoszni Mubarak, azóta lemondott egyiptomi elnök unokája, és óriási diplomáciai botrányt okozna letartóztatása. Ha mindkét vádpontban bűnösnek találják, akkor akár tizenöt év börtönt is kaphatna. (Az ügyről bővebben itt olvashat>>>)

000 DV915101

Berlusconi tagadja a vádakat, állítása szerint soha nem fizetett szexért, és politikai lejárató kampány indult ellene. Ruby is azt állította, hogy nem volt köztük szexuális kapcsolat. A másik vádpontban ügyvédei azzal védekeztek, Berlusconi valóban azt hitte, hogy a lány Mubarak rokona. Ügyvédei azzal is próbálták meghiúsítani a vádemelés lehetőségét, hogy szerintük az ügy nem a milánói bíróság hatáskörébe tartozik, mivel Berlusconi villája a város határán kívül esik.

Ráadásul nemcsak azt állítják, hogy a vádak nem állnak meg, hanem azt is, hogy az ügyészségnek nincs is joga vizsgálni a miniszterelnököt, írja az Economist. Berlusconi jogászai szerint az ügyben ugyanis csak egy, a parlament felhatalmazásával működő különleges bíróság emelhetne vádat, habár a lap szerint ez egy bonyolult jogi kérdés. A parlament alsóháza mindenesetre támogatta őket, amikor február 3-án 315 igen szavazattal 298 ellenében elutasította az ügyészség házkutatási indítványát arra hivatkozva, hogy az ügyet rossz bíróság tárgyalja.

Az ellenzéki képviselők szerint a parlament túllép hatáskörén, Berlusconi azonban azzal vádolta az ügyészeket, hogy szembemennek a parlamenttel, koalíciós partnere, az Északi Ligát vezető Umberto Bossi pedig a totális háború kezdetéről beszélt a törvényhozás és az igazságszolgáltatás között. Olaszországban hagyományosan feszült a viszony a kormány és a bíróságok között, amely csak romlott Berlusconi elmúlt évei alatt.

2500-nál is többször a bíróságon

Berlusconi 2009-ben a legüldözöttebb embernek nevezte magát a világ történelmében, saját bevallása szerint az elmúlt két évtizedben 2500-nál is többször kellett megjelennie a bíróságon, a jogi költségei pedig meghaladták a kétszázmillió eurót (kb. 5,4 milliárd forintot).

Sok kritikusa szerint ugyanakkor valójában a háttérben úszott el ennek a rengeteg pénznek a nagy része, szerintük egy interjúban el is szólta magát, amikor arról beszélt, milyen sokba kerülnek neki a tanácsadók és a bírók, majd sietve korrigált, hogy a tanácsadók és az ügyvédek. Berlusconi nyilvánosan rendszeresen komédiának nevezte az ellene folyó eljárásokat, szerinte ezek legfeljebb annyi problémát jelentenek, hogy addig sem tud a munkájával foglalkozni, amíg a bíróságra kell járnia.

Berlusconi-ellenes tüntetők a a milánói bíróság előtt
Berlusconi-ellenes tüntetők a a milánói bíróság előtt

Berlusconi és az elhíresült nőügyek

A mostani ügy azért is különleges, mert Berlusconit először helyezték vád alá magánéleti, és nem üzleti ügy miatt. Ugyanakkor korábban is több szexbotrányban felmerült már a neve, ezért is tüntetett vasárnap több százezer nő tüntetett Berlusconi ellen Olaszország-szerte. Felesége, Veronica Lario már legalább tíz év fontolgatja a válást, végül két éve adta be a válókeresetet, miután férjét hírbe hozták egy 18 éves lánnyal, akinek 6000 eurós gyémánt nyakéket küldött a születésnapjára.

000 DV915105

Berlusconi Szabadság Népe (PD-L) pártja feltűnően gyakran jelölt színésznőket és televíziós műsorvezetőnőket képviselőnek, a politikus pedig 2007-ben egy gálaesten házassági ajánlatot is tett pártja egyik fiatal képviselőnőjének.

2009-ben aztán előkerültek az első fotók az azóta kiárusított szicíliai villában rendezett, elhíresült partikról, amelyekről még ismert politikusok sem hiányozhattak, az egyik fotón például egy Mirek Topolánek volt cseh miniszterelnökkel azonosított meztelen férfit lehetett látni kitakart arccal. Azért is vizsgálatot indítottak Berlusconi ellen, mert állítólag hivatali helikopterén szállította a villába a flamenco-táncosokat.

A legtöbbször az üzleti manővereit támadták

Berlusconit rendszeresen kapcsolatba hozták a maffiával is, legtöbbször elfogott maffiózók vallottak ellene, egyikük szerint Berlusconi barátságot ápolt a Corleone család tagjaival is. Berlusconi 1997-ben elismerte, hogy ismert egy Vittorio Mangano nevű maffiózót, de állítása szerint csak egy lótenyésztő farmot akartak létrehozni, a tervet azonban később elvetették. Több ügyet bizonyítékok hiányában  zártak le, a bírók többször bizonytalannak találták a vádalkut kötött maffiózók vallomásait.

Ennek ellenére azóta is felmerülnek még a maffiavádak, éppen az előző év végén előkerült periratok szerint az olasz miniszterelnök egykori üzleti partnere, a júniusban hét év börtönre ítélt Marcello Dell'Utri szenátor összekötő volt a Cosa Nostra, a szicíliai maffia és Berlusconi között. Maffiafőnökök azt állították vallomásukban, hogy Berlusconi egyik cége védelmi pénzeket fizetett, hogy antennákat szerelhessen fel Szicíliában.

Bírálói szerint sokszor a bizalmi szavazásokat és nehéz kormányzati helyzeteket is ellenzéki képviselők megvásárlásával oldotta meg a parlamentben, legtöbbször azonban médiacézárként kötött üzleti ügyei miatt kellett a bíróságra járnia. A tulajdonában álló Mediaset homályos adásvételi ügyletei miatt már többször is nyomozott adócsalás gyanújával az ügyészség.

A vizsgált esetek nem álltak meg az országhatárnál sem, a korrupciós ügyeket kivizsgáló spanyol ügyészség már tizenkét rendbeli adócsalás és okirathamisítás miatt is vádat akart emelni Berlusconi ellen. Baltasar Garzón vizsgálóbíró szerint Berlusconi több mint százmillió eurós adócsalásért felelhetett az 1990-es évek elején a Spanyolországban is érdekeltségekkel bíró egyik cég vezetőjeként.

Mindent bevetettek

Berlusconi rendre tagadta az ellene felhozott vádakat, sztárügyvédei mellett pedig kormányra kerülve törvényhozási eszközöket is bevetett az eljárások megszüntetéséért vagy felfüggesztéséért. Egy milánói bíróság az egyik ügyben például azért mentette fel a kormányfőt a mérleghamisítás vádja alól, mert hatalomra kerülve Berlusconi olyan toleránsabb törvényeket fogadtatott el, amelyek értelmében az érintett pénzügyi műveletek már nem számítottak bűncselekménynek.

000 DV913250

Egy 2002-ben elfogadott törvény szerint pedig a folyamatban lévő büntetőpereket félbe lehetett szakítani és más városba lehetett áthelyezni, ha a vádlottaknak alapos okuk volt arra, hogy kétségbe vonják a bírák pártatlanságát, amit Berlusconi rendszeresen megtett. Egy 2003-as jogszabály pedig már mandátuma lejártáig jogi védettséget biztosított a kormányfőnek.

A legfelsőbb bíróság és az alkotmánybíróság ugyan rendszeresen felülvizsgálta ezeket a törvényeket, azonban közben az újraindult ügyek rendre elavultak, a törvényhozás pedig többször is újabb mentelmi jogokat biztosító jogszabályokat fogadott el a régiek helyett, így az időhúzás kifizetődött Berlusconinak.

A korrupciós ügyei is újraindulnak

Legutóbb egy 2010. áprilisában elfogadott törvény 18 hónapig büntetőjogi ügyekben ismét immunitást biztosított Berlusconinak, mivel lehetővé tette a kormány tagjainak, hogy hivatalos elfoglaltságukra hivatkozva ne jelenjenek meg a bíróságon. Azonban az alkotmánybíróság január közepén részlegesen megsemmisítette a törvényt, így márciusban két korrupciós ügy is újraindul Berlusconi ellen, egy harmadikban pedig két hét múlva tartanak meghallgatást.

Az egyik ügyben azzal vádolják Berlusconit, hogy hatszázezer dollárral próbálta hamis tanúzásra bírni egy korábbi, adóügyekben eljáró ügyvédjét, David Mills-t még az 1990-es években. Egy másik ügyben adócsalással vádolják, eszerint offshore vállalatokat felhasználva vette meg amerikai filmek sugárzási jogát, majd pedig trükközve adta el őket Mediaset nevű cégének.

Újabb bizalmi szavazás is jöhet

A Ruby-ügy mellett tehát korrupciós perekkel is újból szembe kell majd néznie Berlusconinak a következő hetekben. A politikus ugyan már jelezte, hogy nem fog lemondani, és feltehetően pártja, a Szabadság Népe sem fogja távozásra felszólítani, azonban az olasz kormányfő a parlamentben sincs könnyű helyzetben. December közepén csak néhány szavazattal élt túl egy bizalmi szavazást az alsóházban, ahol korábbi szövetségese, Giancarlo Fini nélkül elveszítette biztos többségét. A megmaradt koalíciós szövetséges, Umberto Bossi Északi Ligája eddig kitartott Berlusconi mellett, azonban közben az adóreformmal és föderalizmus követelésével zsarolta a kormányfőt.

Akár már közel is lehet az újabb, az előzőnél is sorsdöntőbb bizalmi szavazás, hiszen a föderalizmusról szóló törvényt eddig nem sikerült elfogadtatni a parlamentben és Girorgio Napolitano köztársasági elnökkel sem, ezért felmerült, hogy egy bizalmi szavazással egybekötve próbálkozzanak az áterőltetésével. Ha ez elbukik, akkor előfordulhat, hogy még azelőtt előrehozott választásokat kell kiírni, hogy a legújabb szexbotrány ügyében egyáltalán elkezdődne a bírósági tárgyalás.