2024. július 9. 21:00
Spanyolország
Franciaország
Ez a poszt a következő Percről percre része:

Fordulat az arab világban

Fontosabb részletek
  • A szövetségesek légicsapásait kihasználva intenzív ellentámadásba kezdtek a felkelők. Rasz Lanuf, Bin Dzsavád és Brega városát már visszafoglalták, a harcok folytatódnak.
  • A NATO kedden veszi át a repüléstilalmi övezet betartatásának irányítását.
  • Szíriában komoly tüntetések kezdődtek több városban, a deraai vérengzés után Latakiában 12-en haltak meg.
  • Jemenben és Jordániában is egyre forróbb a helyzet. Előbbi a polgárháború közelébe jutott, utóbbiban egy tüntető halála korbácsolta fel végleg a kedélyeket, akit a rendőrök vertek halálra.

új hír érkezett, kattintson a megtekintéshez!
  • A kommentátorok szerint bukás közeli helyzetbe került Száleh elnök hétfőn találkozott a védelmi erők vezetőivel. A fővárosban, Szanaában közben tüntetők gyülekeznek. (Al-Dzsazíra)

  • A BBC tripoli tudósítója arra panaszkodik, hogy nagyon nehéz megbízható információt szerezni arról, milyen létesítményeket ért támadás a fővárosban az éjszakai bombázásokban. Az sem tisztázott egyelőre, voltak-e civil áldozatai a támadásnak.

    Annyit azért sikerült kiderítenie, hogy néhány bolt zárva tart, a legtöbb helyi lakos pedig elrejtőzött a bombázások elől.

  • A csütörtöki ENSZ BT-szavazáson tartózkodó Kína ismét a harcok beszüntetésére szólította fel a szembenálló feleket, hangsúlyozva mélységes aggodalmát a civil áldozatok és a fenyegető humanitárius katasztrófa miatt. (BBC)

  • A jemeni fejlemények kezdenek legalább annyira érdekessé válni, mint a líbiaiak. Átállt a felkelők oldalára Ali Mohszen al-Ahmar, az államfő féltestvére, és egy sor magas rangú katona, politikus és diplomáciai testület, köztük a budapesti nagykövetség.

    Száleh elnök külügyminisztere eközben Szaúd-Arábiában tartózkodik. Emlékezetes, hogy a bahreini lázadást szaúdi katonák fojtották vérbe.

    A fellázadt féltestvér, az eddig kíméletlenségéről ismert tábornok ugyanakkor nem tekinthető a demokrácia bajnokának.

  • Munkássisakokat osztogatnak Szanában a rendszer ellen tüntetőknek, hogy így védekezzenek az 1978 óta hivatalban lévő Ali Abdullah Szaleh elnök híveinek kőzáporától, jelentette az Al-Dzsazíra. Fegyveresek megtámadták és kirabolták a tévétársaság helyi irodáját.

  • A felkelők vezetői találkoztak az ENSZ képviselőivel a kelet-líbiai Tobrukban, hogy megvitassák a Líbiában kialakult humanitárius helyzetet. Annyit lehet tudni, hogy a határtól nem messze fekvő városba a közeli Egyiptomból szállítanak élelmiszert, de azt nem lehet tudni, hogy a 114 ezres város és környékének helyi gazdaságát mennyire sínyli meg, hogy el van vágva az ország többi részétől. (BBC)

  • A királyi légierő több vadászgépe érkezett meg a dél-olaszországi Gioia del Colle légibázisra, ahonnan egy óra alatt el lehet érni Líbiát, a britek Jugoszlávia 1999-es bombázása idején is ezt a bázist használták. (BBC)

  • Líbia légvédelmi képessége ötven százalék alá csökkent a szombat óta tartó légicsapások következtében, mondta az AP-nek egy magas rangú amerikai katona. Mindez lehetővé teszi a koalíciónak, hogy kiterjessze a repüléstilalmi övezetet líbia felett.

  • Megosztotta a koalíciót az a francia lépés, hogy a Líbia feletti légtérzár kialakításában kikerüljék a NATO-t, írja a Financial Times. A britek és az amerikaiak dühösek voltak a franciákra, hogy az első légicsapást úgy hajtották végre, hogy szövetségeseiket nem informálták kellő mértékben. A lap szerint a francia és a német nagykövet elhagyta a NATO ülését, amikor a szervezet főtitkára kritizálta országaik szerepét. (Németország tartózkodott az ENSZ BT csütörtöki ülésén.)

    Törökország vétója miatt nem tudott eddig a NATO egységesen fellépni a líbiai repüléstilalmi övezet kérdésében. (BBC)

  • Az 1986 óta hatalmon lévő Yoweri Museveni ugandai elnök szerint a nyugat kettős mércét alkalmaz. Líbiában repülésmentes övezetet hoztak létre, miközben Bahreinben és más, nyugatbarát országokban szemet hunytak.

    Egy másik régi afrikai vezető, a zimbabwei Robert Mugabe szerint az ENSZ BT határozata nem adott felhatalmazást a katonai kaciókra.

    Hétfőn hasonlóan nyilatkozott a dél-afrikai elnök, Jacob Zuma is.

  • Az al-Dzsazíra videója a Tripoliból Bengáziba vezető úton, Adzsdabíja közelében készült. A felvételen a nyugati légicsapásokban elpusztult kormányerők fegyverzetének maradványai láthatók.

  • A líbiai állami tévé - szokásától eltérően angolul - azzal vádolja Dániát, hogy ők követték el a Kadhafi magánbirtoka elleni támadást. A bemondó azt is hozzátette, hogy Dánia évek óta "hadjáratot" vezet a muszlimok ellen, mégpedig karikatúrákkal. Ezzel nyilván a Jylland-Posten című újság elhíresült Mohamed-rajzaira utalt.

  • Háromból egy brit állampolgár ért egyet a líbiai szerepvállalással, írja a BBC egy közvélemény-kutatásra hivatkozva. a megkérdezettek 43 százaléka ellenzi az intervenciót, illetve hogy abban brit fegyveres erők is részt vesznek. 22 százalék bizonytalan.

  • Az ENSZ Biztonsági Tanácsa elutasította Líbia kérését, és nem tárgyalja hivatalos ülésen az észak-afrikai ország elleni "katonai agressziót", A BT közleménye szetint előbb megvárják, hogy csütörtökön Ban Ki-Moon ENSZ főtitkár mit mond a repülési tilalmi zónáról döntő 1973-as számú határozat megvalósításáról.

  • A líbiai konfliktus a helyszínen tartózkodó nyugati újságírók közt is viszályt szült. Hétfőn cikkekben és a Twitteren zajló nyilatkozatháború alakult ki számos prominens tudósító közt arról, hogy valóban emberi pajzsként használta-e néhányukat a líbiai rezsim.

    Annyi bizonyos, hogy miután vasárnap este először érte találat Kadhafi Tripoliban található személyes birodalmát, a líbiai hatóságok nagyon gyorsan a helyszínre szállítottak több külföldi újságírót, hogy azok saját szemükkel győződhessenek meg a pusztításról.

    Már ekkor felmerült, hogy Kadhafi emberei ezt valójában azért tették, hogy így vegyék el a kedvét a szövetségeseknek ennek a célpontnak a további támadásától. A hétfő folyamán ezt több nyugati újság és tévécsatorna is megerősítette, ez azonban alaposan felhúzta azokat a tudósítókat, akiket a líbiaiak a szétlőtt épülethez vittek.

    Nic Robertson, a CNN rangidős külügyi tudósítója most azt írja Twitterén, hogy amikor az ember egy olyan helyre megy dolgozni, mint Líbia, arra számít, hogy majd a diktatúra fog neki hazudozni, nem pedig a saját újságíró kollégái.

  • Hétfő este támadás érte a tripoli tengerészeti bázist, amely a líbiai fővárosban található, a civil kikötővel egybeépítve. A líbiai hadihajók, rakétáik csekély (80 km-es) hatótávolsága miatt, csak elméleti veszélyt jelentettek a koalíciós erőkre. Vasárnap az EC-130-as Commando Solo légi rádióállomásról üzenetet sugároztak, amelyben figyelmeztették Kadhafi tengerészeit, hogy ha megpróbálják felszedni a horgonyt, azonnal megsemmisítik őket. Elképzelhető, hogy valamelyik egység megkísérelte a kihajózást.

    A légitámadásnak lehetett más oka is: a hadihajók egy része, legalábbis az alábbi műholdképen látható Nanucska osztályú korvett és a Koni osztályú fregatt légvédelmi platform is egyben. A műholdképen egyebek mellett kisebb, Combattante osztályú naszádok is látszanak, ezeken csak csöves légvédelem van.

    A tripoli haditengerészeti támaszpont a Google műholdképén
  • 557 igen és mindössze 13 nem szavazat mellett támogatja a londoni parlament az ENSZ 1973-as számú határozatát, amely létrehozta a líbiai repülési tilalmi zónát. Erre hivatkozva támadják most a szövetséges csapatok az észak-afrikai országot.

  • Az Al-Dzsazíra szerint a szövetséges légicsapások hétfő éjjel két, Bengázitól keletre található líbiai radarállomást is kilőttek.

  • A BBC helyszíni tudósítója azt mondja, helyi idő szerint éjfél körül ismét légitámadás érte Tripolit, amire a líbai légvédelem igyekezett válaszolni.

  • Hétfőn robbanások és lövöldözés hangját lehetett hallani a mukallai elnöki palota közelében, tudta meg helyszíni szemtanúktól az Al-Dzsazíra.

    A kelet-jemeni kikötővárosban minden bizonnyal a Szaleh elnökhöz még hű csapatok csaptak össze az egyre erősődő felkelőkkel, akikhez az utóbbi napokban több magas rangú katonai vezető is csatlakozott. Állítólag nincsenek halálos áldozatok.

  • A Líbiában készült fotókon mind épségben, mind szétbombázva gyakran látható egy tankszerű jármű, de ormótlan nagy dobozzal a torony helyén. Ezek a virágzó nyugat-európai kapcsolatok emlékei, olasz gyártmányú Palmaria önjáró tarackok. 155 milliméteres lövegükkel percenként egy lövést adhatnak le 24 kilométeres távolságra, vagy szükség esetén rövidebb sorozatot is, szóval nagyszerűen beválnak védtelen városok ostrománál. Motorjuk német gyártmányú. Olaszország 160 darabot szállított Kadhafinak, amikor még jó fiúnak számított.

    Forrás: Military-Today.com
  • Benjamin Lowy fotóriporter Iphone-nal készített képeiből álló mikroblogját érdemes figyelemmel követni.

  • Egyre jobban aggódik Líbiáért Törökország, mondta hétfön az utóbbi ország külügyminisztere, Ahmet Davutoglu. Az AFP hírügynökség szerint a török politikus azt mondta, vannak bizonyos normák, amiket a nemzetközi jog szerint be kell tartani ilyen helyzetekben, és ilyen katonai szövetségek létrehozásakor, ugyanakkor Törökország úgy látja, most ezeket a normákat nem sikerült maradéktalanul betartani.

  • A nyugat-líbiai Zintan városát is lőtték hétfőn Kadhafi csapatai. A várost olyan erős tüzérségi támadás érte, hogy sok helyi lakos kénytelen volt elmenekülni, és a környék hegyeinek barlangjaiban találni menedket.

    Több ház összedőlt, és a mecset minaretje is leomlott, mondta egy szemtanú a Reuters hírügynökségnek. Állítólag legalább 40 tank várakozik a Zintan környéki hegyek lábánál, és ezeknek köszönhetően érte a várost az utóbbi napok legerősebb támadása.

  • Hétfőn zárt ajtók mögött tárgyalt az ENSZ Biztonági Tanácsa, miután Líbia kérte a testület állásfoglalását az ország elleni nyugati légicsapásokkal kapcsolatban.

    Dimplomáciai források szerint Kína hívta össze a találkozót, mivel ebben a hónapban ők látják el a BT elnöki feladatait, A kínaiak az után léptek, hogy hivatalos levelet kaptak Músza Kusszától, Líbia külögyminiszterétől, amelyben azt kérte, a BT vitasssa meg a az "országa elleni katonai agressziót".

    Egy, a BBC-nek nyilatkozó brit diplomata szerint ők örülnek a tanácskozásnak, mert így Nagy-Britannia és a többi szövetséges ország világosan elmondhatja a BT többi tagjának, hogy mit tettek eddig az ENSZ 1973-as számú határozatának betartásáért, különös tekintettel a líbiai polgári lakosság védelmére.

  • A francia védelmi minisztérium megerősítette, hogy a Charles de Gaulle repülőgéphordozó holnaptól bekapcsolódik a hadműveletbe. Az anyahajót a Dupleix romboló, az Aconit lopakodó fregatt és a Meuse tankhajó kíséri. Általában vele tart az Améthyste tengeralattjáró is, de ezt most nem említették.

    A de Gaulle 8 Rafale vadászgépet visz magával, belépésével szerephez juthatnak igazi oldtimerek is: 6 régi Super Etendard vadászbombázó is a fedélzeten van, továbbá két E-2C légtérfigyelő gép és tíz helikopter.

    A francia haditengerészet már korábban Líbia partjaihoz küldte a Jean Bart és a Forbin rombolókat, amelyek radarjaikkal a légtérfigyelésben vesznek részt.

  • Nagyon nehéz kihámozni az egymásnak sokszor teljesen ellentmondó hírekből, hogy pontosan mi történik Miszrátában, az azonban biztos, hogy amit a líbiai rezsim állít, tehát hogy sikerült visszafoglalniuk a felkelőktől a várost, nem teljesen igaz.

    A BBC-nek most egy Szalah nevű férfi, aki állítólag a várost védő felkelők szóvivője, azt mondta, hogy a helyzet katasztrofális. Állítólag csak hétfőn 40 halottjuk és 200 sebesültjük volt mivel amikor Kadhafi csapatai visszahúzódtak, a város lakói kimentek ünnepelni az utcákra. Ekkor azonban a kormány katonái ismét támadásba lendültek, és válogatás nélkül lőttek mindenre, ami mozgott – még három mentőautóra is.

    Hétfőn arról is érkeztek hírek, hogy Miszrátában már víz sincs, miután Kadhafiék elvágták a városba vezető vízvezetékeket.

  • Az Al-Dzazíra Jemenből kiutasított tudósítója szerint meg vannak számlálva a Szaleh-rezsim napjai. Ahmad Zaidan szerint az elnöknek egyszerűen kezd elfogyni a a pénze, amiből tovább finanszírozhatná kormányát.

  • A Daily Telegraph kelet-líbiai tudósítója szerint a Kadhafi-ellenes felkelők egyik parancsnoka folyamatos kapcsolatban van a szövetségesekkel, hogy egyeztetni tudjanak az egyes légitámadásokról.