Fordulat az arab világban

2011.03.28. 11:04

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • Továbbra sem egyértelmű, mi történt Kadhafi szülővárosában. Több ellenzéki forrás arról ír, hogy már elfoglalták a várost, független beszámolók azonban ezt egyelőre nem erősítették meg, sőt, a Telegraph tudósítója szerint egyelőre Kadhafi híveivel van tele az utca.

  • Kadhafi megpróbált diplomáciai és katonai segítséget szerezni különféle afrikai vezetőktől, de nem járt sok sikerrel, írja a Financial Times. Végigtelefonálta a potenciális szövetségeseket, ígért és fenyegetőzött, de nem igazán akartak melléállni, pedig korábban ő volt az Afrikai Unió egyik leginkább bőkezű támogatója. Yoweri Museveni ugandai elnök például arrogánsnak nevezte Kadhait és befagyasztotta az országában lévő líbiai vagyont.

  • A Telegraph szerint az internetet is lekapcsolták Tripoliban. Erre Kadhafinak szüksége is lehet, ha tervez még néhány olyan húzást, mint a hétvégi, amikor a kormányzati megszorítások ellen szervezett londoni tüntetést háborúellenes demonstrációnak állította be.

  • A BBC helyszíni tudósítója szerint kezd hiánycikké válni az élelmiszer a fővárosban. Az emberek hosszú sorokban állnak kenyérért.

  • Rasz Lanufban és Bregában a felkelők újra teljes gőzzel beindítanák az olajtermelést. A két város a napi másfél millió hordós olajexport jelentős részét biztosítja, a lázadások kezdete óta ugyanakkor legfeljebb napi százezret termelnek, mert a külföldi munkások és a szakemberek is elmenekültek.

  • Hétfő reggel ez az állás Líbiában:

    - A legfontosabb front Kadhafi szülővárosánál, Szirténél húzódik. A szövetségesek légitámadásainak segítségével az ellenállók egyes hírek már elfoglalták a várost, más források szerint ez még nem történt meg.Ha Szirte elesik, a következő lépés Miszráta lehet.

    - A lázadók az előrenyomulás során elfoglaltak több fontos olajkikötőt, így Bregát, Rasz Lanufot és Bin Dzsavádot is.

    - Kedden a NATO átveszi az irányítást a légtérzár betartatása felett. Közben Törökország már a fegyverszünetben vállalna szerepet.

  • Egymásnak ellentmondó információk jelentek meg Szirte sorsáról. Bár a lázadók szóvivője korábban még arról beszélt, hogy a várost bevették, egy ott tartózkodó, a Reuters-szel kapcsolatban álló újságíró szerint még a kormánycsapatok ellenőrzik. (BBC)

  • Kilenc nagy erejű robbanást lehetett hallani Szirtében, jelentette az AFP tudósítója. Egyelőre nem tudni, kik robbantottak.

  • A lázadók egyik szóvivője szerint Kadhafi szülővárosát, Szirtét is bevették hétfőre virradóra. A hírt független források nem erősítették meg. Az ellenzéki nemzeti tanács szóvivője elmondta: a fegyveresek nem ütköztek különösebb ellenállásba. Szemtanúk szerint egy katonai járművekből álló konvoj Tripoli irányába elhagyta a várost. (al-Dzsazíra)

  • A koalíciós erők harci gépei Kadhafi szülővárosát, Szirtét bombázták. A líbiai kormány szóvivője szerint az akcióban három civil vesztette életét. Vasárnap késő este Tripoliból is nagy erejű robbanások hallatszottak. (BBC)

  • Kadhafi szülővárosához érhetnek a felkelők

    Nehéz eldönteni, hogy Kadhafi katonái menekülnek ilyen gyorsan, vagy az ellenállók törnek előre feltartóztathatatlanul. Mindenesetre ritka sikeres napot zártak a felkelők, a tengerparton előretörve az olaj miatt fontos városokat foglaltak el, és a diktátor szülővárosát, Szirtet is elérhet a frontvonal.

  • A NATO sikeresen megkezdte a Líbia feletti légtértilalmi övezettel kapcsolatos intézkedések végrehajtását - jelentette be Charles Bouchard kanadai tábornok, a katonai szövetség líbiai hadműveleteinek parancsnoka. A NATO a légtértilalom érvényesítése mellett a fegyverszállításokra vonatkozó tengerészeti embargó betartatásáért is felel Líbiában.

    Vasárnap Olaszországba érkezett az Egyesült Arab Emírségek hat F-16-os vadászgépe, amelyek bekapcsolódnak majd a légtértilalmi övezet kikényszerítésébe. Eddig Katar volt az egyetlen arab állam, amely harci repülőket küldött a faladat végrehajtására, holott az arab államok részvétele kulcsfontosságú lenne a Nyugat számára ahhoz, hogy bizonyíthassák, Líbia ügyében nem különböző vallások, kultúrák összecsapásáról van szó. (MTI)

  • Újból támadták vasárnap a Moammer Kadhafihoz hű líbiai erők az ország fővárosától 200 kilométerre lévő Miszrátát. A tengerparti város az egyetlen nagyobb, a felkelők kezén lévő település Líbia sűrűbben lakott tengerparti sávjának nyugati részén. Az érte vívott harcokban rövid fegyvernyugvást hozott a Kadhafi-ellenes nyugati koalíció repülőgépeinek szombati támadása. Egy helyi lakos elmondása szerint azonban a líbiai kormányerők vasárnap újból támadtak. A Miszráta körüli harcokról szóló híreket független forrásból nem lehet megerősíteni. (MTI)

  • Menekülnek a helyiek a közép-líbiai Szirtéből, Moamer Kadhafi szülővárosából. Családok tucatjai indultak kocsival a líbiai vezető csapatai által uralt nyugati országrészbe vasárnap este a Tripolitól 360 kilométerre keletre lévő településről - jelentette az AFP hírügynökség. A városban élők a nyugati koalíció légicsapásaitól és a felkelők közeledő csapataitól tartanak.

    A tripoli hatóságok számos nyugati újságírót hívtak meg Szirtébe, többen közülük ezt jelentették országuk nagykövetségén is, nehogy a nyugati légicsapások célpontjává váljanak. Egy helybéli az AFP-nek azt mondta, szombat éjjel és vasárnap reggel is érték légicsapások Szirtét, és a rémült emberek a sivatagba menekültek. (FH)

  • A líbiai állami tévé arról számolt be, hogy Londonban százezrek tüntettek a háború ellen, illetve Kadhafi rezsimje mellett, azt követelve, hogy a britek rendeljék haza a katonáikat. (BBC)

    jWHlc
    Londonban valójában a kormány megszorító intézkedései ellen demonstráltak a szakszervezetek szombaton, a tüntetésen több tízezren vettek részt.
  • Ben Dzsavád bevétele után a líbiai lázadók nyugatra, Kadhafi főhadiszállása, Sirte felé tartanak. Az AFP hírügynökség jelentése szerint a kormányellenes erők egyelőre megtorpantak, és nem haladnak a következő város, Nufilia felé, mert azt a hírt kapták, hogy a kormányerők erős védelmi vonalat építettek ki Sirte városától 50 kilométerre. A BBC tudósítója szerint arra várnak, hogy a nemzetközi erők újabb légicsapásokkal gyengítség meg Kadhafi erőit, és pusztítsák el a nehéz fegyverzetüket. (BBC)

  • Nic Robertson, a CNN líbiai tudósítója azt írja Twitter-csatornáján, a líbiai kormánytisztviselőket láthatóan megdöbbentette az ellenálló erők előrenyomulása. A líbiai tévé nem mutat képeket a hadsereg veszteségeiről.

  • A líbiai felkelők által ellenőrzött területeken napi 100-130 ezer hordó olajat termelnek ki és az olajkivitel egy héten belül újraindulhat - közölte Ali Tarhúni, a felkelők gazdaságért, pénzügyekért és olajért felelős képviselője. Tarhúni szerint az olajkitermelést könnyen napi 300 ezer hordós szintre növelhetik. A felkelők kormánya szerződést kötött Katarral, amelynek értelmében az arab ország gondoskodna az olaj értékesítéséről. Az első szállítmány egy héten belül indulhat el. (MTI)

  • A lázadók által őrzött bengázi kórházi szobákban lábadozó, foglyul ejtett katonák szerint Kadhafi líbiai vezető becsapta őket, és hazudott nekik, hogy harcra kényszerítse őket honfitársaikkal.

    Meglepettségükről beszélnek, hiszen az "ellenség" sem az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat tagjaihoz, sem a Moszad izraeli titkos ügynökeihez, sem külföldi zsoldosokhoz nem hasonlít. Márpedig a rezsim így írta le őket.

  • A líbiai felkelők gyorsan törnek előre, vasárnap bevették Rasz Lanuf városát, majd a még nyugatabbra lévő Ben Dzsávádot is, miután sikerült ellenőrzésük alá vonni az Adzsdábíja és el-Ukeila között fekvő Brega városát.

  • A líbiai harcokba sodródott felek közötti párbeszéd azonnali megkezdésére és tűzszünetre szólított fel vasárnap a pápa szokásos Úrangyala imádsága után.

    "Felszólítom a nemzetközi szervezeteket és mindenkit, akik politikai és katonai felelősséget viselnek: kezdjenek párbeszédet, hogy ezzel felfügesszék a fegyverek használatát" - mondta XVI. Benedek a római Szent Péter téren összegyűltek előtt.

    Az egyházfő közölte, hogy a Líbiából érkező drámai hírek egyre fokozzák a polgári lakosság iránti aggodalmát. Úgy vélte, a diplomácia minden eszközét be kell vetni, és a megbékélésre irányuló óhaj leghalványabb jelét is támogatni kell.

  • A líbiai katonai beavatkozás addig tart, amíg a rezsim fenyegeti a civil lakosságot, de szárazföldi erők bevetéséről továbbra sincs szó - mondta vasárnap megjelent nyilatkozatában a brit védelmi miniszter. Liam Fox a The Sunday Telegraph című vezető vasárnapi konzervatív brit lapnak kijelentette: a brit kormány Moammer Kadhafi líbiai vezető távozását szeretné, és Líbia számára is ez lenne a legjobb megoldás.

  • A líbiai felkelők vasárnap elérték el-Ukeilát, az utolsó várost a nyugatabbra fekvő, stratégiai jelentőségű Rasz Lanuf olajkikötő felé vezető úton, jelentette az al-Dzsazíra arab hírtelevízió.

    El-Ukeila mintegy 110 kilométerre nyugatra fekszik Adzsdábíja városától, ahonnan a felkelők szombaton kiszorították Moammer Kadhafi erőit. Közben sikerült ellenőrzésük alá vonni az Adzsdábíja és el-Ukeila között fekvő Brega városát is, amely egy héten át a kormányerők kezén volt: a város fontos olajterminál.

  • Rendezési javaslatot tett a líbiai válság megoldására Franco Frattini olasz külügyminiszter egy vasárnapi lapinterjúban; a római elképzelés szerint Moammer Kadhafi líbiai elnök száműzetésbe vonulna.

    A La Repubblica című római baloldali lapnak nyilatkozva Frattini közölte: most, hogy sem Európa, sem az ENSZ nem tekinti elfogadható tárgyalópartnernek Kadhafit, nem lehet számításba venni olyan megoldást, hogy ő hatalmon maradjon.

    Szerinte a terv megvalósításába be kell vonni a líbiai törzsi csoportokat, legalábbis közülük a legjelentősebbeket. "Ezután együtt fognak dolgozni mindnyájan egy líbiai alkotmány kidolgozásán" - mondta Frattini.

  • Az Olaszországhoz tartozó Lampedusa szigete közelébe érkezett egy afrikai menekülteket szállító hajó, az első, amely a harcok kezdete óta Líbiából indult. Lampedusán már több ezer, Tunéziából menekült zsúfolódott össze. Számuk immár meghaladja a sziget lakosságának a lélekszámát.

    A Tripoliból péntek hajnalban indult hajón főként eritreai, etióp és szomáliai menekültek - összesen 350-en - tartózkodnak. Az ANSA olasz hírügynökség jelentése szerint a hajó utasait vasárnap egy kompon a szicíliai Porto Empedocléba szállítják tovább, majd befogadó központokban helyezik el őket.

    K EPA20110327014

  • A líbiai átmeneti nemzeti tanács vezetője szerint már nincs szükségük külső csapatok segítségére. Mahmud Dzsibril erről a francia köztársasági elnöknek, Nicolas Sarkozynek írt levelet. A Le Figaro című francia lapban nyilvánosságra került levél szerint a líbiaiak felszabadítóként gondolnak a nyugatiakra, de nem akarnak külföldi katonákat az országba. „Az első csatákat önöknek köszönhetően nyertük meg, de a következőkben már saját eszközeikkel fognak győzedelmeskedni."

  • A közép-líbiai Szabhára mért légicsapást a Kadhafi-ellenes nyugati katonai koalíció légiereje a líbiai állai televízió szombat éjszakai híradása szerint. A nyugati légicsapások célpontjai katonai és polgári körzetek voltak a Tripolitól, a fővárostól 750 kilométerre délre fekvő Szabhában. A szövetséges légierő legutóbb csütörtökön támadott célpontokat a Líbia középső területén fekvő Szabha körzetében, ami a gededfa törzs fellegvára - e törzs tagja Kadhafi is. Kadhafi kormányzatának egyik szóvivője, M. Ibrahim szombat éjszaka azt közölte, hogy a kormányhadsereg erőit támadások érték Adzsdábíja városánál (a líbiai felkelők heves éjszakai harcok után szombaton visszafoglalták a stratégiai jelentőségű települést), a Szirt felé vezető úton. "Teljes intenzitással folytatódnak az országunk elleni légicsapások" - mondta tripoli szóvivő, aki szerint a csapásoknak civil áldozatai is voltak, akiknek számát pontosítják.

    000 Par6169725
  • Madridban háromezren tüntettek szombaton a nyugati katonai beavatkozás ellen Líbiában az Egyesült Baloldal (Izquierda Unida) antikapitalista gyűjtőpárt és más szervezetek felhívására. A "Nemet mondunk a háborúra!", "Se diktatúrát, se imperializmust" jelszavakkal szervezett megmozdulás szónokai arra hívták fel a figyelmet, hogy a bombázásoknak súlyos polgári áldozatai lehetnek. A spanyol parlament kedden nagy többséggel megszavazta az ország részvételét az ENSZ Biztonsági Tanácsának 1973. számú határozata alapján a Líbia elleni katonai fellépésben. (MTI)

    000 Par6169323
Vissza az összes bejegyzéshez